Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν - Απώλειες -0,14% ο δείκτης DAX

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν - Απώλειες -0,14% ο δείκτης DAX
 Ήπια πτώση στις ευρωαγορές λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν 
Με οριακές απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (10/1) οι περισσότερες ευρωαγορές, καθώς οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή όσο και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο δείκτης DAX σημείωσε οριακές απώλειες -0,09% στις 13.483,31 μονάδες, πτώση -0,14% για το δείκτη FTSE 100 στις 7.587,85 μονάδες, απώλειες -0,09% για το δείκτη CAC  που έκλεισε στις 6.037,11 μονάδες.

Image


Στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ προχώρησαν οι ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο τους εταιρείες από τον κλάδο των κατασκευών, της κλωστοϋφαντουργίας και των ορυχείων.
«Οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων σε συμμαχικά στρατεύματα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Ιράν να σταματήσει να στηρίζει την τρομοκρατία.
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, επιβεβαίωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας, Liu He, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις 13 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δύο πλευρές να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχει αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας, οδηγώντας τις αγορές της Wall Street σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,67% στις 3.274,70 μονάδες, ξεπερνώντας τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,74% στις 28.956,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,81% στις 9.203,43 μονάδες.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας δημοσίευσε νωρίτερα τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +0,3% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης +0,5% τον Οκτώβριο.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά +1,3% έναντι ετήσιας πτώσης -0,1% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +0,4%.
Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +1,3%.
Για το σύνολο του τριμήνου Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά +0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η συνολική βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,4%.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (10/1) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,47% στις 23.850,57 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fanuc και Fujifilm ενισχύθηκαν κατά +2,35% και +2,13%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Fast Retailing υποχώρησε κατά -2,78%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,80% στις 6.929 μονάδες, με τις μετοχές των Oil Search και Commonwealth Bank να κλείνουν με κέρδη +2,06% και +1,24% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,91% και τις 2.206,39 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,29% στις 28.643 μονάδες, με τις μετοχές των Tencent και Sunny Optical να ενισχύονται κατά +2,21% και +0,71% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,45% και τις 12.024,65 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του -0,08% στις 3.092,29 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,17% και τις 10.879,84 μονάδες.
«Η αγορά βρίσκεται σε αρκετά συμπαγή κατάσταση», ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Summit Global Investments, Matt Hanna, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να δούμε κάποια μεταβλητότητα στις αρχές του 2020, αλλά δε βλέπουμε κανένα είδος ύφεσης στον ορίζοντα».
Από την πλευρά της, η αναλύτρια αγορών της IG στη Σιγκαπούρη, Jingyi Pan, δήλωσε ότι «η στροφή προς το ρίσκο εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν ήταν τόσο σημαντικές, ενώ η προσοχή στρέφεται και σε επερχόμενα γεγονότα, όπως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας και οι αμερικανικές θέσεις εργασίας».

Ήπιες απώλειες στο πετρέλαιο μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών
Ήπια πτώση καταγράφει καταγράφει σήμερα, το οποίο αναμένεται να σημειώσεις τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,50% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,11 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει τις προηγούμενες ημέρες στα 71,28 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,49% στα 59,27 δολ. ανά βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2019, και συγκεκριμένα στα 65,65 δολ. ανά βαρέλι.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης υποχώρησαν περαιτέρω μετά το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ το οποίο περιορίζει την εξουσία του προέδρου Donald Trump να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.
Πλέον το ψήφισμα θα πάει στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και κατά συνέπεια αναμένεται να απορριφθεί, ενώ μετά την αναγγελία της ψηφοφορίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi χαρακτήρισε το πλήγμα εναντίον του υποστράτηγου του Ιράν, Qassem Soleimani «προκλητικό και δυσανάλογο».
Όσον αφορά τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν άνοδο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση της τάξεως των 3,6 εκατ. βαρελιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης