Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - Ο Haftar ζήτησε προθεσμία 2 ημερών εν μέσω απειλών Erdogan - Στις 19/1 η διεθνής διάσκεψη, απούσα η Ελλάδα

tags :
Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - Ο Haftar ζήτησε προθεσμία 2 ημερών εν μέσω απειλών Erdogan - Στις 19/1 η διεθνής διάσκεψη, απούσα η Ελλάδα
Δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός ο Haftar - Πληροφορίες για νέες μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης
(upd2) Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να αναφέρουν ότι ο στρατάρχης Haftar ζήτησε δύο ημέρες προκειμένου να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών που υποστηρίζουν τυον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, το τελικό κείμενο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το οποίο συμφωνηθηκε στη Μόσχα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, στην οποία δεν προκλήθηκε η Ελλάδα, παρότι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα, ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Serraj.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Tην ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εκτοξεύει απειλές κατά του Haftar, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει ένα μάθημα στις δυνάμεις του στρατάρχη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην αποχώρηση του στρατάρχη Khalifa Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο Erdogan είπε ότι «δεν θα διστάσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης» επεσήμανε ο Erdogan.
«Ρωτούν αυτοί που είναι άσχετοι με την πολιτική, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη.
Δεν ξέρουν από ιστορία.
Η Τουρκία δεν θα είχε παρέμβει, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει όλη την χώρα και δεν έπεφτε ο λαός της Λιβυής στα χέρια αυτού του τύραννου» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος αφού έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα του Haftar κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και αφού κατηγόρησε τον Haftar ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις επιλογές που θα κάνει.
Όλες οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan - τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στη "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου - δείχνουν πόσο αναβαθμισμένος και πόσο υπολογίσιμος είναι στη Δύση ο ρόλος του σε μια σειρά από "καυτά μέτωπα".
Και μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη όσον αφορά το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Serraj στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.
Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που πρωταγωνίστησε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj και είναι η χώρα που έχει - μαζί με τη Ρωσία - τον πρώτο λόγο και στη Συρία.

Στις 19/1 και επίσημα η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο - Δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Τη διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε και επίσημα η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου Angela Merkel, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Serraj και ο Στρατάρχης Khalifa Haftar.
Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο "οικοδεσπότη" μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guteres και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Ghassan Salame.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο δεν προσκλήθηκε όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Θετικός στην κατάπαυση πυρός ο Haftar – Δύο μέρες προθεσμία για να εξετάσει τη συμφωνία

Τη θέση ότι ο Λίβυος στρατάρχης, Khalifa Haftar, ο οποίος αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ήταν θετικός όσον αφορά την εν λόγω συμφωνία και ότι πήρε προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να την εξετάσει και να τη συζητήσει διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών στη σύρραξη της Λιβύης να στηρίξουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δημιούργησε μια θετική ατμόσφαιρα.
Σημειώνεται πάντως πως σε αναρτήσεις του στο twitter ο Haftar έκανε λόγο αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός για έγγραφο προδοσίας, κατηγορούσε την Άγκυρα για απληστία και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία επισημαίνοντας πως «η Λιβύη για τους Λίβυους».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ο στρατάρχης Haftar, διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), πράγματι έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Serraj που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία, επιβεβαίωσε η ρωσική διπλωματία.
Ο στρατάρχης δεν υπέγραψε το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Serraj, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Maria Zakharova υπενθύμισε ότι ο Haftar ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.
«Ο στρατάρχης Haftar έφυγε από τη Μόσχα.
Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», ανέφερε νωρίτερα πηγή από την πλευρά του Haftar στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Μάλιστα το Reuters μεταδίδει πως ο στρατός του Haftar είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» για την κατάληψη της Τρίπολης, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj, την οποία προσπαθεί να καταλάβει από τον περασμένο Απρίλιο ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η απόφαση Haftar δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Η απόφαση του Halifa Haftar να μην υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μevlut Cavusoglu.
Ο Haftar, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Haftar συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Haftar: Όχι στην τουρκική απληστία – Έγγραφο προδοσίας η συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Τα πυρά του κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο στρατάρχης της Λιβύης, Halifa Khaftar, ο οποίος αποχώρησε νωρίς σήμερα Τρίτη 14/1 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την κρίση στη Λιβύη.
Ο Haftar, ο οποίος δεν υπέγραψε το κείμενο για την κατάπαυση πυρός, υποστήριξε ότι του παρουσιάστηκε ένα «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει παράνομο Μνημόνιο.
Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ο Haftar, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού στρατού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη.
Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας» υποστήριξε σε δεύτερη ανάρτηση του ο Haftar, ο οποίος σε τρίτο tweet του χαρακτήρισε το έγγραφο της συμφωνίας, «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Ο γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA (σ.σ.: Sarraj) είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει.
Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν).
Ζούμε και πεθαίνουμε με τιμή» ανέφερε ο Haftar.

Διαψεύστηκε το θετικό κλίμα

Πάντως έως αργά χθες το βράδυ υπήρχε αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov είχε κρίνει ότι οι κρίσιμες διαβουλεύσεις κινούνται σε θετική πορεία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.
Όπως ανέφερε ο κ. Lavrov ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Fayez Serraj και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Haftar ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.   
Παράλληλα, ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Fayez Sarraj αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Khalifa Haftar, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονταν με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον υπογραφεί, η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας.

Προς διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19/1 - Εκτάκτως στη Γερμανία ο Erdogan, απούσα η Ελλάδα

Διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών θα οργανωθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα (13/1/2020) εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Σε ό,τι αφορά την επιθυμία που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, ο κ. Seibert περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan θα μεταβεί εκτάκτως στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου 2020.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με την καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.  
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη της Merkel στην Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου.
Το Σάββατο 11/1 η Merkel συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα, με τους δύο ηγέτες να τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη

Την ανάγκη να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες Δευτέρα 13/1 στην Τυνησία με τον πρόεδρο της χώρας Kais Saied, με τον οποίο συζήτησε, κατά κύριο λόγο, τις εξελίξεις στην Λιβύη.
«Θεωρούμε σημαντικό να πάρουν μέρος η Τυνησία και οι γειτονικές της χώρες στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική και μόνιμη λύση χωρίς την συμμετοχή των γειτονικών χωρών της Λιβύης, όπως είναι επίσης η Αλγερία και το Μαρόκο.
Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί υπέρ μιας νέας προσέγγισης, η οποία να φέρει όλους στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Di Maio.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται "μέσω πληρεξουσίων".
Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση.
 Πρέπει να σταματήσει επίσης η πώληση όπλων και να υπερισχύσει η διπλωματική οδός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Di Maio είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, κατά την οποία τονίσθηκε η βούληση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και την ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης