Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Θέατρο του παραλόγου ή Θέατρο πολέμου στην Μέση Ανατολή, Ιράν και ΗΠΑ;

Rabobank: Θέατρο του παραλόγου ή Θέατρο πολέμου στην Μέση Ανατολή, Ιράν και ΗΠΑ;
Για να επιτεθεί ανοιχτά το Ιράν και αντίθετα από τις προειδοποιήσεις που αντάλλαξαν εκατέρωθεν τα δύο κράτη ΗΠΑ και Ιράν, σημαίνει ότι έχουμε μια σαφή κλιμάκωση της βίας, μια ξεκάθαρη πράξη πολέμου
Η επιβεβαιωμένη από νωρίς σήμερα το πρωί είδηση από το Πεντάγωνο, ότι το Ιρανικό Επαναστατικό Φρουρά επιτέθηκε με πυραύλους εδάφους-εδάφους αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν προκάλεσε πονοκέφαλο μόνο στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά στον κόσμο όλο, αναμένοντας την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα.
Ποτέ πριν οι δυνάμεις του Ιράν δεν είχαν αντιμετωπίσει τόσο άμεσα τις ΗΠΑ: οι προηγούμενες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πληρεξουσίων όπως οι πολιτοφυλακές.
Για να επιτεθεί τόσο ανοιχτά και αντίθετα από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις που αντάλλαξαν εκατέρωθεν τα δύο κράτη ΗΠΑ και Ιράν, σημαίνει ότι έχουμε μια σαφή κλιμάκωση της βίας, μια πράξη πολέμου υπό οποιοδήποτε πρίσμα κι αν το δει κανείς.
Με την οικονομία του Ιράν σε ελεύθερη πτώση, η οποία, παρά το πλεονέκτημα έδρας δεν αξιώνει καμία ελπίδα για πραγματική στρατιωτική νίκη σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η κίνησή του αυτή, όχι απλά μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, αλλά μια δραματική εξέλιξη τόσο ανησυχητική όσο και παράλογη.
Σε αυτό το στάδιο, όπου τα νέα είναι ασαφή και τα γεγονότα απουσιάζουν, εμφανίζονται δύο ρεαλιστικά σενάρια.

Δύο ρεαλιστικά σενάρια:

1ο. Το ένα είναι ότι αυτή η επίθεση είναι ένα θέατρο για να καθησυχάσει τα μεγάλα πλήθη που ήταν ως πρόσφατα στους δρόμους του Ιράν.
2ο. Το δεύτερο, είναι ότι το Ιράν έχει πραγματικά αποφασίσει να δοκιμάσει το Trump οξύνοντας περαιτέρω τους τόνους.

Η ύπαρξη απωλειών, μόλις και αν επιβεβαιωθούν θα δώσει την απάντηση.
Εάν κυκλοφορήσουν εικόνες νεκρών και τραυματιών Αμερικανών στρατιωτών, τότε αρχίζουν να ανοίγουν τα χειρότερα σενάρια.
Εάν δεν έχουν γίνει πραγματικές ζημίες από αυτούς τους πυραύλους, αλλά η Τεχεράνη το έκανε για να δείξει στα πλήθη ότι απάντησε, τότε υπάρχουν ακόμα περισσότερες θετικές δυνατότητες.
Θα δούμε σύντομα - αλλά με βάση τα τελευταία νέα, υπάρχουν «μόνο» θύματα από το Ιράκ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
Παραμένει να δούμε αν αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για το Trump, ή είναι το είδος της παράπλευρης απώλειας που περίμενε μετά την εξολόθρευση του πρώην επικεφαλής της IRGC Soleimani.
Δεδομένου ότι αυτή η κίνηση από το Ιράν φαίνεται να μην συμβαδίζει με τη συνήθη στρατηγική τους αξιοπρέπεια, είτε η απώλεια του Soleimani σήμανε την πλήρη απώλεια… ταλέντου (ή / και αυτοελέγχου), ή αυτό είναι πράγματι ένα συμβολικό επίπεδο εκδίκησης.
Με σκεπτικότητα, μπορούμε να υποστηρίξουμε την ερμηνεία αυτή.
Το Ιράν ενδέχεται να ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων - το Ιράκ ανακοίνωσε την στρατιωτική επιχείρηση «Συντριπτική ανταπόκριση» και η ιρανική αεροπορία έχει προφανώς αναπτυχθεί και βρίσκεται στον εναέριο χώρο του Ιράκ.
Το Ιράν προειδοποιεί επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν σε αυτήν την επίθεση, το επόμενο κύμα ιρανικών πυραύλων θα «καταστρέψει το Ντουμπάι και τη Χάιφα» (στο Ισραήλ).
Εν τω μεταξύ, στην Ασία από το πρωί βλέπουμε να έχουν πάρει την ανιούσα το πετρέλαιο και ο χρυσός, ενώ τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν πτώση 1,71%, κάτω από 10 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, χθες, η εφημερίδα Global Times της Κίνας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για τις ΗΠΑ και την Κίνα να υπογράψουν μια εμπορική συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι ενώ θέλει μια συμφωνία η Κίνα, δεν συμφωνεί με τους όρους που ορίζονται δημοσίως από την πλευρά των ΗΠΑ.
Είναι αυτή τακτική διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής;
Ή μήπως είναι μια πραγματική σκέψη ότι οι δύο πλευρές δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει ή να μην τηρηθεί ή ίσως να μην υπογραφεί;
Και αυτό πάλι συμβαίνει είτε ως πράξη στο θέατρο Κίνας – ΗΠΑ, είτε ΗΠΑ και Κίνα επιστρέφουν στο θέατρο του εμπορικού πολέμου.
Αυτή η αβεβαιότητα πυροδοτεί την αστάθεια και ανησυχία στις αγορές, αλλά το Ιράν, προφανώς, επισκίασε τα όσα διαδραματίζονται σε αυτό το θέμα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης