Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή ο Salvini – Στο 31% το ποσοστό της Lega

tags :
Ιταλία: Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή ο Salvini – Στο 31% το ποσοστό της Lega
Πιθανή νίκη της Lega στις περιφερειακές εκλογές της Emilia-Romagna θα προκαλέσει αναταράξεις στην ιταλική κυβέρνηση
Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή είναι ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, ιδιαίτερα εάν το κόμμα του πάει καλά στις περιφερειακές εκλογές στη βορειοανατολική περιοχή της Emilia-Romagna, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Ο Matteo Salvini, επικεφαλής του δεξιού κόμματος Lega, εγκατέλειψε την ιταλική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, μετά από σύγκρουση με τον εταίρο του  - το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), ένα κόμμα που υποστηρίζει περισσότερα κοινωνικά οφέλη.
Ο Salvini αποφάσισε να υποβάλει πρόταση μομφής ενάντια τότε πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Η κίνηση του, θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να κυβερνήσει μόνος του την Ιταλία, οδήγησε το M5S να ενώσει τις δυνάμεις του με το Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico- PD), ένα φιλοευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αποτρέποντας την ανάγκη για άμεσες εκλογές.
Ωστόσο, με τις περιφερειακές εκλογές που αναμένονται αργότερα αυτό το μήνα, οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν ο Salvini θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην κυβέρνηση.
"Οι περιφερειακές εκλογές στην Emilia-Romagna στις 26 Ιανουαρίου είναι μακράν το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός που θα μπορούσε να καθορίσει τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης", δήλωσε σε σημείωμα την Παρασκευή ο κ. Wolfango Piccoli, κορυφαίο στέλεχος της ερευνητικής εταιρείας Teneo.
Image
Η περιοχή της Emilia Romagna, στην οποία περιλαμβάνεται και η εμβληματική πόλη της Μπολόνια, υποστήριζε παραδοσιακά τα αριστερόστροφα κόμματα.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος για το κόμμα της Lega θα μπορούσε να κερδίσει την ψηφοφορία και να δώσει στο κόμμα την ένατη διαδοχική νίκη σε περιφερειακές ψηφοφορίες από τις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2018, σύμφωνα με το Reuters.
"Ο Salvini περιοδεύει στην περιοχή από τον Νοέμβριο, υποσχόμενος την «απελευθέρωση»του από την αριστερά.
Μια ήττα του PD (Partito Democratico) και νίκη του Salvini θα απογυμνώσει το κεντροαριστερό και θα προκαλέσει πιθανώς μια εσωτερική αντιπαράθεση ", πρόσθεσε o Piccoli.
Εάν η επικείμενη περιφερειακή ψηφοφορία καταλήξει να γίνει νίκη για τη Lega, τόσο το PD όσο και το M5S θα υποστούν πίεση - ενδεχομένως η σημερινή κυβέρνησή τους να οδηγηθεί στο τέλος.
"Οι κίνδυνοι (εκλογών) είναι σημαντικοί επειδή μια απώλεια όχι μόνο θα μπορούσε να ενθαρρύνει το PD να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του με το M5S καθώς αναζητά μια νέα ταυτότητα, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια έκρηξη εντός του M5S", δήλωσε ο Erik Jones, Μελέτες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία.
"Το M5S δεν πηγαίνει συνήθως καλά στις περιφερειακές εκλογές και επί του παρόντος διαθέτει μόλις το 8% στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αλλά αυτή η περιοχή είναι επίσης όπου ξεκίνησε το M5S και όπου πρωτοεμφανίστηκε στην τοπική κυβέρνηση. Έτσι, μια καταστροφική απώλεια εδώ θα «προσφέρει» πυρομαχικά σε όσους δεν τους αρέσει (Luigi) Di Maio (ηγέτης του M5S) και που ανησυχούν ότι το Κίνημα έχει χάσει το δρόμο του. "
Επιπλέον, μια νίκη της Lega στην Emilia Romagna θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την ιταλική οικονομία.
"Οι (περιφερειακές) εκλογές δεν θα φέρουν πίσω τον ίδιο τον Salvini.
Αλλά θα αποκαλύψουν τη δημοτικότητα του Salvini και της Lega, αντίστοιχα ", δήλωσε στο CNBC , ο Marc Wagner, ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank.
Η Lega κόμμα του Salvini βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα σε δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, με 31% στήριξη, ακολουθούμενη από το PD με ποσοστό 19%.
"Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο Salvini είναι ξεκάθαροι: με την αυστηρή πολιτική κατά της μετανάστευσης, με τη στάση κατά της λιτότητας, με την αντι-ΕΕ και με τη φιλική του στάση προς τη Ρωσία, μπορεί να προκαλέσει νέες ανησυχίες στην Ένωση.
Αλλά ο Salvini θα είναι επίσης επιβλαβής για την ιταλική οικονομία: η σοσιαλιστική πολιτική αναδιανομής του δεν θα φέρει την οικονομία της Ιταλίας προς τα εμπρός και θα το θέσει σε υψηλότερη πορεία ανάπτυξης », δήλωσε ο Wagner από την Commerzbank.
Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος περίπου στο 130% του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν).
Επιπλέον, η οικονομία της αναπτύσσεται ελάχιστα.
Σύμφωνα με το ιταλικό στατιστικό γραφείο, Istat, η οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε τριμηνιαία βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης