Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέντε προτάσεις από τις τράπεζες για να ξεβαλτώσουν 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη

Πέντε προτάσεις από τις τράπεζες για να ξεβαλτώσουν 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη
Στις 16 Ιανουαρίου 2020 οι συναντήσεις με τους θεσμούς
Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη φαίνεται να αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα σε ότι αφορά την ανάπτυξη ενός νέου πτωχευτικού κώδικα εναρμονισμένου με το κοινοτικό δίκαιο που αφορά την κοινοτική οδηγία  για τη δεύτερη ευκαιρία.
Έτσι οι τράπεζες κατεβαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων με πέντε προτάσεις προκειμένου να επιχειρήσουν να άρουν τα εμπόδια που ανακύπτουν στο θέμα αυτό και που ιδιαίτερα απασχολούν τους θεσμούς.
Και αυτό διότι οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αποτελούν ένα στίγμα για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.
Μολονότι τα στατιστικά δεν φαίνεται να είναι απολύτως ακριβή – στην παρούσα τουλάχιστον φάση- περίπου το 60% των υποθέσεων που φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες απορρίπτονται. Και αν αυτό είναι ακριβές, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ένα 30% από τις υποθέσεις που εξετάζονται απορρίπτονται  γιατί οι υπερήμεροι δανειολήπτες λειτουργούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ποια είναι όμως τα καινούρια δεδομένα;
Το νέο δίκαιο θα προσπαθήσει να στρέψει τους υπερήμερους δανειολήπτες στην εξωδικαστική οδό μέσα από κίνητρα που θα παρέχονται για τον σκοπό αυτόν.
Δεν είναι ακόμη διευκρινισμένο αν και κατά πόσον το δίκαιο θα περιλαμβάνει την έννοια της πτώχευσης τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους ιδιώτες καθώς αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση.
Στην αυριανή 16/1/2020 σύσκεψη η Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα έχει στη διάθεσή της πέντε ολόκληρες ώρες να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν τις τράπεζες (Ηρακλής, κεφάλαια, Βασιλεία, εταιρική διακυβέρνηση κλπ) με κορυφαίο τις απόψεις των τραπεζών για τη δημιουργία του νέου πτωχευτικού δικαίου. Στάση και στάθμευση στο κεφάλαιο αυτό θα πραγματοποιήσει η Ενωση σε ότι αφορά τις χρονοβόρες διαδικασίες του Νόμου Κατσέλη που δεσμεύουν πόρους και κεφάλαια από τις τράπεζες και δεν αφήνουν να υλοποιηθεί άμεσα ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου.
Στις 17 Ιανουαρίου 2020 αντίστοιχη συνάντηση για τα θέματα αυτά  θα έχουν οι φορείς του Υπουργείου Οικονομικών  με προεξέχουσα την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους
Η υποβολή προτάσεων από την πλευρά των τραπεζών σύμφωνα με πηγές αξιόπιστες που μετέχουν στη διαδικασία θα εστιάζει στην επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων.
Επειδή όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στο ΒΝ προκειμένου  να εκδικάσουν νωρίτερα τα δικαστήρια τις εκκρεμείς υποθέσεις απαιτείται υποδομή (αύξηση διοικητικού προσωπικού, περισσότερους δικαστές συστημικές αλλαγές κλπ) για την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προτείνουν μια σειρά άλλων  βελτιωτικών δράσεων που μπορούν να θεσμοθετηθούν.
Η  γρήγορη εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010  αποτελεί μέγα ζητούμενο και προς τούτο οι τράπεζες θα συζητήσουν με τους θεσμούς μια σειρά  από νομοθετικές τροποποιήσεις.

Οι πέντε προτάσεις προς θεσμοθέτηση

- Ως τέτοιες νοούνται οι πιο γρήγορες δικάσιμες από εκείνες που ορίζονται από το 2022 και έως το 2027 με υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση ώστε να κερδηθεί σημαντικός χρόνος. Μάλιστα η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών  θα είναι κάποιες υποθέσεις της επαρχίας να έρθουν υποχρεωτικά στην Αθήνα, ώστε να προωθηθεί η ενωρίτερη εκδίκασή τους αν αυτό δεν είναι εφικτό στην επαρχία.

- Οι τράπεζες θα προτείνουν και αλλαγές όπως να καταργηθεί η προφορική διαδικασία και αυτή να αντικατασταθεί με μία διαδικασία έγγραφη πιο απλή. Οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς. Η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα ο δε φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα της δικασίμου.

- Θα προταθεί η κατάργηση αναβολών για σπουδαίο λόγο οι οποίες σπρώχνουν σε μεταγενέστερους χρόνους της διαδικασία.

- Εφόσον στον υπερήμερο δανειολήπτη έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή ή αναστολή, αυτός θα υποχρεούνται  να υποβάλει αίτημα να οριστεί νωρίτερα η δικάσιμος αλλιώς θα χάνει το ευεργέτημα της προστασίας έως τη δικάσιμο.

-  Οι τράπεζες θα εντείνουν την προσπάθεια διευθέτησης των υποθέσεων με εξωδικαστικό συμβιβασμό,  υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο Ν. 3869/2010 με κριτήριο το χρονικό ορίζοντα της δικασίμου.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με τους θεσμούς αυτή θα πραγματοποιήσει σε πρώτη φάση τον απολογισμό της για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Μέσα σε αυτόν τον απολογισμό επισημαίνεται πως η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία άνοιξε τον ορίζοντα για περισσότερες αιτήσεις.
Στη βάση αυτή η Γραμματεία θα προχωρήσει και σε άλλες σχετικές αλλαγές.

Τι είναι η οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία και τι θα αλλάξει στο πτωχευτικό δίκαιο

Η Οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία έχει σαν σκοπό  να άρει τα εμπόδια που απορρέουν από διαφορές μεταξύ των εθνικών δικαίων και διαδικασιών όσον αφορά την προληπτική αναδιάρθρωση, την αφερεγγυότητα, την απαλλαγή από τα χρέη και την ανικανότητα ή την έκπτωση.
Επιδιώκει να διασφαλίσει:

α) ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους·

β) ότι οι έντιμοι αφερέγγυοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα που θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία· και

γ) ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος, ιδίως περιορίζοντας τη διάρκειά τους.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης