Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Εντός του α' 6μήνου του 2020 η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας

tags :
Moody's: Εντός του α' 6μήνου του 2020 η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας
Σημαντική η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πετύχει η Ελλάδα το 2020
Μετά την εφαρμογή τριών προγραμμάτων διάσωσης κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας έντονης λιτότητας, η Ελλάδα θα είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση το 2020, σύμφωνα με την Moody's.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, έχει ήδη ψηφίσει μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στόχος της είναι επίσης η επαναδιαπραγμάτευση των κύριων στόχων των πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 με τους ευρωπαίους πιστωτές - μια συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Time to Give
Πάντως, σε χθεσινή ανάλυσή της, η Moody's υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι προσδοκίες για τις θεμελιώδεις συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και θα επηρεάσουν τις αξιολογήσεις τους επόμενους 12-18 μήνες.
"Οι αρνητικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ αντικατοπτρίζουν τα μικρά περιθώρια αντίδρασης των κρατών μελών της Ευρωζώνης για να αντιδράσουν στο επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον.
Το επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον θα επηρεάσει την ανάπτυξη των ανοιχτών οικονομιών των κρατών μελών το 2020, αν και η εγχώρια ζήτηση, η δημοσιονομική χαλάρωση θα μετριάσει τον αντίκτυπο", αναφέρει η Moody's.
Σύμφωνα με την Moody's, οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην αρνητική προοπτική είναι:
1. Επιδείνωση του παγκοσμίου περιβάλλοντος
2. Υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους
3. Διαρκώς κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αν και υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες που μπορούν να μετατραπούν σε κάτι καλύτερο, εξακολουθεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Helm Investment Partners

Μπορεί η Helm Investment Partners, με έδρα τη Νέα Υόρκη, να αποκόμισε κέρδη 73% το 2019 από τα ελληνικά assets, αλλά δηλώνει ότι εξακολουθεί να παραμένει πιστή στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη κέρδισε πάνω από 73% το 2019, από επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της Helm στις αρχές του 2020.
Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται στη διαδικασία να περιορίσει την έκθεσή της.
Η Helm άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα στις αρχές του 2018, καθώς εκτίμησε ότι η οικονομία της ήταν έτοιμη για ανάκαμψη μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Διατήρησαν θέσεις σε εταιρείες όπως η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ.
Η απώλεια του 2018 - σχεδόν 25% - ήταν ένα «τεράστιο μάθημα», δήλωσε η Helm.
Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε το 2019, όταν το ΧΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, καθιστώντας την Ελλάδα την αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Greek stock benchmark's 2019 gain was almost double MSCI World

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης