Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κωνσταντινούπολη ο Putin για τον αγωγό Turkstream - Συνάντηση με Erdogan

tags :
Στην Κωνσταντινούπολη ο Putin για τον αγωγό Turkstream - Συνάντηση με Erdogan
Ο αγωγός TurkStream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και πιθανώς στην Ευρώπη
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Rejep Tayip Erdogan σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω των καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στη Μέση Ανατολή λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο ζήτημα της Λιβύης.
Ο Putin θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εγκαινιάσει με τον Erdogan τον τρίτο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Με αυτόν τον τρόπο εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο κρατών με βάση την ενέργεια, παρά το γεγονός πως την ίδια ώρα στην Λιβύη εξελίσσεται ανάμεσά τους ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων.
Η φιλική επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα της Ρωσικής φρεγάτας "Στρατάρχης Ουστίνοφ" στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα δείγμα βελτίωσης των Ρωσοτουρκικών σχέσεων μετά και την αγορά των Ρωσικών S-400.

"Αγκάθι" η Λιβύη

Πάντως, η σύγκρουση στην Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο μιας ευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που ο Erdogan ξέρει να αποφεύγει.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων για να συνδράμουν τις δυνάμεις που παραμένουν στο πλευρό της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης ενάντια στον στρατηγό Khalifa Haftar και τους μισθοφόρους του Κρεμλίνου.
Η Τουρκία σχεδιάζει ακόμη την αποστολή πολεμικών πλοίων για την προάσπιση της Τρίπολης και να εμποδίσει την πτώση του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Είναι ενδεικτικό πως ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin δήλωσε πως: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και θα παρατείνει την τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη προς αυτήν».

Με έμφαση στην ενέργεια και τον τουρισμό

Erdogan και Putin με την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών επιχειρούν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς μετά την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία τον Νοέμβριο του 2015.
Ο αγωγός "TurkStream" θα μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και πιθανώς στην Ευρώπη, καλύπτοντας έτσι τις τουρκικές ανάγκες.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία ήταν ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου της Τουρκίας το 2018.
Επιπλέον, οι Ρώσοι τουρίστες που κατακλύζουν τα Μικρασιατικά παράλια συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη, έναν σημαντικό τομέα για την τουρκική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης