Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Atlantic Council: Το Ιράκ έχει την ευκαιρία να βγει από τη σφαίρα επιρροής του Ιράν

Atlantic Council: Το Ιράκ έχει την ευκαιρία να βγει από τη σφαίρα επιρροής του Ιράν
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα περιορίσει τις πιθανότητες για ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ιράν
Την εκτίμηση ότι θάνατος του Ιρανού αντιστράτηγου, Qassem Soleimani, έχει δημιουργήσει την ευκαιρία στο Ιράκ για περαιτέρω ανεξαρτησία από το Ιράν εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του think tank Atlantic Council, Frederick Kempe.
«Πιστεύω ότι η κατάσταση στο Ιράκ… ενδεχομένως είναι εκείνη που έχει υποτιμηθεί περισσότερο από όλα» δήλωσε στο CNBC ο Kempe και συμπλήρωσε «το Ιράκ έχει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Ιράν».
Ο Kempe αναφέρεται στην εξόντωση του Ιρανού αντιστράτηγου, Qassem Soleimani, κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Εάν ακούσεις κάποια μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι το Ιράκ -με τα χρόνια- έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Ιράν» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να κάνουν το Ιράκ πιο ανεξάρτητο ενεργειακά, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με την αντίσταση από τους δύο ανθρώπους.
«Ένας από αυτούς ήταν ο Soleimani και ο άλλος ο Muhandis» είπε αναφερόμενος στον ηγέτης της ιρακινής πολιτοφυλακής Abu Mahdi al-Muhandis, που επίσης σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
(Οι δυνάμεις υποδομής και των πολιτοφυλακών είναι) ακόμα εκεί, αλλά η ηγεσία που ήταν τόσο κρίσιμη έχει φύγει», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μειωνόταν το ενδεχόμενο το Ιράκ να «βγει» από την ιρανική επιρροή, εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ εγκαταλείψουν.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να εργάζονται για την απόσυρση στρατευμάτων από τη χώρα.
Ο Kempe επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Νομίζω ότι θα ήταν ατυχές επειδή αυτό φυσικά θα ανοίξει το δρόμο για το Ιράν να πάρει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο, σε μια στιγμή που οι θάνατοι αυτών των δύο ατόμων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν για το Ιράκ μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Ιράν» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης