Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: H αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει - Θα υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Παυλόπουλος: H αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει - Θα υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
«Aν χρειαστεί και μόνη της η Ελλάδα θα φέρει εις πέρας το ρόλο της ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομιμότητας», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος
«H Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, από την Κοζάνη.
Ο κ. Παυλόπουλος  κατά την αντιφώνηση, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Βελβεντού Κοζάνης, υπογράμμισε την ανάγκη αρραγούς ενότητας των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα και τα εθνικά δίκαια, κατ’ εξοχήν αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στην Ε.Ε, τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ  ανέφερε πως «οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Ελλάδα στην περιοχή μας και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές», ενώ επισήμανε ότι «αν χρειαστεί και μόνη της η Ελλάδα θα φέρει εις πέρας το ρόλο της ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομιμότητας».
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να γνωρίζει πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και έχει υποχρέωση να τα υπερασπίζεται».
Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «έχουν χρέος ν’ αναγνωρίσουν και να συνυπολογίσουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ’ επίπεδο ΝΑΤΟ.
Άρα, έχουν χρέος να πράξουν αναλόγως όταν η Τουρκία παραβιάζει καταφώρως το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας».
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά, δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκάλυπτα, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Ο κ. Παυλόπουλος, ως δείγματα γραφής των παραβιάσεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Τουρκία,  ανέφερε τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία, τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και τη στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σύνορά, την επικράτειά μας και την ΑΟΖ, που είναι ταυτόχρονα σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ε.Ε.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Βελβεντού δια μέσου των αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα μνημεία (παλιές εκκλησίες), παραδοσιακά και νεοκλασικά κτίρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα, όπως και σε επιφανείς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Επιστημών με καταγωγή από το Βελβεντό.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βελβεντού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης