Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Στην Αθήνα στις 14/1 οι CEO των Snam-Enagas-Fluxys – Επαφές με κυβερνητικά στελέχη και ΡΑΕ

tags :
ΔΕΣΦΑ: Στην Αθήνα στις 14/1 οι CEO των Snam-Enagas-Fluxys – Επαφές με κυβερνητικά στελέχη και ΡΑΕ
Η επίσκεψη θα γίνει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από την είσοδο στο ΔΕΣΦΑ, ενώ επίμαχο θέμα των επαφών θα είναι η διαχείριση των εσόδων του Διαχειριστή από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους
Στην Αθήνα καταφθάνουν στις 14 Ιανουαρίου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Snam-Enagas-Fluxys (Μάρκο Αλβέρα, Μαρσελίνο Ορέχα Αρμπούρουα και Πασκάλ Ντε Μπoκ αντίστοιχα) για επαφές με κυβερνητικά στελέχη και τη ΡΑΕ με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από την είσοδό τους στο ΔΕΣΦΑ.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν θέματα που συνδέονται με τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ αλλά και το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2020-2029 που βρίσκεται υπό διαβούλευση και είναι το πρώτο που καταρτίζεται υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κοινοπραξίας των Snam-Enagas-Fluxys.
Περιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών Επίμαχο θέμα των επαφών που θα έχουν στην Αθήνα οι τρεις CEO είναι η διαχείριση των εσόδων από δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ που δεν συνδέονται με αναπτυξιακά έργα όπως για παράδειγμα η παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (συντήρηση ΤΑΡ κλπ).
Η ΡΑΕ με απόφασή της έχει δεσμεύσει ένα ποσοστό των καθαρών κερδών από τέτοιες δραστηριότητες για τον συμψηφισμό τους με το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο του Διαχειριστή.
Οι διοίκηση και οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η ΡΑΕ περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές σε άλλες δραστηριότητες και τη δυνατότητα του Διαχειριστή να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία. Ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση η ΡΑΕ Η ΡΑΕ από την πλευρά της θεωρεί ότι την τεχνογνωσία που παρέχει ο ΔΕΣΦΑ σε τρίτους την έχει αποκτήσει επειδή είναι Διαχειριστής, πληρώνεται δηλαδή από τους καταναλωτές, και ως εκ τούτου ένα μέρος των κερδών του από τρίτες δραστηριότητες θα πρέπει να επιστρέφουν στην κατανάλωση μέσω της μείωσης των τελών. Η Αρχή εμφανίζεται πάντως ανοιχτή να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα στην κατεύθυνση του αιτήματος των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, με κύκλους της ΡΑΕ να δηλώνουν ότι ”Τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα”.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης