Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή της BlackRock στα «πράσινα» χαρτοφυλάκια

tags :
Στροφή της BlackRock στα «πράσινα» χαρτοφυλάκια

Η απόφαση ελήφθη με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του fund
Στροφή της BlackRock, ενός από τα κορυφαία επενδυτικά fund παγκοσμίως, στα «πράσινα» χαρτοφυλάκια, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Larry Fink. 
«Η κλιματική αλλαγή συνιστά μια πολύ πιο διαρθρωτική και  μακροπρόθεσμη κρίση», ανέφερε ο κ. Fink σε σχετική  επιστολή του, ενώ σε δηλώσεις του στους ΝY Times είπε  ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού προηγουμένως συνομίλησε με επιχειρηματίες και επιστήμονες και αφού η  BlackRock μελέτησε τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Διευκρίνισε ότι «η πολιτική δεν ήταν μέσα στα κριτήρια», πρόσθεσε, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επειδή ο επικεφαλής της BlackRock έχει συσχετιστεί με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, λόγω των χορηγήσεων προς το Κόμμα.
Πέρυσι, Αμερικανοί βουλευτές  και ακτιβιστές επέκριναν τη BlackRock επειδή συνέχιζε να επενδύει σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

Στήριξη εταιριών που συμμορφώνονται με τη συμφωνία του Παρισιού

Η νέα στρατηγική του ομίλου, όπως την περιέγραψε ο κ. Fink , εστιάζει στην:

• Έξοδο από ορισμένες επενδύσεις που έχουν «υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας» - αλλά όχι από όλες, δεδομένου ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να διατηρούν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.
• Άσκηση πίεσης  στα διευθυντικά στελέχη για την υιοθέτηση  περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης εταιριών που  συμμορφώνονται με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
• Διοχέτευση πόρων σε funds  που αποφεύγουν επενδύσεις σε μετοχές που συνδέονται με  ορυκτά καύσιμα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η απόφαση της BlackRock θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και άλλα μεγάλα fund,  δεδομένης της επιρροής της στις διεθνείς αγορές, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια που αγγίζουν τα  7 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Πιστεύω ότι είμαστε στο ξεκίνημα μίας ριζικής αναμόρφωσης της χρηματοδότησης και της οικονομίας» κατέληξε ο κ. Fink.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης