Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα φθηνά μικρομεσαία του ΧΑ - 14 επιλογές για το 2020 με καλά θεμελιώδη και ελκυστικά μερίσματα

tags :
Τα φθηνά μικρομεσαία του ΧΑ - 14 επιλογές για το 2020 με καλά θεμελιώδη και ελκυστικά μερίσματα
Περιθώρια ανόδου για εισηγμένες με ικανοποιητικά μερίσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά και εισηγμένες με καλή κερδοφορία και καλές προοπτικές
Μετά την ολοκλήρωση μίας εξαιρετικής χρονιάς για το ΧΑ, η αγορά έχει ξεκινήσει με καλές διαθέσεις, αν και η πλειονότητα των στελεχών κρατάει μικρότερο καλάθι για το 2020.
Όπως σημειώνει αναλυτής της αγοράς με ευρύ φάσμα «παρακολούθησης» εταιρειών, «μπορεί η νέα χρονιά να ξεκινάει με αισιοδοξία, ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρότερο καλάθι, καθώς η αγορά στερείται των κραυγαλέων ευκαιριών, οπότε δυσκολεύουν και περιορίζονται πολύ οι επιλογές μας. Ασφαλώς και η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μπορεί να βελτιώνουν τους αριθμοδείκτες, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανάπτυξης, όσο δεν προχωρούν τα μεγάλα έργα».
Παρόλα αυτά και παρά την εξαιρετική πορεία δεκάδων μετοχών το 2019, υπάρχουν τουλάχιστον 14 επιλογές από τον αναλυτή για το 2020.
Εισηγμένες με ικανοποιητικά μερίσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά και εισηγμένες με καλή κερδοφορία και καλές προοπτικές.  
Πιο αναλυτικά οι επιλογές του αναλυτή από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι οι παρακάτω:
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Επιχειρηματικά πηγαίνει εξαιρετικά, χρηματιστηριακά όμως δεν συγκινεί, καθώς δεν προσφέρεται για παιχνίδια, ενώ και η τιμή της μετοχής έχει ‘βαρύνει’.
Από πλευράς αποτίμησης όμως είναι ελκυστικότατη, με την διοίκηση να ετοιμάζει την νέα μονάδα στην Κίνα, ενώ συνεχίζει σε μικρότερο βαθμό τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.
Μηχανή παραγωγής ταμειακών ροών, με τον 6μηνο ισολογισμό να δείχνει ότι υπάρχει και 1,5 ευρώ/μετοχή καθαρά μετρητά.
Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία θα συνεχίζει να κοσμεί το ΧΑ, καθώς η διασπορά της παραείναι μικρή. (Ρ/Ε19est: 10, P/BV:1,4)
INTERCONTINENTAL: Είναι η μικρότερη πλέον εταιρεία του κλάδου και δεν σχεδιάζει μεγάλα ανοίγματα (όπως ετοιμάζονται άλλες εταιρείες), ενώ διαθέτει ένα ποιοτικό και ώριμο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Ολόκληρος ο κλάδος αναμένεται να ευνοηθεί από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επί του ενεργητικού.
Λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα των μεγαλύτερων μισθωτών (Alpha Bank, Πλαίσιο, κλπ), εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον διατηρήσιμη η εξαιρετική μερισματική απόδοση του 5,5%. (P/BV: 0,9)
ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ:  Στο παρελθόν έχει χαρίσει δυνατές συγκινήσεις, με τις χρηματικές της διανομές.
Η εταιρεία όχι μόνο επέζησε της κρίσης, αλλά σφύζει από υγεία και είναι έτοιμη για νέες προκλήσεις.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η θυγατρική Betawood (παραγωγή, επεξεργασία και επισκευή επαγγελματικού εξοπλισμού), η οποία αναμένεται να ενισχύσει τα μεγέθη του ομίλου από το 2020, καθώς το 2019 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, που δεν ζημιώνει τον όμιλο.
Με ενδιαφέρον ακόμα, αναμένονται τα αποτελέσματα από την μετεγκατάσταση της θυγατρικής στην Ρουμανία, σε σημαντικά μεγαλύτερες και εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας e-shop.
Με την εταιρεία να έχει μπει σε σταθερά ανοδική τροχιά, να είναι σχεδόν αδάνειστη και με δεδομένη την ελκυστική της αποτίμηση, η μετοχή θα πρέπει να εντάσσεται υποχρεωτικά, σε χαρτοφυλάκια που αναζητούν και μερισματικές αποδόσεις άνω του 4-5%!!! (Ρ/Ε19est: 11 , P/BV:0,9)
ΕΛΒΕ: Ελκυστικότερη και ασφαλέστερη ακόμα και από τα ομόλογα, καθώς μόλις πρόσφατα ξαναέδωσε την καθιερωμένη πλέον επιστροφή κεφαλαίου των 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ συνεχίζει να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο άνω του 1 ευρώ/μετοχή και παρουσιάζει σταθερά αυξητική κερδοφορία.
Η μετοχή έχει μαζευτεί σε υπερβολικό βαθμό από τον βασικό μέτοχο και ‘ισχυρά χέρια’ και απαιτείται εξαιρετική υπομονή για βρει κάποιος ακόμα και 1.000 μετοχές!
Όπως και να έχει το πολύ-πολύ να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο για την επιστροφή των 0,25 ευρώ που δίνει απόδοση λίγο κάτω από το 6%. (Ρ/Ε19: 17, P/BV:0,9)
ΝΑΚΑΣ: Σχεδόν ευθεία γραμμή είναι τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται ότι οι πελάτες της είναι απόλυτα πιστοί.
Με την κερδοφορία να έχει σταθεροποιηθεί, τον δανεισμό να έχει ελαχιστοποιηθεί και την μετοχή να παραμένει λογικά αποτιμημένη, η μετοχή ομοιάζει πάρα πολύ με την παραπάνω εταιρεία, με την διαφορά της ελαφρώς καλύτερης εμπορευσιμότητας, αλλά και της σαφώς καλύτερης μερισματικής απόδοσης (περίπου 9%) (Ρ/Ε19: 17, P/BV:0,7)
ΛΟΥΛΗΣ: Παρά το ράλι της μετοχής, με τις αποτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές χαμηλού ρίσκου.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο όμιλος τα επόμενα χρόνια δεν σχεδιάζει κάποιες σημαντικές επενδύσεις και μόνο η απομόχλευση του δανεισμού των 48,5 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 36,4 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες καθαρές ροές 4-5 εκατ. ευρώ/έτος), μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του.
Σημαντικές συνέργειες αναμένονται να προκύψουν και από το νέο κέντρο logistics του ομίλου.
Επιπλέον, ενισχύονται οι προοπτικές του ομίλου στην γειτονική Βουλγαρία, μετά και την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου μύλου, ο οποίος θα εξυπηρετεί κατά βάση τους Άραβες της Al Dahra Group, οι οποίοι είχαν αγοράσει πριν από μερικά χρόνια το 20% της εταιρείας προς 4 ευρώ.
Να σημειωθεί ακόμα το γεγονός ότι παγκοσμίως γίνονται πολλές κινήσεις εξαγορών στον τομέα των τροφίμων από sovereign funds, τα οποία ελέγχονται από κράτη, κυρίως της Μέσης και της Άπω Ανατολής.
Τέλος, το μεγάλο στοίχημα του ομίλου είναι η θυγατρική Kenfood, η οποία μπορεί τα επόμενα χρόνια να κάνει την διαφορά στην κερδοφορία. (Ρ/Ε19: 19, P/BV: 0,6)
ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Η διοίκηση έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι κάνει άκρως επιτυχημένα deals.
Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια εγκαινίασε την ΚΕΝ, η οποία αποτέλεσε βαρίδι για τον όμιλο, η διοίκηση δέχτηκε εντονότατη κριτική από την επενδυτική κοινότητα.
Κατάφερε όμως να μας βάλει όλους τα γυαλιά, καθώς κατάφερε πρόσφατα όχι μόνο να την πουλήσει, αλλά να βγάλει και κέρδος 10 εκατ. ευρώ (για 2η φορά, καθώς την προηγούμενη είχε πουλήσει την έκταση στην Ιεράπετρα με ακριβώς την ίδια υπεραξία).
Με βάση τα νέα δεδομένα, με την δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, θα έχουμε έναν όμιλο με αρνητικό καθαρό δανεισμό και δραματικά βελτιωμένους αριθμοδείκτες, καθώς η ΚΕΝ είχε χαλάσει τα νούμερα του ομίλου!
Η διοίκηση δίνει πλέον βαρύτητα στην βιομηχανία και στην ενέργεια (σημαντικές επενδύσεις, κυρίως σε φωτοβολταϊκά και αιολικά), καθώς ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση του Nana Beach, στις αρχές του έτους.
Ο όμιλος θα διαθέτει πλέον δύο εξαιρετικής ποιότητας ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία από μόνα τους καλύπτουν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 115-120 εκατ. ευρώ και μας έρχονται δωρεάν η βιομηχανία (καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ το 2018) και τα 15,5 MW Φ/Β, που με βάση τα πιο πρόσφατα deals, αποτιμώνται πάνω από 30 εκ. ευρώ, για έναν πολυεθνικό όμιλο με σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση μιας περισσότερο φιλικής μερισματικής πολιτικής, εκτός και εάν μας προλάβουν κάποιες άλλες εξελίξεις, μετά την ενίσχυση του μετοχικού ποσοστού από τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο. (Ρ/Ε19: 11 , P/BV:0,7)
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πολύ φτηνή η μετοχή, αλλά θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει ο όμιλος να παράγει και θετικές λειτουργικές ροές.
Ασφαλώς το  Brexit και ο περιορισμός στην χρήση πλαστικών επηρεάζουν αρνητικά τον όμιλο, θα πρέπει ωστόσο η διοίκηση να θέσει ως προτεραιότητα τον περιορισμό του επενδυτικού προγράμματος, την μείωση των απαιτήσεων και την απομόχλευση του ισολογισμού. (Ρ/Ε19: 12, P/BV:0,6)
ΕΛΙΝΟΙΛ: Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά, μετά τους δύο γίγαντες του κλάδου, ενώ προσπαθεί να επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας.
Με ελκυστική αποτίμηση και ικανοποιητική μερισματική απόδοση (3%). (Ρ/Ε19: 13, P/BV:0,8)
REVOIL:  Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, καθώς εάν επιτευχθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα επόμενα έτη (2019: καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ), η μετοχή είναι εξαιρετικά φτηνή.
Η εταιρεία έχει επιστρέψει στην κερδοφορία και εφόσον καταφέρει να μειώσει και τον δανεισμό (προτεραιότητα της διοίκησης) τα επόμενα έτη, θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες.
Θα πρέπει ωστόσο να παρατηρούμε στενά την εξέλιξη του καιρού, καθώς ο χειμώνας μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα ήπιος, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματά της. (Ρ/Ε19: 7, P/BV:1,5)
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αρχίζει να αποτελεί σταθερή αξία, απελευθερωμένη από τα βάρη του παρελθόντος και εφόσον το επιβεβαιώσει με τα αποτελέσματα του 2019, αναμένεται να μπει στο στόχαστρο και άλλων θεσμικών επενδυτών, καθώς έχει γίνει ήδη η αρχή από διορατικούς του κλάδου.
Η μετοχή επιδεικνύει εξαιρετική  συμπεριφορά, παρουσιάζοντας παράλληλη αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο όμιλος διπλασίασε τις εγκαταστάσεις του στην Ρουμανία και μην εκπλαγούμε, εάν την επόμενη χρονιά δούμε σημαντικό άλμα στις επιδόσεις του.
Σημαντικά οφέλη αναμένονται και από την δραστηριοποίησή του στην Τουρκία, αγορά η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη, εφόσον σταθεροποιηθούν οι συνθήκες.
Με τα μεγέθη του να τα ζηλεύουν εταιρείες ακόμα και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι προσδοκίες είναι υψηλές για την μετοχή.
Η μετοχή συγκαταλέγεται σε αυτές που προσφέρουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση, καθώς πέρσι διένειμε 0,06 ευρώ (άνω του 3% καθαρή απόδοση). (Ρ/Ε19: 12, P/BV:0,9)
FLEXOPACK: Εξαιρετική εταιρία με χαμηλών τόνων διοίκηση, η οποία επεκτείνεται σταθερά σε νέες αγορές του εξωτερικού, με την ίδρυση μάλιστα παραγωγικών μονάδων.
Μοναδικός προβληματισμός αποτελεί η ανησυχία για την χρήση πλαστικών.
Με αποτίμηση φτηνή και καθαρό δανεισμό σχεδόν μηδενικό, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανταμείβονται και μερισματικά οι πιστοί της μέτοχοι, πέρα από τις προσδοκώμενες κεφαλαιακές υπεραξίες. (Ρ/Ε19:11 , P/BV:1,1)
AS COMPANY: Και στην περίπτωσή της, τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστικότατη.
Η εταιρεία πηγαίνει πολύ καλά στην Κύπρο, η οποία είναι όμως μικρή αγορά, ενώ ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της και στην αγορά της Ρουμανίας, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά.
Και στην περίπτωσή της η διοίκηση έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ιστορικό εξέλιξης μεγεθών, τα οποία συνδυάστηκαν με την διανομή μετρητών και με την δημιουργία ενός καθαρού ταμείου 1 ευρώ/μετοχή.(Ρ/Ε19: 12 , P/BV:1,2)
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, μετά από τόσα χρόνια που κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού.
Και στην περίπτωσή της τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστική, ενώ έχουν ρυθμιστεί και οι υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις.
Η σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία, σε συνδυασμό με την παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών, δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης, καθώς υπολείπεται σημαντικά και έναντι του leader του κλάδου.
Η διοίκηση δουλεύει σκληρά, αλλά και έχει όραμα. (Ρ/Ε19: 14 , P/BV:1,2)

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης