Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στο επίκεντρο μεταξύ θεσμών και οικονομικού επιτελείου - Στις 22-24 Ιανουαρίου οι συναντήσεις

tags :
Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στο επίκεντρο μεταξύ θεσμών και οικονομικού επιτελείου - Στις 22-24 Ιανουαρίου οι συναντήσεις
Το κεφάλαιο της ενοποίησης του πτωχευτικού δικαίου είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα συζητήσουν οι θεσμοί στο διάστημα μεταξύ 22-24 Ιανουαρίου οπότε και θα έχουν τις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Το κεφάλαιο της ενοποίησης του πτωχευτικού δικαίου είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα συζητήσουν οι θεσμοί στο διάστημα μεταξύ 22-24 Ιανουαρίου οπότε και θα έχουν τις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Η έκθεση της Κομμισιόν της 27η Φεβρουαρίου, έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης δεν θεωρείται τόσο σημαντική όσο εκείνες που προηγήθηκαν διότι η Ελλάδα δεν αναμένει να χρηματοδοτηθεί βάσει αυτής της συγκεκριμένης έκθεσης.
Βάζει  ωστόσο τα θεμέλια η έκθεση αυτή για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Eurogroup του Μαρτίου  σε ότι αφορά δύο κρίσιμα θέματα: Tη χρήση των ANFAs για επενδύσεις και την έναρξη της συζήτησης για τα πλεονάσματα.
Στην παρούσα ωστόσο φάση
Η πρόγευση για το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε ήδη δοθεί από το τελευταίο ανακοινωθέν του προηγούμενου Eurogroup:"Χαιρετίζουμε επίσης τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία  της πρώτης κατοικίας και χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα  προς την οικονομία.
Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων και  δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας  που αφορούν στα νοικοκυριά και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για  τις  δημοπρασίες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης" όπως έλεγε το συγκεκριμένο ανακοινωθέν.
Οπως έχει ήδη γράψει το Bankingnews το καινούριο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει προστασία των αδυνάτων σε μια προνιακή λογική και όχι σε μια λογική διατήρησης των υπαρχόνtων περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Μέσα από το νέο πτωχευτικό κώδικα που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία θα διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνο που θα ομογενοποιήσει τα Dίκαια που ισχύουν για την αφερεγγυότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ηδη συστήνεται επιτροπή για τη σταδιακή μελέτη και δημιουργία του συγκεκριμένου πλαισίου.
Μέ αυτά τα δεδομένα οι θεσμοί θα απαιτήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει :
-Δεύτερη ευγκαιρία
-Προνιακή προστασία και σταδιακή απαγκίστρωση από τα προηγούμενα καθεστώτα
-Πτώχευση επιχειρήσεων
-Πτώχευση ιδιωτών
-Εκκαθάριση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με κρατικές εγγυήσεις.
Βεβαίως οι θεσμοί θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο και όλες τις εκκρεμότητες οι οποίες υφίστανται και αφορούν θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας ελέγχων φορολογικά κλπ.
Αντιστοίχως συναντήσεις θα υπάρξουν και  με τα άλλα αρμόδια υπουργεία για θέματα ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεων, υγείας, ψηφιακής μεταρρύθμισης κλπ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης