Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το μη… χτύπημα του Ιράν στις ΗΠΑ, για 6 λόγους η Τεχεράνη δεν αντέχει πόλεμο

tags :
Το μη… χτύπημα του Ιράν στις ΗΠΑ, για 6 λόγους η Τεχεράνη δεν αντέχει πόλεμο
Είναι τυχαίο ότι η επίθεση του Ιράν στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις δεν είχε θύματα;
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η ιρανική επίθεσης στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ δεν είχαν θύματα.
Μάλιστα, σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Ιράν φέρεται ότι σκοπίμως απέφυγε να προκαλέσει θύματα.
Πως ερμηνεύεται λοιπόν η αντίδραση αυτή;
Από την μία πλευρά, το Ιράν ήθελε να τιμήσει τον εθνικό του ήρωα, Qassem Soleimani, ο οποίος «έπεσε» από αμερικανικά πυρά, από την άλλη πλευρά όμως δεν ήθελε να κλιμακωθεί και η ένταση με τις ΗΠΑ.
Σε αυτή την φάση φαίνεται πως του αρκούσε ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι δεν θα μείνει με… σταυρωμένα χέρια, παρά μια μετωπική σύγκρουση.
Άλλωστε, ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, ανέφερε μετά την επίθεση στις αμερικανικές εγκαταστήσεις ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να διαπράξουν άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση».
Η φράση αυτή του Rouhani ερμηνεύεται ως ένδειξη μη διάθεσης για συνέχιση χτυπημάτων εναντίον των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif δήλωσε ότι τα αντίποινα στις ΗΠΑ ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Η οικονομία του Ιράν δεν αντέχει πόλεμο

Άλλωστε σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η οικονομία του Ιράν, που ήδη είναι αποδυναμωμένη από τις κυρώσεις, δεν μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο.
Κι αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από έξι γραφήματα που παρουσίασε το CNBC, όπου αποκαλύπτονται τα μεγάλη προβλήματα της ιρανικής οικονομίας:

1. Η οικονομία είναι σε ύφεση

Οι διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας.
CH 20200109_Iran_GDP.png

Το Ιράν πήρε μια... ανάσα μετά την πυρηνική συμφωνία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επανέφερε το 2018 τις κυρώσεις στο Ιράν, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να καταρρεύσει.

2. Το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τη World Bank, το Ιράν εκτιμάται ότι θα έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα σε πετρέλαιο.
Μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και των κρατικών εσόδων εξαρτάται από την πώληση αργού πετρελαίου.
CH 20200109_Iran_crude_oil.png
Ωστόσο, οι περιορισμοί στην πώληση ιρανικού πετρελαίου ήταν μεταξύ των αμερικανικών κυρώσεων, τις οποίες επανέφερε ο Trump πριν από δύο χρόνια.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αναμένεται ότι θα μειωθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

3. Υποχώρηση εμπορίου

Η υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε άλλους τομείς -όπως οι τράπεζες, η εξόρυξη και η ναυτιλία- έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του συνολικού εμπορίου της χώρας με τον κόσμο.
CH 20200109_Iran_trade.png
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τις εισαγωγές του το 2019 και το 2020.

4. Αύξηση του κόστους διαβίωσης

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν έχει διατηρήσει σταθερή την επίσημη ισοτιμία 42.000 ιρανικών rials ανά δολάριο ΗΠΑ.
Αλλά το νόμισμα είναι πολύ πιο αδύναμο από εκείνο της ανεπίσημης αγοράς, φτάνοντας έως και τα 140.000 rials ανά δολάριο αυτό το μήνα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξένου συναλλάγματος Bonbast.com



.CH 20200109_Iran_inflation.png
Κατά συνέπεια ο πληθωρισμός του Ιράν έχει εκτοξευθεί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της World Bank έφτασε στο 52% το Μάιο του 2019.
Αυτό οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαβίωσης στο Ιράν σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας.

5 Υψηλή ανεργία

Μια από τις κυριότερες επιπτώσεις μιας φθίνουσας οικονομίας είναι η αύξηση της ανεργίας, φαινόμενο που παρουσιάζει και στο Ιράν.
Σύμφωνα με την World Bank, η υψηλή ανεργία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη φτώχεια στο Ιράν.

6. Διευρυμένο δημοσιονομικό έλλειμμα

Η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για τη θέσπιση μέτρων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη συνολική υποτονική δραστηριότητα και τους περιορισμούς στην πώληση πετρελαίου στο εξωτερικό, λόγω των κυρώσεων που εφαρμόστηκαν.
CH 20200109_Iran_fiscal.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης