Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cato Institute: Κίνδυνος για ατελείωτο πόλεμος λόγω της αποτυχημένης στρατηγικής του Trump για το Ιράν

Cato Institute: Κίνδυνος για ατελείωτο πόλεμος λόγω της αποτυχημένης στρατηγικής του Trump για το Ιράν
Αναλυτής του Cato Institute επισημαίνει ότι η εξόντωση του Ιρανού στρατηγού, Qassem Soleimani, από τις ΗΠΑ μπορεί να τον κάνει… μάρτυρα
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Donald Trump να εξοντώσει τον Ιρανό αντιστράτηγο, Qassem Soleimani, θα τον κυνηγάει και θα σύρει τις ΗΠΑ σε έναν ατελείωτο πόλεμο εκφράζει αναλυτής του αμερικανικού think tank, Cato Institute.
«Ειλικρινά, ο,τιδήποτε συμβαίνει στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και την επιβολή των δασών, όλα έχουν αποτύχουν από τότε» δήλωσε ο Christopher A. Preble του Cato Institute.
Ερωτηθείς για το εάν η δολοφονία του Soleimani εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο του Trump να νικήσει στις εκλογές, ο Preble εμφανίστηκε απαξιωτικός.
«Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι ήταν μια φρικτή επιλογή.
Πιστεύω ότι αρκετά σαφές ότι ο αμερικανικός λαός έχει ήδη κουραστεί από τους πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Έτσι ακόμα μία διαμάχη δεν προς το συμφέρον του Trump, και το πιο σημαντικό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» δήλωσε.
Όσον αφορά στην πυρηνική συμφωνία, την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων, ο Preble τόνισε ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν είχε συμμορφωθεί με τη συμφωνία για ένα χρόνο.
Ωστόσο, από το Φθινόπωρο του 2019, ο Ιράν άρχισε μια καμπάνια αυτού που ο Preble χαρακτηρίζει «υπολογισμένες παραβιάσεις» σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και ο Soleimani δεχόταν τα πυρά της Δύσης, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, θεωρούταν από πολλούς «ήρωας».
Ο αναλυτής είπε ότι ο Trump το είχε κάνει μάρτυρα και ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν κάποιοι έπαιρναν εκδίκηση μέσω επιθέσεων μικρού μεγέθους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης