Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020, αλλά η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020, αλλά η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή
Η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση
Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020 μοιράζοντας δυνατές συγκινήσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, σημειώνουν οι αναλυτές της Beta ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο τους σχόλιο για την αγορά.
Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι αλλά σημειώνουν και το γεγονός πως η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση.
Πιο αναλυτικά αναφέρουν: Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επέστρεψαν στις παραμέτρους που καθορίζουν κλίμα και ψυχολογία ενώ στον αντίποδα οι εισροές προς την Ελληνική Αγορά συνεχίστηκαν κυρίως από εγχώριους επενδυτές.
Οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον -αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωση του- δημιούργησε ενδιαφέρον και σε μικρομεσαίες επιλογές που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.
Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αγορά αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δισ. ευρώ και πολλές εξ αυτών δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές εταιρίες που έχουν αλλάξει συμπεριφορά και κινούνται σε διάστημα εύρους και εντοπίζονται κυρίως στον εμποροβιομηχανικό κλάδο.
Η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση.
Η ανάλωση χρόνου της αγοράς χωρίς απώλειες έχει πάντως θετικό ήχο προς τους επενδυτές αφού οι πρόσφατες εισροές είχαν θετικό αποτέλεσμα είτε αυτές αφορούσαν μετοχές (ΑΜΚ Lamda, Βriq) είτε ομόλογα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ).
Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων.
Με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.
Η άρνηση της αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα φαίνεται να έχει στρεσάρει τους πωλητές οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα.
Και από την άλλη πλευρά πάντως η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη.
Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι «περίπατος στον κήπο» καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν επί του παρόντος την ανοδική δυναμική της ελληνικής αγοράς.
Η εβδομάδα που ξεκινάει έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των εταιριών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%.
Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JPMorgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και Blackrock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1).
Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του
μερίσματος του 1 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για τον πρώτο μήνα του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης