Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτογράφισε Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γεννηματά: Πρόσωπο από την παράταξή μας που ήταν παρών στην κρίση

Φωτογράφισε Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γεννηματά: Πρόσωπο από την παράταξή μας που ήταν παρών στην κρίση
Καταψηφίζουμε την πρόταση του κ.Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο, είπε η Φ. Γεννηματά
«Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τοπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, που κατά τα φαινόμενα «φωτογράφισε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ύπατο αξίωμα.
Η κ. Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υπενθύμισε ότι εξαρχής έχει τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
«Η  θέση μας αυτή  δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας.
Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει», είπε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι».
Διευκρίνισε ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία, καθώς «αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Για εκλογικό νόμο

 «Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε» την πρόταση του κ.Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο, ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Όπως είπε, «εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε.
Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Αγωνιούν ότι πολύ σύντομα ο Ελληνικός θα αντιληφθεί ότι γλύτωσε από το χείρον αλλά δε βρήκε το βέλτιστο.
Για άλλη μια φορά η ΝΔ υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Καλό είναι να μαζέψουν τα παπαγαλάκια τους που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.
Την ευθύνη επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ».
Κατά την ίδια, η Ελλάδα έχει σήμερα-όσο ποτέ-ανάγκη από ισχυρές και ικανές Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά η Κυβέρνηση «όχι μόνο δεν  επιδιώκει την συνεννόηση και την εθνική ομοψυχία αλλά επιλέγει και  την Κοινωνική πόλωση».
Υπογράμμισε ότι η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής , λέγοντας ότι στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

«Το 2020 βάζουμε πλώρη για την μεγάλη επιστροφή»

 Η κ. Γεννηματά αφού ευχήθηκε για το νέο έτος, ανέφερε πως «μέσα στο 2020 μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή!
Ασκούμε μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε «κούφια» λόγια άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για προοδευτικές λύσεις».
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το 2020 βάζουμε πλώρη για την μεγάλη επιστροφή γιατί χρειάζεται επιτέλους μια πραγματική και  προοδευτική κανονικότητα, που δεν υπάρχει», αλλά και πως είναι και μια χρονιά κρίσιμη για τα Εθνικά μας θέματα.
Αφού τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων, είπε πως «έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Κατηγόρησε τον  κ. Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στα κρίσιμα Εθνικά θέματα», καθώς «αρνήθηκε την πρόταση μας για Εθνική Γραμμή. Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στον Ελληνικό λαό.
Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι Εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα».
Υπογράμμισε πως «απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων.
Ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα προασπίσει η χώρα μας με τον αντίστοιχο και ανάλογο τρόπο που θα προσβληθούν από άλλη πλευρά.
 Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.
Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας.
Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό.
Με ότι αυτό συνεπάγεται».
Όπως είπε, «είναι ώρα να συνεννοηθούμε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους.
Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης.
Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις.
Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».
«Αυτή τη χρονιά το 2020 στις εξετάσεις στα μάτια των προοδευτικών πολιτών, στόχος μας είναι να πάρουμε 20’, να πείσουμε ότι υπάρχει η ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση της πραγματικής κυβερνώσας αριστεράς και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με το Κίνημα Αλλαγής», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης