Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Θα δράσουμε άμεσα εάν συνεχιστεί η αδυναμία της βρετανικής οικονομίας - Η αβεβαιότητα για το Brexit έχει υποχωρήσει

Carney (BoE): Θα δράσουμε άμεσα εάν συνεχιστεί η αδυναμία της βρετανικής οικονομίας - Η αβεβαιότητα για το Brexit έχει υποχωρήσει
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι «ο πήχης αλλαγής στο καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού βρίσκεται πολύ υψηλά»
Στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα δράσει άμεσα εάν η αδυναμία της βρετανικής οικονομίας συνεχιστεί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της BoE, Mark Carny, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας «έχει καταγράψει επιβράδυνση κατώτερη των δυνατοτήτων».
Ειδικότερα, ο κ. Carney δήλωσε ότι «έχοντας ένα σχετικά περιορισμένο περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, εάν υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η αδυναμία της δραστηριότητας θα συνεχιστεί, οι εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου θα ευνοούσαν μία σχετικά άμεση δράση».
Μάλιστα, ο επικεφαλής της BoE διευκρίνισε ότι ένας συνδυασμός μειώσεων επιτοκίων και περαιτέρω αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο σημερινό «οπλοστάσιο» της Bank of England ισοδυναμεί με μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίσε ότι υπάρχουν επίσης λόγοι ώστε η BoE να μη μειώσει τα επιτόκια, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιείται και η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει «σφιχτή».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Carney επεσήμανε ότι «ο πήχης αλλαγής στο καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού βρίσκεται πολύ υψηλά», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αβεβαιότητες σχετικά με το Brexit και την εσωτερική πολιτική έχουν υποχωρήσει».
«Η στόχευση του πληθωρισμού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πλαίσιο για όλες τις εποχές και ένα απαραίτητο μέρος μίας ισχυρής βάσης για οικονομική ευημερία», διευκρινίζοντας ότι «η αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό λειτούργησε καλύτερη στη θεωρία απ' ό,τι στην πράξη».
«Η οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει επιβράδυνση κατώτερη των δυνατοτήτων», τόνισε ο κ. Carney, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έκρινε ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας για την οικονομία και σημαντικό περιθώριο αύξησης της συνολικής ζήτησης, η οποία θα είναι σύμφωνη με την επιστροή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης