Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Eκτόνωση στη Μ. Ανατολή, μέρισμα ΟΠΑΠ +4% και ολοκλήρωση πωλήσεων Vanguard, ώθησαν τράπεζες +6% και ΧΑ +1,30% στις 926 μον.

Eκτόνωση στη Μ. Ανατολή, μέρισμα ΟΠΑΠ +4% και ολοκλήρωση πωλήσεων Vanguard, ώθησαν τράπεζες +6% και ΧΑ +1,30% στις 926 μον.
Με οδηγό τον ΟΠΑΠ και τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε τις 920 μονάδες προσεγγίζοντας την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων
(upd14) Ανοδικά μετά τις χθεσινές πιέσεις, έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 926 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη του ΟΠΑΠ +4,17% και των τραπεζών έως +6%, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών.
Η ένταση στην Μέση Ανατολή αρχίζει να εκτονώνεται καθώς ΗΠΑ και Ιράν έχουν επιλέξει να μην εμπλακούν σε πόλεμο.

Ειδικότερα, με ισχυρά κέρδη έκλεισε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία +2,31%, ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +1,3% ενώ ανοδικά +0,50% κινείται ο Dow Jones στην Wall Street.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ΟΠΑΠ μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 1 ευρώ ή 0,95 ευρώ καθαρό ανά μετοχή με δυνατότητα επανεπένδυσης που αντιστοιχεί σε απόδοση 8,5% με βάση το χθεσινό κλείσιμο (καθαρό 0,95 ευρώ καθώς η παρακράτηση υπολογίζεται με τον μειωμένο συντελεστή 5% έναντι 10% των προηγούμενων χρήσεων).
Επίσης, στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν τα κέρδη +5,94% του Ελλάκτωρα ενώ οριακά υποχώρησαν οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ και Coca Cola 
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +5,93% και ακολούθησαν Eurobank +3,57%, Alpha Bank +1,83% και Εθνική +1,48%.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αντίδραση, σε Eurobank και Εθνική μετά τις χθεσινές πιέσεις απόρροια των κινήσεων του αμερικανικού fund Vanguard όπου πούλησε τις βασικές επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα μέσω της J P Morgan γιατί εκτίμησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στην Μ. Ανατολή με προφανείς αρνητικές συνέπειες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Vanguard πούλησε με κέρδος τις επενδυτικές θέσεις ενώ σχεδίαζε κάποια στιγμή να αποεπενδύσει γιατί δεν βλέπει ουσιώδη ανοδικά περιθώρια από τις τραπεζικές μετοχές
Επίσης, νέα πακέτα μετοχών που αντιστοιχούν στο 0,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank πραγματοποιήθηκαν σήμερα 9 Ιανουαρίου 2020 και διακινήθηκαν μέσω της J P Morgan.
Τα πακέτα σήμερα 9 Ιανουαρίου 2020 ήταν συνολικά 5 με όγκο 14,78 εκατ μετοχών αξίας 12,81 εκατ ευρώ στην τιμή 0,86 και 0,87 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, θετικά επέδρασε το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προχώρησε στον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου (step up margin) του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του 2019,  σύμφωνα με το σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου καθώς ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He, θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον  προκειμένου να υπογράψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερο θερμό κλίμα, ανάμεσα στον  Κ. Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο M. Pence  και τον υπουργό Εξωτερικών M. Pompeo ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του, στο State Department ο M. Pompeo  τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα παρόμοιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών.
Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με στόχο τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,39%, και το ιταλικό 10ετές στο 1,37% με το μεταξύ τους spread στις 2 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 116 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4435 μονάδες βάσης από 4394 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,64%  και τον Γενικό Δείκτη +0,68%.
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα στον ΟΠΑΠ ....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,67% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,43%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 862,03 μονάδες με άνοδο +2,74%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,30% στις 926 μονάδες έχοντας υψηλό στις 927,22 μονάδες και χαμηλό στις 920,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 102,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 20,57 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 50,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 20,57 εκατ. ευρώ και όγκου 16,09 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 14,78 εκατ. τεμάχια αξίας 12,81 εκατ. ευρώ και η Εθνική 557 χιλ. τεμάχια αξίας 1,61 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 104,68 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 183,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,62 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 53,6 χιλ. τεμάχια αξίας 990 χιλ. ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης 215,8 χιλ. τεμάχια αξίας 731,7 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 439 χιλ. ευρώ και η A.S.ΕΜΠΟΡ-ΒΙΟΜ. ΕΤΑΙΡ. Η/Υ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ 154,2 χιλ. τεμάχια αξίας 431,7 χιλ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930-940 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες  και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 862 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 880-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και με επόμενη τις 830 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Σε επαφές με επενδυτές για την πώληση του χαρτοφυλακίου Galaxy με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 12 δισ. ευρώ βρίσκεται η Alpha Bank.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews ο πιθανότερος υποψήφιος για να αποκτήσει τα τιτλοποιούμενα NPEs του Galaxy είναι η Pimco.
Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Alpha Bank έχει κάνει τα πρώτα βήματα σε ένα σχέδιο για να μειώσει δραματικά τα προβληματικά της δάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποστείλει έγγραφα σχετικά στους δυνητικούς επενδυτές, αναφέροντας λεπτομερώς τα σχέδιά της.
Η Alpha Bank επιδιώκει να πουλήσει 12 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων και να μεταβιβάσει τη μονάδα διαχείρισης αυτών ενώ στόχος είναι να ολοκληρώσει το τρέχον έργο τιτλοποίησης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου..
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αυτό που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 12 δισ. ευρώ αξιοποιώντας το σχέδιο Ηρακλής.
Μακροπρόθεσμα, στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2022, έναντι περίπου 44% το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, η Alpha Bank σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής και έχει ανακοινώσει σχέδια για την έκδοση τίτλου Tier II έως και το 2022 μέχρι 900 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του κεφαλαίου της.

Η επικαιρότητα

Παρά το νέο χτύπημα της Hezbollah με ρουκέτες που έπληξε στις 23:51 ώρα Ελλάδος στις 8 Ιανουαρίου 2020, την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή, όπου φιλοξενούνται ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσα τους και η αμερικανική πρεσβεία, ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως έχουν επιλέξει να αποκλιμακώσουν την ένταση και να μην εμπλακούν σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκτονώσουν την ένταση στην Μέση Ανατολή όπως προέκυψε από το διάγγελμα του αμερικανού Προέδρου D. Trump ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Αμερική δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και ζητάει από τους Ιρανούς να συμφωνήσουν για τα πυρηνικά.
Τόνισε ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν οι οποίες θα αρθούν μόνο εάν η ιρανή ηγεσία κατανοήσει ότι πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή και το Ιράν κινείται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γ.γ.Antonio Guterres, το Ιράν αναφέρει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου με τις ΗΠΑ
Ενώ όλοι ασχολούνται με το Ιράν, την Μέση Ανατολή και την στρατηγική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή η Ρωσία αθόρυβα περικυκλώνει την Ευρώπη με αγωγούς.
Από την μια ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας που αποτελεί ισχυρό βήμα για την διείσδυση των ρώσων στα ενεργειακά δρώμενα της Ευρώπης.
Από την άλλη , και  ενώ αυτά συμβαίνουν στην Βόρεια Ευρώπη με την επέκταση του Ρωσικού αγωγού στην Νότια Ευρώπη ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan εγκαινίασαν τον  πολυαναμενόμενο υπεράκτιο αγωγό TurkStream, ο οποίος θα προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα (9/1) οι ασιατικές αγορές,  μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς και νέας ανόδου στις αγορές της Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,31%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,91% στις 3094,88 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +1,68% στις 28561 μονάδες

Κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Πέμπτη (9/1) οι ευρωαγορές, διευρύνοντας την άνοδο που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +1,1% τον Νοέμβριο του 2019 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -1,7%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,8%.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται ανοδικά στο +1,3%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,01% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,50%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,85% ενώ κέρδη +1,03% καταγράφει το ETF GREC (10,07 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς

Με κέρδη έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς και Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8720 ευρώ με άνοδο +1,48%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,89 ευρώ με άνοδο +1,83% με όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1780 ευρώ με άνοδο +5,93% με όγκο 1,84 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8710 ευρώ, με άνοδο +3,57% με όγκο 23,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3081,30800 ευρώ, με άνοδο +0,93% και με κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3930 ευρώ, με πτώση -1,75% και όγκο 432 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ +4,17%  λόγω μερίσματος και Ελλάκτωρας +5,94%

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας και  ΟΠΑΠ λόγω υψηλού μερίσματος και ακολούθησαν Viohalco, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισε ο ΟΛΠ, ενώ οριακά υποχώρησαν ΟΤΕ, Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,82 με πτώση -0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 6,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,36 ευρώ με άνοδο +244% και αποτίμηση 1 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,46 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,25 ευρώ με άνοδο +4,17% και αποτίμηση 3,94 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,42 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,64 ευρώ με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισει στα 9,81 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,32 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισει στα 7,40 ευρώ, με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 306 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1050 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39%, με την Ιταλία 1,37% με το spread στις 2 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,37%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,39% με το αμερικανικό 10ετές 1,87% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,12%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,80  μονάδες βάσης και απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.435 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,16% ή 116 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης, σταθεροποίηση στην Ιταλία  

Οριακές πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω της εκτόνωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 9 Ιανουαρίου 2020 στο 1,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/1/2020 στο -0,24% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης