Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rickards (Daily Reckoning): Πού θα βρίσκεται η τιμή του χρυσού το 2026 - Οι παράγοντες που οδηγούν το νέο ράλι

tags :
Rickards (Daily Reckoning): Πού θα βρίσκεται η τιμή του χρυσού το 2026 - Οι παράγοντες που οδηγούν το νέο ράλι
Σήμερα ο χρυσός βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας ακόμη ανοδικής αγοράς ύστερα από 50 χρόνια
Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε μετά την δολοφονική επίθεση κατά του Ιρανού στρατηγού την περασμένη Παρασκευή και διαπραγματεύεται σε υψηλά εφταετίας.
Όντως τα νέα ήταν δραματικά και είχαν μεγάλη επιρροή, αλλά η Γεωπολιτική είναι μόνο ένας παράγοντας για την τιμή του χρυσού.
Ακόμα και δίχως τις τελευταίες εξελίξεις o χρυσός διανύει μια ιστορική άνοδο.
Οι πρώτες σημαντικές "bull markets" για τον χρυσό ήταν την περίοδο 1971–80 και 1999–2011.
Σήμερα ο χρυσός βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας ακόμη ανοδικής αγοράς ύστερα από 50 χρόνια.
Αν καταγράψουμε την μέση επίδοση των δύο τελευταίων "bull markets" και επεκτείνουμε την νέα ανοδική αγορά στην ίδια βάση, αναμένουμε τις τιμές του χρυσού να αγγίξουν τα $14,000 την ουγγιά μέχρι το 2026.

Τι οδηγεί το νέο ράλι στην τιμή του χρυσού
Και στις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες προοπτικές, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες: η Γεωπολιτική, προσφορά και ζήτηση, και η πολιτική επιτοκίων της Fed.
(Η αξία του χρυσού σε δολλάρια είναι το αντίθετο από την δύναμη του δολλαρίου. Ένα ισχυρό δολλάριο ισούται με μια χαμηλή αξία του χρυσού σε δολλάριο και αντιστρόφως ένα αδύναμο δολλάριο ισούται με μια αυξημένη αξία του χρυσού σε δολλάριο. H πολιτική επιτοκίων της Fed καθορίζει κάθε φορά ένα ισχυρό ή αδύναμο δολλάριο).
Οι δύο πρώτοι παράγοντες οδηγούν την τιμή του χρυσού από το 2015 και αναμένται να συνεχίσουν το ίδιο και στο μέλλον. Τα "θερμά" σημεία στον Γεωπολιτικό χάρτη όπως το Ιράν, η Κορέα, η Κριμαία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και η Συρία παραμένουν άλυτα, ενώ σε αρκετά από αυτά η κατάσταση επιδεινώνεται.
Όπως απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα κάθε καινούρια ένταση εκτινάσσει την τιμή του χρυσού και τα Ομόλογα του Δημοσίου.
Η τρέχουσα κατάσταση προσφοράς και ζήτησης εννοεί την Ρωσία και την Κίνα με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν αγορές άνω των 50 τόνων τον μήνα με σκοπό να αυξήσουν τα αποθεματικά τους, την ώρα που η εξόρυξη χρυσού παγκοσμίως έχει μείνει σταθερή τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο τρίτος παράγοντας, η πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι ο παράγοντας με την δυσκολότερη πρόβλεψη και παράλληλα ο πιο δυναμικός σε καθημερινή βάση.
Παρεμπιπτόντως υπάρχει μικρή πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
Το πιο πιθανό είναι να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η Αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ιδιαίτερα από τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους. Το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από την οικονομία!
Το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά υψηλά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναλογικά είμαστε σχεδόν στην ίδια θέση όπως το 1945.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κονγκρέσσου -οι οποίες είναι συντηρητικές- ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα συνεχίσει την ανοδική πορεία και δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος πέρα από τον πληθωρισμό.
Υπολογίζοντας, λοιπόν, όλους τους παραπάνω παράγοντες το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον χρυσό.
Αν θέλετε αποδείξεις πως η απόκτηση χρυσού είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την διατήρηση της περιουσίας σας, απλά κοιτάξτε το "έξυπνο χρήμα".
Θα έχετε δει αρκετούς διαχειριστές hedge fund στην τηλεόραση ή από το Νταβός, οι οποίοι αρέσκονται να συζητούν επενδύσεις στην Apple, την Amazon, στα Ομόλογα Δημοσίου και σε άλλες μετοχές.
Επειδή έχω εμπειρία δεκαετιών από την Wall Street και στα hedge fund σας αποκαλύπτω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτούς που να μην κατέχει ένα θησαυρό σε χρυσό σε κάποιο χρηματοκιβώτιο.
Φυσικά αυτό δεν θα το πουν ποτέ στην τηλεόραση, καθώς δεν θέλουν να τρομάξουν τους επενδυτές και αυτοί να εγκαταλείψουν τις μετοχές και τα ομόλογα.
Έρχεται μια παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση και ο χρυσός βρίσκεται στο επίκεντρο.
Και αυτό θα γίνει είτε συντεταγμένα είτε μέσα σε χάος!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης