Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα μέσα από την έκθεση της ΕΥΔΑΠ στον «Ελληνικό Κόσμο» - Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι 29 Μαρτίου

tags :
Η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα μέσα από την έκθεση της ΕΥΔΑΠ στον «Ελληνικό Κόσμο» - Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι 29 Μαρτίου
Μεγάλο το ενδιαφέρον και πλήθος κόσμου επισκέφθηκαν μέχρι τώρα την πρωτότυπη έκθεση της ΕΥΔΑΠ με φωτογραφίες και εργαλεία του προηγούμενου αιώνα στον τομέα της ύδρευσης, που πραγματοποιείται - μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα της εταιρείας - που καταγράφουν την μεγάλη διαδρομή της ύδρευσης στην Αθήνα από το 1929 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Φράγματος και η δημουργία της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα.


Image
Η κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, 1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 29 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και στους χώρους της μπορεί ο επισκέπτης μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό να διαπιστώσει ότι για την κατασκευή του φράγματος στην εκβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και τη δημιουργία της Τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα όπως και των επιμέρους εργολαβιών που πλαισίωναν το έργο, εργάστηκαν περισσότεροι από 3.000 ανειδίκευτοι εργάτες, Έλληνες μηχανικοί και περίπου 30 Αμερικανοί επιστήμονες και εμπειροτέχνες, όπως προέβλεπε και σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό κράτος με την Τράπεζα των Αθηνών και την αμερικανική εταιρεία Ούλεν.  
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 η λειψυδρία και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της ύδρευσης Αθήνας, Πειραιά και των περιχώρων ήταν τεράστια, κυρίως μετά το 1922 και την πληθυσμιακή έκρηξη της πρωτεύουσας που εντάθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Οι εργασίες του φράγματος ξεκίνησαν το 1926 και ολοκληρώθηκαν το 1929. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο φράγμα των Βαλκανίων και χρηματοδοτήθηκε με έκδοση ομολογιακού δανείου 10 εκατ. δολαρίων.

Image
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Σπάνιες φωτογραφίες από την κατασκευή του φράγματος και τους εργάτες, εργαλεία που χρησιμοποίησαν, τοπογραφικά σχέδια της κατασκευής ακόμη και το νοσηλευτικό υλικό για τα εργατικά ατυχήματα, παρουσιάζονται στους χώρους της έκθεσης.
Ανάμεσα στα εκθέματα επίσης ένα βιβλίο επισκεπτών του κατασκευαστικού έργου που λειτουργούσε και ως αξιοθέατο της εποχής καθώς και δακτυλογραφικές μηχανές του 1920 για τις ανάγκες της διοίκησης, ένα ιδιότυπο μηχάνημα που επόπτευε το ωράριο των εργατών.
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα ολιγόλεπτο κινηματογραφικό φιλμ του 1933 από την επίσκεψη των πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων στο φράγμα του Μαραθώνα, οι οποίοι συμμετείχαν στο «Εν πλω» συνέδριο από τη Μασσαλία ως την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισοδο της έκθεσης, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι.
Πρόκειται για μία διαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία, 1 ήρωα, άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.
 
Image

Image

Image

Τα παιδιά μαθαίνουν για το φράγμα του Μαραθώνα

Πληροφορίες στο social media και στο site της εταιρείας www.eydap.gr
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
LinkedIn

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης