Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Το Ιράν θα επιτρέψει σε ειδικούς από ΗΠΑ, Ουκρανία, Γαλλία, Καναδά, την πρόσβαση στο μαύρο κουτί του Boeing

WSJ: Το Ιράν θα επιτρέψει σε ειδικούς από ΗΠΑ, Ουκρανία, Γαλλία, Καναδά, την πρόσβαση στο μαύρο κουτί του Boeing
Η Τεχεράνη προσκάλεσε εκπροσώπους της Boeing, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και του Καναδά να συμμετάσχουν στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού Boeing
Οι έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε συντριβή του ουκρανικού Boeing, οδήγησαν το Ιράν να αναδιπλωθεί και να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες ακόμη και των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην έρευνα και στην εξέταση των στοιχείων που θα προκύψουν από το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους.
Ρόλο στην αλλαγή της στάσης του Ιράν έπαιξε το γεγονός ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν κατέρριψαν οι δυνάμεις του από λάθος το μοιραίο αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση UIA 752, αλλά και η έκρηξη κριτικής και σεναρίων περί «κατάρριψης», από πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, και από ειδικούς αναλυτές αεροδιαστημικής.
'
Ετσι, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε διεθνείς ερευνητές και εμπειρογνώμονες από την Boeing, τις ΗΠΑ την Ουκρανία (χώρα ιδιοκτήτρια του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines), της Γαλλίας και του Καναδά να συμμετάσχουν στην έρευνα και να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που θα προκύψουν από το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, το οποίο θα  βοηθήσει να διαλευκανθεί το τι προκάλεσε συντριβή, όπως αναφέρει η WSJ.
Όπως δήλωσαν σήμερα Παρασκευή 10/1, αξιωματούχοι της Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα προσπαθήσουν να αναλύσουν τα δεδομένα του μαύρου κουτιού, συμπεριλαμβανομένου του καταγραφέα στοιχείων πτήσης και του καταγραφέα συνομιλιών στο Ιράκ, λαμβάνοντας βοήθεια εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τον Καναδά.
Το Ιράν θα ξεκινήσει τη διαδικασία προσπαθώντας να εξετάσει τα μαύρα κουτιά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Mehrabad στην Τεχεράνη σήμερα 10/1, για να διαπιστώσει εάν τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν.
«Αν μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι, θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ali Abedzadeh, επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τεχεράνη.
«Εάν όχι, σίγουρα θα ζητήσουμε βοήθεια από άλλες χώρες».
Η καχυποψία ωστόσο παραμένει πως η Τεχεράνη ίσως σχεδιάζει κάποιου είδους κάλυψης, καθώς όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CBS News όταν το συνεργείο του επισκέφθηκε το σημείο συντριβής, δυτικά της Τεχεράνης την Παρασκευή, όλα τα κομμάτια του αεροσκάφους είχαν αφαιρεθεί...

Image

Image

Image
... αν και αργότερα διευκρίνισαν, αφού μίλησαν με Ιρανούς αξιωματούχους, ότι ο χώρος είχε καθαριστεί και τα κομμάτια μεταφέρθηκαν σε διαφορετική τοποθεσία.
Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν η πτήση 752 θα έχει καταρριφθεί από ένα σύστημα άμυνας μικρού βεληνεκούς, οπότε μετά θα πρέπει να καθοριστεί αν η κατάρριψη έγινε από λάθος ή σκόπιμα.


Οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται και τα δύο ενδεχόμενα, ενώ οι απόψεις των περισσοτέρων αναλυτών συγκλίνουν στην κατάρριψη λόγω λάθους, παρά το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί πιθανότερες εκδοχές την κατάρριψη από τη ρίψη πυραύλων ή από τρομοκρατική επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης