Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ασιατικές αγορές παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,45% και τις 23.916,58 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πτώση στις ασιατικές αγορές παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,45% και τις 23.916,58 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,41% στις 28.768 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (15/1) οι αγορές της Ασίας, παρά το γεγονός ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,45% στις 23.916,58 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Sony να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -1,39% και -1,94% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,35% και τις 2.230,98 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,41% στις 28.768 μονάδες, καθώς η μετοχή της WH Group υποχώρησε κατά -2,07%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,72% στις 12.091,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,54% στις 3.090,04 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,15% και τις 10.972,32 μονάδες.
Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας αργότερα εντός της ημέρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιλυθούν τα βασικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
«Η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας θα αποτελούσε μία ευπρόσδεκτη, αν και μέτρια, αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο οικονομολόγος του Brookings Institution, Eswar Prasad, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο τις θεμελιώδεις πηγές εμπορικών και οικονομικών εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες θα συνεχίσουν να φουντώνουν».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiTrader στην Ασία, Stephen Innes, δήλωσε ότι «έχει βγει κάποιος αέρας από το εορταστικό μπαλόνι της εμπορικής συμφωνίας, καθώς οι αγορές περιστρέφονται στο άγνωστο γύρω από τα συστατικά της δεύτερης φάσης».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, η συμφωνία δε θα περιλαμβάνει μείωση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για μελλοντική μείωση των δασμών και οποιαδήποτε φήμη υπάρχει για το αντίθετο είναι κατηγορηματικά ψευδής».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,20% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,36 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,24% στα 58,09 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020 αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, ενώ αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα καταγράψουν πτώση κατά 750 χιλ. βαρέλια, ενώ αντίθετα εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα βενζίνης θα καταγράψουν άνοδο κατά 4 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης