Pyatt: Αντιπαραγωγική και προκλητική η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης - Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν εάν χρειαστεί

Pyatt: Αντιπαραγωγική και προκλητική η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης - Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν εάν χρειαστεί
«Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες», τόνισε ο πρέσβυς των ΗΠΑ
Ως εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργου, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρέσβυς της χώρας στην Αθήνα, G. Pyatt, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Ήταν μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη.
Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις.
Έφερε στο προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία.
Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία.
Μας έδωσε την αίσθηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις.
Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας και στις ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.
«Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση», είπε.
Ο κ. Pyatt χαρακτήρισε πως ένα από τα πλέον επιτυχημένα σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο (ελέω των εξελίξεων στο Ιράν), ο πρωθυπουργός ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.
«Είναι ανόητο το debate που έχει ξεσπάει.
Φυσικά και θα εμπλακούμε.
Φυσικά και δεν θελουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση.
Δεν θελουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν.
Η Ουάσιγκτον είπε ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο», ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
"Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβυης;", ρωτήθηκε ο Τζέφρι Πάιατ.
«Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο.
Όσον αφορά στα F35, ο κ. Pyatt σχολίασε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον ξεκίνησαν τον διάλογο που θα είναι μακρύς.
"Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα”, είπε.
"Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο.
Θα ενημερωσω τον Τσίπρα για τη συνάντηση όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ”, επεσήμανε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS