Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντριβή ουκρανικού Boeing 737 στην Τεχεράνη – Προκρίνεται το σενάριο της μηχανικής βλάβης

tags :
Συντριβή ουκρανικού Boeing 737 στην Τεχεράνη – Προκρίνεται το σενάριο της μηχανικής βλάβης
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε
Στην εκδοχή της μηχανικής βλάβης στον κινητήρα και όχι στην κατά λάθος κατάρριψη του αποδίδουν ειδικοί τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 – 800 λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης χθες Τετάρτη 8/1 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το Reuters, πέντε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών — τρεις Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος κι ένας Καναδός — που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, επεσήμαναν πως η πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη κινητήρα του Boeing 737-800 NG της Ukraine International Airlines (UIA) και ότι δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο.
Μάλιστα ο Καναδός ειδικός αναφέρει ότι ο ένας κινητήρας του αεροσκάφους υπερθερμάνθηκε.
Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MH-17-photo.jpg?itok=fpISdS-g
Από τη συντριβή του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους 176 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί και 11 Ουκρανοί.
Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε πτήση προς το Τορόντο στο Κίεβο, καθώς η διαδρομή Τεχεράνη - Τορόντο μέσω Κιέβου είναι πολύ δημοφιλής για τους Καναδούς ιρανικής καταγωγής, ελλείψει απευθείας πτήσεων.
Image

Image
Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων που επέστρεφαν μετά τις διακοπές τους και ένα νεόνυμφο ζευγάρι Καναδών ιρανικής καταγωγής, 26 και 25 ετών, που είχαν πάει να παντρευτούν στο Ιράν.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης τέσσερις καλεσμένοι στον γάμο.
Το δυστύχημα είναι το πρώτο θανατηφόρο για την UIA, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να εξακριβώσει τι συνέβη.
Image
Μάλιστα η εταιρεία είχε αναφέρει πως το αεροσκάφος ηλικίας μόλις 3 ετών, είχε ελεγχθεί για τελευταία φορά στις 6 Ιανουαρίου χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών στο Ιράν για να συμμετέχουν στις έρευνες ενώ ο πρόεδρος Zelenskiy έδωσε εντολή στον ουκρανό γενικό εισαγγελέα να διενεργήσει έρευνα ποινικής φύσης, χωρίς να διευκρινίσει κατά τίνος.
The tail of the plane that crashed in Iran.
Πάντως και οι ιρανικές Αρχές επιμένουν στην εκδοχή της μηχανικής βλάβης, καθώς στην πρώτη έκθεση της ιρανικής επιτροπής διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος αναφέρεται ότι το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines (UIA) είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα πριν την συντριβή.
Image
Στην ίδια έκθεση προστίθεται, μάλιστα, ότι το αεροσκάφος επέστρεφε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης από το οποίο είχε απογειωθεί.
«Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την [εναέρια] περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά [την εκδήλωση] προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής» του, η οποία στοίχισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων σε αυτό, επιβατών και μελών του πληρώματός του» ανέφερε ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα, ενώ τόνισε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα του 737-800.Emergency services have arrived to the crash site.
Την έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του Boeing εντέλλονται να διενεργήσουν οι αρχές του Ιράν, βάσει της Σύμβασης του Σικάγου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.
Ήδη πάντως, Καναδάς και ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι θέλουν πλήρης συνεργασία με τις ιρανικές Αρχές προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.
Σημειώνεται ότι η Σύμβαση του Σικάγου προβλέπει ότι το κράτος που σχεδίασε και κατασκεύασε το αεροσκάφος (ΗΠΑ) και το κράτος που το εκμεταλλευόταν (Ουκρανία) έχουν το δικαίωμα να ορίσουν το καθένα από έναν «διαπιστευμένο αντιπρόσωπο» ο οποίος θα συμμετάσχει στην έρευνα.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 9/1 08:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης