Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ebury: «ΗΠΑ, Ιράν και ασφαλή καταφύγια»

tags :
Ebury: «ΗΠΑ, Ιράν και ασφαλή καταφύγια»
Ανάλυση του Matthew Ryan, Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury
Η στοχευμένη επίθεση που επεφύλαξε ο Πρόεδρος Τραμπ, με αποτέλεσμα το θάνατο του ισχυρότερου στρατιωτικού ηγέτη του Ιράν, στρατηγού Σολεϊμανί, σήμανε μια επεισοδιακή έναρξη του 2020.
Ακολούθησε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, με το Ιράν να εξαπολύει πυραυλική επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα στο Irbil και το Al Asad, στο Ιράκ, στις 8 Ιανουαρίου.
Ενώ ο Τράμπ προειδοποιούσε για «μεγάλα αντίποινα» εφόσον το Ιράν εξαπέλυε τη δική του στρατιωτική δράση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ φάνηκε να βάζει τέλος στο θέμα αυτό με ένα tweet.
Ο ίδιος ο Τράμπ, την Τετάρτη δήλωσε ότι το Ιράν «φαίνεται να είναι από κάτω», ενώ φαινομενικά επιθυμούσε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Όπως σε όλες τις περιόδους οικονομικού άγχους στην αγορά, τα «ασφαλή καταφύγια» κερδίζουν σε αξία.
Όπως αυτό του χρυσού, που σημείωσε άνοδο φτάνοντας σε υψηλό επτά ετών, ενώ στις αγορές συναλλάγματος το γιεν της Ιαπωνίας και το φράγκο Ελβετίας έφτασαν στην ισχυρότερη θέση τους από τον περασμένο Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το γιέν γρήγορα έχασε και τώρα διαπραγματεύεται χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Κρίνοντας από τις περιορισμένες αρνητικές αντιδράσεις γενικά, πάντως, φαίνεται ότι οι επενδυτές δεν έσπευσαν να ανησυχήσουν ανησυχούν υπερβολικά για την κατάσταση.
Τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών φάνηκαν σε γενικές γραμμές ασθενέστερα, καθώς οι επενδυτές τα εκτίμησαν ως υψηλότερου κινδύνου.
Οι κινήσεις αυτές ήταν σχετικά περιορισμένες, με τις περισσότερες πωλήσεις να περιορίζονται σε λιγότερο από 1%. Αυτά τα βαρέως εξαρτώμενα από το πετρέλαιο νομίσματα, αρχικά επωφελήθηκαν από όσα διαδραματίζονταν στον Κόλπο.
Έτσι, ευνοήθηκαν από την αρχική απότομη άνοδο του 4% στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως.
Το Ιράν κατέχει σήμερα περίπου το 10% από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φόβοι ότι η προσφορά μπορεί να αυξηθεί πολύ, έφτασαν να εκτινάξουν την τιμή του σε αυτόν τον βαθμό.
Όσον αφορά το ίδιο το αμερικανικό δολάριο, το νόμισμα διαπραγματεύεται επί του παρόντος υψηλότερα από την αρχή του χρόνου ως σήμερα σε εμπορικούς όρους, εν μέρει λόγω των προαναφερθεισών ροών σε «ασφαλή καταφύγια».
Τα μέτρα μεταβλητότητας στο κρίσιμο ζεύγος ευρώ / δολαρίων ΗΠΑ, ωστόσο, παρέμειναν αρκετά συγκρατημένα, υποδεικνύοντας και πάλι ότι οι traders δεν ανησυχούν υπερβολικά για την κατάσταση.

Κι αν δεν συνεχιστεί η προσωρινή χαλάρωση της έντασης;

Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον συνέβαινε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, θα είχαμε μια πιο ουσιαστική αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος.
Ειδικότερα, το ζεύγος δολαρίου / γιεν θα είχε σημειώσει μια πολύ πιο επιθετικά καθοδική κίνηση από ό, τι έχουμε δει μέχρι στιγμής το 2020.
Όπως αναφέρθηκε, αυτές οι κινήσεις έχουν μέχρι στιγμής περιοριστεί.
Στην απίθανη περίπτωση που η σύγκρουση χαμηλού επιπέδου μεταξύ των αμερικανικών και του Ιράν μετεξελισσόταν σε κάτι πιο σοβαρό, η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος θα μεταβαλλόταν.
Οι επενδυτές θα στρέφονταν στην ασφάλεια του γιεν Ιαπωνίας και του ελβετικού φράγκου, ενώ θα πωλούσαν σκληρά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, που είναι καθαρά εισαγωγείς πετρελαίου.
Θα μπορούσαμε, επίσης, να παρατηρήσουμε μια αποδυνάμωση στο ζεύγος ευρώ / δολαρίου, καθώς οι επενδυτές θεωρούν αυτά τα νομίσματα της G10 ως υψηλότερου κινδύνου, με το κοινό νόμισμα να είναι ένα από αυτά.

* Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης