Σκουρλέτης: Η κυβερνητική πρόταση για το εκλογικό σύστημα υποτιμά την αξία της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας

Σκουρλέτης: Η κυβερνητική πρόταση για το εκλογικό σύστημα υποτιμά την αξία της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας
Ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε προβλέψιμη την πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της απλής αναλογικής
Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς αποτελεί μια αποδειγμένα θετική επιλογή που διασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση, τάχθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στον «Αθήνα 9,84».
Όπως ανέφερε «η διαφορά της υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου είναι ότι δεν ξεκινάει τώρα.
Έχουμε μια πενταετή διαδρομή, άρα μια διαπιστωμένη και εξασφαλισμένη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αντιστοιχεί και σε έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ο ίδιος διαχειρίστηκε τα πράγματα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε πωςε «δεν είναι μια υποψηφιότητα καλών προθέσεων, είναι μια υποψηφιότητα η οποία έχει φανεί ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που καλείται να κάνει» και «η αναζήτηση μιας άλλης υποψηφιότητας δεν έχει να προσφέρει -και μάλιστα με βάση αυτά που ακούγονται- κάτι το οποίο να δίνει περισσότερο κύρος στον θεσμό του ΠτΔ ή να εξασφαλίζει αυτό που ονομάζουμε συναίνεση.
Διότι εάν πάμε σε μια άλλη υποψηφιότητα, τότε θα πρέπει να δούμε και το περιεχόμενο αυτής της επιδιωκόμενης συναίνεσης.
Και όταν πιάσουμε αυτή τη συζήτηση, νομίζω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε έξω από αυτή το θέμα του εκλογικού νόμου, για παράδειγμα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».
Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε προβλέψιμη την πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που υποτιμά, όπως είπε, την αξία της αντιπροσωπευτικότητας.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές.
Όπως είπε, «ήταν προβλέψιμη η πρόταση εκλογικού συστήματος από τη Νέα Δημοκρατία και είναι μια πρόταση η οποία υποτιμά την αξία της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας και κυρίως, στη βάση αυτής της επιδίωξης, τη δυνατότητα δημιουργίας συνθηκών πραγματικής συναίνεσης και συγκλίσεων. […] Πραγματικά θα είναι ανακόλουθο, με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του κάθε πολιτικού κόμματος, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία 200 ψήφων γύρω από αυτή την πρόταση. […] Αυτό κυρίως αφορά το ΚΙΝΑΛ το οποίο αρκετές φορές μας έχει εκπλήξει, ελπίζω να μη μας εκπλήξει δυσάρεστα τώρα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η  επιλογή των πρόωρων εκλογών για να ακυρωθεί η απλή αναλογική προσκρούει αντικειμενικά στα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.
Περαιτέρω, τόνισε ότι «όλα τα βήματα τα οποία έγιναν και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έχουν ως κοινό παρονομαστή την υποβάθμιση της εργασίας συνολικά».
Ακόμη, υποστήριξε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις δεν είναι «χαραγμένη πάνω στην πέτρα» και πως «στις δεδομένες συνθήκες και ιδιαίτερα μετά την παρατεταμένη, προκλητική στάση της Τουρκίας, θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις μας από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη δυνατότητά της να "φρενάρει" την τουρκική προκλητικότητα».
«Μιλάμε για πάγωμα της συμφωνίας σαν ένα πρώτο βήμα. Στη βάση αυτή θα πρέπει να τα δούμε όλα κάτω από το πρίσμα των νέων συνθηκών», ανέφερε.
Επιπλέον, σχολίασε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει τις δυνατότητες συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως είπε, «μακάρι να υπάρξουν ανάλογες συνθήκες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να δούμε, στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο μπλοκ δυνάμεων και στη χώρα μας που να οδηγήσει σε μια διαφορετική διακυβέρνηση».
Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «απαιτείται να έχουμε μια πιο πειστική αντιπολίτευση και αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε κάνει μια βαθιά πολιτική συζήτηση αποτίμησης για τη δική μας περίοδο, όπου θα αναφερθούμε στα επιτεύγματά μας, στις αστοχίες μας, στα λάθη μας και έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να είμαστε πιο πειστικοί και αξιόπιστοι απέναντι στον κόσμο».
Υπογράμμισε ότι δεν βοηθά η δημιουργία τεχνητών διαιρετικών γραμμών εντός του κόμματος και πως όλοι θέλουν τη διεύρυνση.
«Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες των παραδόσεων και των συμβολών από τους διάφορους χώρους και τις καταγωγές και τις εκφράσεις της Αριστεράς, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS