Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες - Σταθερή η προσφορά το 2020

IEA: Δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες - Σταθερή η προσφορά το 2020
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, τόνισε ότι η ετήσια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά ενέργειας παραμένει επαρκώς εφοδιασμένη για τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε σήμερα (10/1) ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, εκτιμώντας ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου δε θα είναι σημαντική το 2020.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του IEA δήλωσε ότι «η παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι επαρκώς εφοδιασμένη με περίπου 1 εκατ. βαρέλια επιπλέον προσφοράς ημερησίως, γεγονός θα συμβάλει που θα περιορίσει την άνοδο στις τιμές», διευκρινίζοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν προσωρινά λόγω γεωπολιτικών γεγονότων αλλά υποχώρησαν για ακόμα μία φορά».
«Δε βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση στις τιμές κυρίως επειδή υπάρχει αφθονία στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, η οποία έρχεται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Γουιάνα», επεσήμανε ο κ. Birol, για προσθέσει ότι «υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πετρελαίου».
Αναφορικά με το σύνολο του 2020, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ τόνισε ότι «εξετάζοντας τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου, βλέπουμε μία αγορά πετρελαίου που είναι καλά εφοδιασμένη, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να ανησυχούμε προς το παρόν».
Ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε ακριβή πρόβλεψη για το εύρος τιμών στο οποίο θα κινηθεί το πετρέλαιο το 2020, διευκρινίζοντας ότι «ελλείψει σημαντικών απροσδόκητων γεωπολιτικών γεγονότων, εάν εξετάσουμε την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου, δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη».
Παράλληλα, ο κ. Birol υπογράμμισε ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και το εύρος αύξησης θα επιβραδυνθεί, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο».
«Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, αναφερόμενος στο νέο έτος, με τον σχετικό όγκο ωστόσο να είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης