Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κορυφώνεται η φημολογία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βενιζέλο να προβάλλεται ως φαβορί

Κορυφώνεται η φημολογία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βενιζέλο να προβάλλεται ως φαβορί
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
(upd) Όσο πλησιάζει ο καιρός για την προεδρική εκλογή, φουντώνει η φημολογία γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα ονόματα που ακούγονται στο παρασκήνιο διαδέχονται το ένα το άλλο αφού ο πρωθυπουργός επέστρεψε από την χριστουγεννιάτικη εξόρμησή του στο Μέτσοβο χωρίς να έχει καταλήξει στο πρόσωπο του υποψηφίου που θα επιλέξει.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τη λίστα με τους υποψηφίους που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει περιοριστεί παρά το ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση.
Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ένα νέο όνομα βρίσκεται το τραπέζι των συζητήσεων, αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η φημολογία ενισχύθηκε από την αναφορά της Φώφης Γεννηματά με την οποία θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επέμεινε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς καλώντας τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».
Μάλιστα, το έκανε λίγο μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρότι  και οι δύο πλευρές, λένε, ότι δεν συζήτησαν το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερμηνείες δίνουν και παίρνουν με τους περισσότερους πάντως, να υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά δεν ήθελε να δείξει κάποιους αλλά να αποκλείσει και να στείλει μήνυμα ότι δεν θα πει, ναι, σε επιλογές, όπως η Μαρία Δαμανάκη ή η Άννα Διαμαντοπούλου.
Σε αυτό το σκηνικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επανέλθει στο προσκήνιο ως ένα από τα φαβορί, καθώς θεωρείται από πολλούς, ένα πρόσωπο που μπορεί να ανταπεξέλθει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Βέβαια κατά καιρούς αναφέρονται και ονόματα όπως
1)Παπαδήμος πρώην διοικητής της ΤτΕ και πρώην πρωθυπουργός
2)Διαμαντοπούλου εκ των βασικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν
3)Να παραμείνει ο Παυλόπουλος στην θέση του Προέδρου καθώς θα τύχει καθολικής αποδοχής.
Ωστόσο ο Βενιζέλος έχει κάποιο προβάδισμα.
Κι αυτό εδράζεται από το γεγονός, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστός στο εξωτερικό, και γνωρίζει πολύ καλά τα συνταγματικά ζητήματα.
Οπότε, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, αν χρειαστεί να προσφύγουμε στη Χάγη θα το χειριστεί ο ίδιος το εν λόγω ζήτημα.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με ξένους ηγέτες, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ανά πάσα στιγμή. 
Από την άλλη πλευρά, θα κερδίσει μεν, το Κίνημα Αλλαγής αφού θα ικανοποιηθεί το αίτημα του να προέρχεται ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά ο κ. Βενιζέλος έχει πολλές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και σε ένα τμήμα της λεγόμενης «καραμανλικής» δεξιάς. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου ο οποίος τέθηκε σε διαβούλευση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι σήμερα, Δευτέρα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή.
Ενώ στην ολομέλεια προγραμματίζεται να συζητηθεί, την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Πέτσας για ΠτΔ: Θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που μπορεί να συνθέσει

Τη θέση ότι το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Κ.Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι κοινής αποδοχής που θα μπορεί να συνθέσει διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ.Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας είπε ότι η ονοματολογία πλήττει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν επιδόθηκε σε ονοματολογία το διάστημα αυτό.
Μάλιστα ο κ.Πέτσας επικαλέστηκε την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι θα είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Ο Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για ΠτΔ

«Aισθάνομαι ότι έχει κατασταλάξει ο πρωθυπουργός και έχει καταλήξει στο πρόσωπο» που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
«Το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να φέρει στο πλαίσιο του συνταγματικού ρόλου που επιτελεί.
Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους που θα εκφράζει την ενότητα του ένθους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή τους ως διεθνής παραστάτης της χώρας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ.Γεραπετρίτης.
 
(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 13/1 00:47)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης