Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Οι θεσμοί εγκρίνουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τα 5 δισ. από ANFA – SMP αλλά απορρίπτουν μείωση πλεονασμάτων έως το 2022

tags :
ESM: Οι θεσμοί εγκρίνουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τα 5 δισ. από ANFA – SMP αλλά απορρίπτουν μείωση πλεονασμάτων έως το 2022
Άλλες πηγές που έχουν πρόσβαση στους δανειστές υποστηρίζουν ότι η χρήση των 5 δισεκ. από τα κέρδη ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς θα εγκριθεί αλλά όχι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει την εικόνα εντός και εκτός χώρας και οι θεσμοί διάκεινται θετικότερα άπαξ και από την εποχή των διαφωνιών και εκπλήξεων βρισκόμαστε στην περίοδο του γόνιμου διαλόγου.
Όμως παρά το θετικότερο κλίμα, οι θεσμοί δεν θα επιτρέψουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στον ESM.
Το ΔΝΤ από το 2018 ήταν αρνητικό στην επιβολή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα και ζητούσαν να υποχωρήσουν κάτω από 2%
Με βάση την ίδια πηγή οι δανειστές ήταν αυτοί που σε Eurogroup έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ ύψους 5,1 δισεκ. ευρώ.
Τα κέρδη αυτά έχουν ένα σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Όμως το Eurogroup άφησε παράθυρο ώστε τα κέρδη αυτά να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς, όπως επενδύσεις.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή στον ESM υπό συγκεκριμένο πλαίσιο όρων σε μελλοντικό Eurogroup θα εξετάσει την χρήση των κερδών από ANFAs και SMP για επενδυτικούς σκοπούς στην Ελλάδα.
Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση 5 δισεκ. από τα ομόλογα ANFAs και SMP για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά δεν θα επιτραπεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ να μειωθεί σε 2,2% από το 2020.
Με βάση την συμφωνία Ελλάδος – δανειστών το πρωτογενές πλεόνασμα ως στόχος θα είναι 3,5% έως το 2022 και από το 2023 και για 40 χρόνια 2,2% σε ετήσια βάση.
Η ελληνική πλευρά βλέποντας την άρνηση των δανειστών αναθεώρησε την στρατηγική της και έχει θέσει ως στόχο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% από το 2021.
Όμως όπως αναφέρει πηγή στον ESM η πιθανότητα να αλλάξει η περίμετρος χρήσης των ANFAs και ταυτόχρονα να μειωθεί και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σχεδόν μηδενικός.
Ή το ένα θα ισχύσει ή το άλλο όχι και τα δύο μαζί.
Άλλες πηγές που έχουν πρόσβαση στους δανειστές υποστηρίζουν ότι η χρήση των 5 δισεκ. από τα κέρδη ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς θα εγκριθεί αλλά όχι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πρακτικά οι ευρωπαίοι θα δώσουν τα ANFAs αλλά δεν θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ούτε το 2021, ούτε το 2022, από το 2023 τα πλεονάσματα θα μειωθούν στο 2,2%.
Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις
1)Ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης στο 2,5% με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ
2)Τα χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα μπορεί να βοηθούν την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά δεν το καθιστούν βιώσιμο.
Συν τοις άλλοις όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν ότι τα επιτόκια στα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες.
3)Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι συντηρητικές οπότε οι θεσμοί δεν θα ρισκάρουν αλλαγές σε συμφωνίες που διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της για το χρέος.
Η Ελλάδα σε σύνολο 353,6 δισεκ. ευρώ χρέους τα 270 δισεκ. περίπου αφορούν δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα ο ESFS, ESM, διακρατικά δάνεια, ΕΤΕΠ οι ονομαζόμενοι επίσημος τομέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης