Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές αποδόσεις στην ΕΝ.Α – Η μετοχή που έχει μείνει πίσω και τι προτείνουν στελέχη του ΧΑ

Ισχυρές αποδόσεις στην ΕΝ.Α – Η μετοχή που έχει μείνει πίσω και τι προτείνουν στελέχη του ΧΑ
Η μετοχή της Doppler αποτελεί ένα ακόμη turnaround story του ΧΑ καθώς στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε κέρδη έναντι ζημίας
Ισχυρές αποδόσεις έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες αρκετές από τις μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α), εξέλιξη που σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγοράς θα πρέπει να τύχει της απαραίτητης «εκμετάλλευσης» από τις αρμόδιες αρχές και να προχωρήσει η αναβάθμισή της.
Όπως σημειώνουν θα πρέπει να λειτουργήσει η ΕΝ.Α ως μία αγορά «αυξημένου ρίσκου» και να προσελκύσει μικρές εταιρείες που θέλουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Οι επενδυτές θα γνωρίζουν το βαθμό ρίσκου που έχουν αυτές οι εταιρείες και ανάλογα θα προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους.
Το 2019 πάντως ήταν μία καλή χρονιά και για τις εισηγμένες που διαπραγματεύονται στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, αφού υπήρχαν καλές εταιρείες που μπόρεσαν να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση τα τελευταία χρόνια.
Πλέον ελάχιστες είναι η μετοχές που ίσως να αποτελούν επενδυτική ευκαιρία και κάποια στελέχη του ΧΑ σημειώνουν τη Doppler.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Mediterra από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα πήγε από το 1 ευρώ πάνω από τα 2 ευρώ ενώ από την αρχή του 2019 η άνοδος προσεγγίζει το 190%.
Η Entersoft σε διάστημα ενός έτους είχε άνοδο 115% ενώ μετακομίζει στην κύρια αγορά.
Η Performance έχει άνοδο 60% και η Optronics άνω του 100%.
Η μετοχή που καταγράφει σημαντικές απώλειες είναι αυτή της Euroxx (-45%) με κάποιους να συνδέουν την υποχώρηση με τη σχέση ανταλλαγής αναφορικά με την απορρόφηση εταιρείας που έχει στην κατοχή της το ακίνητο που στεγάζει την εισηγμένη.
Αναφορικά με τη Doppler, η μετοχή αποτελεί ένα ακόμη turnaround story του ΧΑ καθώς στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2019 ο όμιλος κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις του στα 8,57 εκατ. ευρώ από 7,13 εκατ. ευρώ και να εμφανίσει καθαρά κέρδη 410 χιλ. ευρώ από ζημία 204 χιλ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 4 εκατ. ευρώ η μετοχή ακόμα και αν φέρει μηδενικά κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο θα παίζει με p/e οριακά χαμηλότερο από 10 φορές.
Αν όμως συνεχιστεί η πορεία του πρώτου εξαμήνου τότε ίσως να είναι μία από τις φθηνότερες μετοχές του ΧΑ.
Ο όμιλος λόγω των ζημιών των προηγούμενων χρήσεων έχει καθαρή θέση 1,26 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 21,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικές τα 12,9 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν απαιτήσεις από πελάτες 11 εκατ. ευρώ και αποθέματα 5,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο στη λήξη του εξαμήνου υπήρχαν 810 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως από την αρχή του 2019 η Doppler έχει ενισχυθεί κατά 56%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης