Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν τεράστιο μαξιλάρι ασφαλείας

Goldman Sachs: Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν τεράστιο μαξιλάρι ασφαλείας
Οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν περισσότερο στον κίνδυνο των αμερικανικών εκλογών και λιγότερο στους κινδύνους στην Ευρώπη
Η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ένα τεράστιο «μαξιλάρι» που είναι το μεγαλύτερο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση περιλαμβάνεται σε ανάλυση της Goldman Sachs.
«Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας οι ΗΠΑ υπεραπέδιδαν έναντι άλλων χρηματιστηρίων και για καλό λόγο» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η εκτόξευση των αποτιμήσεων το 2019, κυρίως λόγω των νομισματικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες.
«Ενώ τα κέρδη έτειναν να ανακάμπτουν σημαντικά σε ετήσια βάση έπειτα από μια ισχυρή επέκταση αποτίμησης, αυτό δεν είναι η προσδοκία μας για αυτό το έτος και επόμενο» αναφέρεται στην ανάλυση.
«Εφόσον ο οικονομικός κύκλος συνεχίζει να επεκτείνεται -και το αναμένουμε- τα κέρδη είναι πιθανό να αυξηθούν και οι μετοχές θα πρέπει να σημειώσουν κάποια πρόοδο μέχρι το 2020 συνολικά» επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Πιο αναλυτικά «το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει καταφέρει να αυξήσει το EPS κοντά στο 90% μετά το ανώτατο σημείο πριν την κρίση, σε σχέση με μόλις 17% στην Ασία, 12% στην Ιαπωνία και 4% στην Ευρώπη».
Ωστόσο, όταν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προσάρμοσε τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τον S&P 500, διαπίστωσε ότι 50% αύξηση στο EPS.

Screenshot 2020 01 13 at 10.52.11

«Για τα επόμενα χρόνια, αυτό το κενό αναμένεται να μειωθεί, κάτι που σημαίνει λιγότερους προφανείς παράγοντας για την υπεραπόδοση των ΗΠΑ» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Έτσι, ενώ «δεν βλέπουμε πολύ επιτακτικούς λόγους για να περιμένουν άλλα χρηματιστήρια να υπεραποδίδουν σημαντικά, οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν περισσότερο στο ρίσκο των αμερικανικών εκλογών και λιγότερο στους κινδύνους στην Ευρώπη και στην Ασία.
Κι αυτό είναι ακόμα ένας λόγος για γεωγραφική διαφοροποίηση.
Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ «το cash yield (δηλ. η μερισματική απόδοση συν την απόδοση επαναγοράς) στις μετοχές παραμένει πολύ πιο πάνω από την απόδοση για τα risk-free ομόλογα.
Στην περίπτωση της Ευρώπης, αυτό το κενό είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Αυτό δίνει στις ευρωπαϊκές μετοχές ένα σημαντικό μαξιλάρι απόδοσης.

Screenshot 2020 01 13 at 12.08.35

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, σχεδόν το 100% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν μερισματική απόδοση μεγαλύτερη από την απόδοση των εταιρικών τους ομολόγων.

Screenshot 2020 01 13 at 12.04.01

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης