Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καλαντώνης (Πρόεδρος FPS): Στόχος η διαχείριση 38-40 δισεκ. NPEs – Το α΄ 6μηνο 2020 έρχεται η Altamira για τα ακίνητα

Καλαντώνης (Πρόεδρος FPS): Στόχος η διαχείριση 38-40 δισεκ. NPEs – Το α΄ 6μηνο 2020 έρχεται η Altamira για τα ακίνητα
Ο Καλαντώνης απεύθυνε μήνυμα στους 500 εργαζομένους της Eurobank που θα μεταφερθούν στην FPS ότι ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως εγγυητής της πορείας της εταιρίας και των θέσεων εργασίας.
Η FPS η εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank που πουλήθηκε στην DoValue θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών δανείων στην Ελλάδα με στόχο τα 40 δισεκ. από 28 δισεκ. που διαθέτει ήδη ανέφερε ο Θεόδωρος Καλαντώνης αναπληρωτής CEO της Eurobank και νέος Πρόεδρος της FPS.
Ο Καλαντώνης απεύθυνε μήνυμα στους 500 εργαζομένους της Eurobank που θα μεταφερθούν στην FPS ότι ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως εγγυητής της πορείας της εταιρίας και των θέσεων εργασίας.
Τόνισε ότι έως τα μέσα του 2020 θα έχει έρθει στην Ελλάδα η Altamira ισπανική θυγατρική της DoValue που ειδικεύεται στην διαχείριση ακινήτων.
O Θ. Καλαντώνης ανέφερε ότι το 2021 και μετά θα διεκδικήσει η FPS την επέκταση της και σε άλλες εργασίες όπως διαχείριση των λοιπών απαιτήσεων ιδιωτών (πχ. οφειλές από ΔΕΗ, κινητή τηλεφωνία), αλλά και την δυνατότητα νέας χρηματοδότησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν το μήνυμα που έστειλε στους εργαζομένους γιατί ανέλαβε αυτή την πρόκληση τονίζοντας ότι είναι μακροπρόθεσμοι οι στόχοι του νέου εγχειρήματος ενώ επισήμανε ότι όλα τα NPEs παλαιά και νέα της Eurobank θα τα διαχειρίζεται η FPS από εδώ και στο εξής.

Τι ανέφερε ο Θεόδωρος Καλαντώνης στους εργαζομένους

Συνάδελφοι,
Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για όλους μας.
Για την Τράπεζα, στην οποία οι περισσότεροι έχουμε αφιερώσει τα καλύτερα επαγγελματικά μας χρόνια.
Για την FPS, που ξεκίνησε το 2006 ως θυγατρική της και τώρα κάνει ένα μεγάλο άλμα για να γίνει ο ηγέτης μιας νέας αγοράς, ουσιαστικά ενός νέου κλάδου στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Για εμένα προσωπικά, καθώς αναλαμβάνω επικεφαλής αυτής της νέας προσπάθειας.
Καταλαβαίνω απόλυτα και τι σκέφτεστε και το μέγεθος της ευθύνης μου.
Και η ευθύνη είναι ΜΕΓΑΛΗ:
-απέναντι στην Τράπεζα, τη Διοίκησή της και τους μετόχους της, που μας εμπιστεύονται στο σύνολό τους τη διαχείριση κρίσιμων τραπεζικών εργασιών,
-απέναντι στην FPS και τους νέους μετόχους της για την αμέριστη εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους,
-προπάντων, απέναντι σε όλους εσάς που έχουμε δουλέψει τόσα χρόνια μαζί, είτε παλιότερα στο Retail, είτε το τελευταίο διάστημα στο TAG και σας καλώ σήμερα να έρθετε μαζί για να μοιραστούμε νέες προκλήσεις και νέες επιτυχίες.
Η FPS αρχίζει το επόμενο διάστημα, ουσιαστικά από αυτή τη στιγμή, την αυτόνομη πορεία της.
Αλλά δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη κεφάλαιο στη 14χρονη διαδρομή της.
Πρόκειται για μια εντελώς νέα επιχειρηματική οντότητα, με εντελώς διαφορετικά μεγέθη, δυνατότητες και προοπτική.
Εξηγούμαι:  Μέχρι σήμερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχε δύο πυλώνες, τις τράπεζες και τις ασφάλειες. Τώρα έρχεται να προστεθεί ένας τρίτος πυλώνας, που είναι οι servicers ή, ελληνιστί, διαχειριστές δανείων.
Ενώ από τη μια μεριά, ο νέος αυτός χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει έναν τελείως διακριτό ρόλο, από την άλλη, δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του αμιγώς τραπεζικού τομέα στον οποίο ανήκουμε σήμερα.
Απόδειξη ότι όπως ισχύει για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες, έτσι και για το servicing απαιτείται άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρεί και το ρόλο του επόπτη.

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο νέος κλάδος;   

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές επέβαλαν την εμπροσθοβαρή απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα απαίτησαν η διαχείρισή τους να μεταφερθεί σε φορείς ανεξάρτητους από τις Τράπεζες.
Και γιατί έγινε αυτό;   
Διότι, αφενός εκτιμήθηκε ότι οι ανεξάρτητοι servicers θα διαχειριστούν καλύτερα τα προβληματικά δάνεια, αφετέρου οι καθαρές πλέον από τα κόκκινα τράπεζες θα εστιαστούν πλήρως στη βασική δουλειά τους, την χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ο κλάδος των servicers υπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και κατεξοχήν στις χώρες που αντιμετώπισαν τραπεζική κρίση όπως η Νορβηγία, η Σουηδία (στη 10ετία του 1990), η Ιταλία και η Ισπανία (10 χρόνια πριν).
Ο νέος μας μέτοχος, η doValue, είναι ήδη πρωταγωνιστής σε αυτή την αγορά. Η Ελλάδα ήταν ο ανατολικός πυλώνας που έλειπε από τη μεσογειακή στρατηγική του νέου μετόχου και έρχεται τώρα η FPS για να καλύψει αυτό το στρατηγικό κενό και να αποτελέσει το εφαλτήριο ανάπτυξης της doValue σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη, πρωτίστως την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τα Βαλκάνια.  
Με άλλα λόγια, εντασσόμαστε πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα κορυφαίο παίκτη του κλάδου των servicers όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στη νότια Ευρώπη.
Η FPS διεκδικήθηκε επειδή όλοι ξέρουν ότι είναι η κορυφαία εταιρεία στο χώρο της στην Ελλάδα.
Επομένως, ως αυτόνομη εταιρία έχει ένα, μοναδικό και ξεκάθαρο στοίχημα. Να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα servicer.
Τίποτε λιγότερο.
Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε σε προνομιακή θέση για να το πετύχουμε.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, η FPS θα είναι ο μεγαλύτερος servicer στην ελληνική αγορά.  Με συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση 28 δις ευρώ θα είμαστε ασφαλώς στην πρώτη θέση.  Από αυτά, τα 10 δις ευρώ θα είναι τιτλοποιημένες απαιτήσεις καθιστώντας την FPS leader και σε αυτή την πολύ κρίσιμη αγορά, μια αγορά που, ειρήσθω εν παρόδω, άνοιξε πρώτη η Eurobank πριν από ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική εργασιών μέσα από τη νέα σχέση μας με τη Eurobank.  
Στη βάση της συνεργασίας μας, υπάρχει μια αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας που αφορά στα επόμενα δέκα χρόνια, ίδια με την αντίστοιχη σχέση συνεργασίας μεταξύ της Εurobank και της Eurolife.
Κάτι πολύ σημαντικό.  
Από σήμερα και στο εξής όλες – και ξαναλέω:
ΟΛΕΣ - τις προβληματικές απαιτήσεις της Τράπεζας θα τις διαχειρίζεται πλέον η FPS, παλιές και νέες.
Επομένως, θα υπάρχει μια διαρκής ροή εργασιών που θα διεκπεραιώνει η FPS για λογαριασμό της Eurobank.
Παίρνοντας μια τέτοια στρατηγική απόφαση, η Τράπεζα έπρεπε να εκχωρήσει αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά σε κάποιον που εμπιστεύεται απόλυτα.  
Στην ίδια ομάδα. Σε εμάς όλους!  
Μόνο που η ομάδα αυτή θα πρέπει να αλλάξει φανέλα.
Και η φανέλα αυτή πλέον θα λέγεται doValue, με τη Eurobank να κρατά το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό του 20%.  
Ξεκινάμε λοιπόν μαζί, για να μείνουμε μαζί.
Η πρόθεση και των δύο πλευρών πηγαίνει πιο πέρα κι από τη δεκαετία – σε μια επιχειρηματική συμβίωση διαρκείας.  
Και, βέβαια, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας με τη νέα εταιρική μορφή, θα έχουμε χίλιους εργαζομένους, θα είμαστε δηλαδή μια μεγάλου μεγέθους εταιρία σε πανελλαδική κλίμακα.
Και μόνο με αυτή τη βάση θα μπορούσε η FPS να διαγράψει μια εξαιρετική πορεία σε βάθος χρόνου. Αλλά δεν θα μείνουμε εκεί.  
 Η ελληνική αγορά των servicers έχει μια μαγιά προβληματικών δανείων 100 δις ευρώ.
Αλλά ούτε κι αυτό είναι το όριό μας.
Οι στόχοι και η φιλοδοξία μας για την αυτόνομη FPS πηγαίνουν πολύ πιο πέρα.
Τη θέλουμε ένα ηγέτη του χώρου στην Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια, που θα είναι το μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό και θα πρωταγωνιστεί διαρκώς τόσο στην οργανική ανάπτυξη όσο και, ενδεχομένως, σε κινήσεις συγκέντρωσης.
Η εγγύηση, όμως, της προοπτικής είναι η συμμετοχή σε έναν όμιλο όπως η doValue.

Το μοντέλο Altamira για τα ακίνητα έρχεται στην Ελλάδα

-Με το know how του ομίλου ξεκινάμε από ισχυρή βάση στοχεύοντας την κορυφή και στη διαχείριση ακινήτων.
 Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα φέρουμε στην Ελλάδα το μοντέλο διαχείρισης ακινήτων Altamira.
Η Altamira είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ακινήτων στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για ακίνητα που ανήκουν σε Τράπεζες. Ανήκει στον όμιλο doValue και αξιοποιώντας πλήρως το know how που διαθέτει  φιλοδοξούμε να προσφέρουμε πρώτοι στην Ελλάδα μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων.
Αυτό θα εξασφαλίσει μια νέα ισχυρή πηγή κερδοφορίας για την FPS, γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή του ανοδικού κύκλου της αγοράς ακινήτων και σε προνομιακή θέση για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

-Με το μέγεθος και την ποιότητα του προσωπικού θα είμαστε η πρώτη επιλογή στο μέλλον για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων που θα αποκτήσουν άλλοι επενδυτές.
Ξέρουμε ότι θα έρθουν να αγοράσουν χαρτοφυλάκια επενδυτές οι οποίοι θα σκοπεύουν σε αποδόσεις και όχι στην μακροπρόθεσμη παρουσία στον κλάδο της διαχείρισης, όπως η doValue.
Λέω από τώρα ότι θα είμαστε παρόντες στη διεκδίκηση κάθε τέτοιας ευκαιρίας που θα προκύψει στο άμεσο κιόλας μέλλον για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων.

-Εντός του 2020, θα διεκδικήσουμε την απόκτηση επιπλέον 5-10 δις ευρώ δάνεια τρίτων.  
Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 30% των δανείων που θα δοθούν για διαχείριση σε αδειοδοτημένους servicers στην Ελλάδα το επόμενο δωδεκάμηνο.

-Από το 2021 και μετά θα διεκδικήσουμε την επέκταση της νέας FPS και σε άλλες εργασίες:  Ενδεικτικά αναφέρω:
Α.     την διαχείριση των λοιπών  απαιτήσεων ιδιωτών (πχ. οφειλές από ΔΕΗ, κινητή τηλεφωνία), αλλά
Β.    Τη δυνατότητα νέας χρηματοδότησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
 
Ποια είναι η doValue;

Η doValue είναι Νο 1 σε όλες τις αγορές της νότιας Ευρώπης.  
Νο1 στη διαχείριση τραπεζικών απαιτήσεων στην Ιταλία,
Νο1 στην Ιβηρική (Ισπανία & Πορτογαλία.
Νο1 στην Κύπρο.
Μετά την απόκτηση της FPS γίνεται de facto Νο 1 και στην Ελλάδα.
Όπου υπάρχει αντικείμενο, η doValue είναι εκεί και διαμορφώνει την αγορά.
Ορισμένα ακόμη κρίσιμα μεγέθη:
1.    H doValue είναι εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 1 δις ευρώ, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και εποπτεύεται από την κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και το Ιταλικό Χρηματιστήριο.
2.    Η doValue έχει να επιδείξει ένα απολύτως επιτυχημένο ιστορικό ανάπτυξης των εργασιών της κατά την τελευταία 20ετια. Η doValue ιδρύθηκε το 2003 και έκτοτε αναπτύσσεται εντυπωσιακά μέσω σειράς εξαγορών και επιτυχούς ενσωμάτωσης των αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων μερικών από τις μεγαλύτερες Ευρωπαικές τράπεζες όπως οι Ιταλικές Intesa Sanpaolo το 2006, η Unicredit to 2015 και η Ισπανική Santander (μέσω της Ισπανικής Altamira το 2018).  Η πελατειακή της βάση περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της αγοράς αυτής (τράπεζες και funds).
3.    Η doValue σήμερα  έχει 140 δις ευρώ δάνεια & ακίνητα υπό διαχείριση, 500 εκ ευρώ έσοδα, 185 εκ ευρώ EBITDA και 70 εκ ευρώ καθαρά κέρδη.  Προφανώς, τα μεγέθη αυτά ενισχύονται σημαντικά μετά και την ενοποίηση με την FPS.
Οι προοπτικές της νέας FPS, λοιπόν, χτίζονται σε σταθερά θεμέλια.
Ακουμπάμε πάνω σε δύο πολύ δυνατούς μετόχους.
Έχουμε τη βάση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας με τη Eurobank και έχουμε τη στήριξη της δύναμης της doValue.
Προπάντων, όμως, στηριζόμαστε στους ανθρώπους μας.

Γιατί αναλαμβάνω αυτή την δουλειά;

Με ρώτησαν αυτές τις μέρες αρκετοί γιατί αναλαμβάνω αυτή τη νέα προσπάθεια.
Οι λόγοι είναι δύο – και είναι τόσο απλοί όσο και τα λόγια με τα οποία θα τους περιγράψω.
Είμαι εδώ γιατί πιστεύω πολύ στη νέα προοπτική της FPS.  Προπάντων όμως, είμαι εδώ,  επειδή πιστεύω σε εσάς και στις δυνατότητες αυτής της ομάδας που έχουμε χτίσει μαζί όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Θέλω να είμαι, όπως πάντα όλα αυτά τα χρόνια, ξεκάθαρος και ειλικρινής μαζί σας.
Δεν θα αναλάμβανα αυτή την ευθύνη αν δεν ήξερα τους ανθρώπους που θα δουλέψουμε μαζί.
Όποια κι αν ήταν τα συμβόλαια, όποιος κι αν ήταν ο μέτοχος.
Η βεβαιότητά μου για τη θετική προοπτική βασίζεται στη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί τα τελευταία τρία χρόνια και με πολλούς από εσάς από ακόμη παλιότερα.
Όταν σας είδα σήμερα όλους εδώ συγκεντρωμένους, η πρώτη μου σκέψη μου πήγε στο Σεπτέμβριο του 2016.
Τότε, μόλις είχα αναλάβει το TAG και έβαλα την υπογραφή μου στο πρώτο τριετές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας κατά 40%.  
Ένα πλάνο μείωσης που θυμίζω έφερε ταυτόχρονα και την υπογραφή του επόπτη, του SSM.
 Άρα, ένα πλάνο, ένα στόχο, που απλά η τράπεζα δεν μπορούσε να χάσει.  
Ένα στόχο που εμείς τον λέγαμε εξαιρετικά φιλόδοξο και οι άλλοι τον έλεγαν εξωπραγματικό.
Δεν σας κρύβω (αυτό το λέω πρώτη φορά δημόσια) ότι τότε ήταν αρκετοί αυτοί, οι συνάδελφοι και φίλοι, που καλή τη πίστη με συμβούλευαν να μην  αναλάβω αυτό το τεράστιο φορτίο, αυτό το μεγάλο ρίσκο.  
Αλλά τώρα όλοι ξέρουν, κι εσείς καλύτερα από όλους, ότι τον ΣΤΟΧΟ τον ΠΕΤΥΧΑΜΕ.
Για την ακρίβεια, τον ξεπεράσαμε. Και αυτό το αναγνωρίζει πλέον ο πιο δύσκολος κριτής: Η ΑΓΟΡΑ.
Αυτά τα τρία χρόνια ανοίξαμε νέους δρόμους για την τράπεζα και για την αγορά.  
Επενδύσαμε σε νέα συστήματα, αναπτύξαμε τις υποδομές μας, βελτιστοποιήσαμε το λειτουργικό μας μοντέλο.
Πάνω απ’ όλα όμως επενδύσαμε στους ανθρώπους μας.
 Στην ομάδα του TAG. Σε μια χρονική περίοδο που η τράπεζα μείωνε σταθερά το προσωπικό της, το ανθρώπινο δυναμικό του TAG σχεδόν διπλασιάστηκε. Εκπαιδεύτηκε.
Έγινε καλύτερο. Και οφείλω στο σημείο αυτό να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τράπεζα και στον κ. Καραβία προσωπικά για την αμέριστη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια.
Δημιουργήσαμε έτσι μια ομάδα που είναι σημείο αναφοράς για όλους στον κλάδο.
Το ταξίδι όμως που ξεκινήσαμε μαζί πριν από τρία περίπου χρόνια ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Πηγαίνουμε σε μια εταιρία που γνωρίζουμε, με ανθρώπους που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με δομές και σχέσεις που δεν μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, παρά μόνο πολλή δουλειά – αλλά σε αυτό είμαστε μαθημένοι.
Σε αντίθεση με άλλες ομοειδείς εταιρείες του κλάδου, η νέα ηγεσία της FPS θα είναι 100% ελληνική.
Και αυτό έχει τη σημασία του.
Θα ακούσετε σε λίγο από τον κ. Καραβία τις ενέργειες που κάνει η Τράπεζα για να διευκολύνει τη μετάβαση όλων μας στο νέο επαγγελματικό μας βήμα.
Συνάδελφοι,
Ξεκινάμε τη νέα πορεία μας με εξαιρετικές προοπτικές αλλά επιπλέον και με τη δυνατότητα να απολαύσουμε άμεσα τους καρπούς του μόχθου μας. Η επιτυχία της FPS μπορεί και θα μεταφράζεται σε άμεσο όφελος για τους μετόχους αλλά και για τους εργαζομένους της.
Από τη δική μου πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να καταστήσουμε την νέα FPS τον μεγαλύτερο και πλέον κερδοφόρο διαχειριστή στην περιοχή, σημείο αναφοράς για τον κλάδο.
Αυτό όμως δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου,
χρειάζομαι όλους εσάς μαζί μου.
Θέλω πριν κλείσω να πω ένα ευχαριστώ από την καρδιά μου στον Τάσο Πανούση, στο Γιώργο Νικολακόπουλο, στα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη, στην νέα ηγετική ομάδα της FPS, με τα οποία μίλησα προσωπικά το προηγούμενο διάστημα.
Πριν από λίγο καιρό, τους παρουσίασα το σχέδιο και το όραμά μου για τη νέα FPS και τους ζήτησα να είναι μαζί μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί όλοι, όλοι τους χωρίς καμία εξαίρεση, συμφώνησαν να έρθουν και να με στηρίξουν. Η συμμετοχή τους είναι τιμή μεγάλη για εμένα και εγγύηση για την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας.
Κανένας δεν περισσεύει.
Και ελπίζω ότι, όπως και σήμερα, θα είμαστε και αύριο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Δεν θα έλεγα τίποτε από όλα αυτά και δεν θα έβαζα ένα ακόμη επαγγελματικό και προσωπικό στοίχημα, εάν δεν πίστευα βαθιά μέσα μου ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης