Πακέτα μέσω JP Morgan και Wood σε Eurobank +4,5% και HSBC σε Alpha +2,5% επέδρασαν στο ΧΑ +0,54% στις 928 μον.

Πακέτα μέσω JP Morgan και Wood σε Eurobank +4,5% και HSBC σε Alpha +2,5% επέδρασαν στο ΧΑ +0,54% στις 928 μον.
Παρά την άνοδο των τραπεζών έως +4,5% και της Coca Cola +2%, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις 930 μονάδες
(upd18)Τραπεζική αναλαμπή καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή αγορά στις 928 μονάδες, ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη της δεικτοβαρής Coca Cola +2,2% με αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών λόγω πακέτων που εντάθηκαν λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.  
Eιδικότερα, μέσω της HSBC διακινήθηκαν τα πακέτα στην Alpha Bank ενώ μέσω της JP Morgan και Wood τα πακέτα στην Eurobank.

Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Eurobank με κέρδη +4,59% και ακολούθησαν Εθνική +2,78% και Alpha Bank +2,48% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,30% - με χαμηλό ημέρας -1,64% -  η οποία όμως είναι η μοναδική τράπεζα με κέρδη από την αρχή του έτους (+10,03%).
Από την άλλη, οι πιέσεις στο δεικτοβαρή ΟΤΕ -1,44%, στην ΔΕΗ -0,90% αλλά στην Motor Oil -0,88% στάθηκαν εμπόδιο να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του ΔΝΤ για το 2019, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται μεσοπρόθεσμα να κινηθεί πέριξ του 1% τονίζοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το χρέος.
Ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην σημερινή 15 Ιανουαρίου υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντούτοις χαρακτηρίζεται κατώτερη των προσδοκιών καθώς αφορά  μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στη Διεθνή Διάσκεψη προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, από την οποία πάντως θα είναι απούσα η Ελλάδα.
Στα εσωτερικά μας, οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν σχέδια μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων, οπότε σταδιακά επανέρχονται στην κανονικότητα και με δεδομένο ότι έχει μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος της χώρας  - το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια στις 117 μ.β  ή 1,17% - έχουν μειωθεί αντίστοιχα και οι αποδόσεις των εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων
Επιπλέον, οι επενδυτές αναζητούν assets με αποδόσεις ενώ κανείς πια, δεν πιστεύει ότι μια ελληνική τράπεζα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει με τον κίνδυνο μη πληρωμής ενός ομολόγου να είναι πλέον ελάχιστος έως μηδαμινός
Σημειώνεται, ότι η Πειραιώς είχε εκδώσει tier 2 με επιτόκιο 9,75% ενώ το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί στο 7,35% ενώ Εθνική με επιτόκιο έκδοσης 8,25% εμφανίζει  στην δευτερογενή αγορά απόδοση 4,95%.. .
Η μεγάλη βελτίωση στις αποδόσεις των ομολογιακών tier 2 δείχνει ότι οι στόχοι της Eurobank και Alpha bank να εκδώσουν ομόλογα θα μπορούσε να επιτευχθούν με επιτόκια περίπου στο 4%.
Από την άλλη, ενώ οι εκδόσεις ομολογιακών tier 2 προσθέτουν κεφάλαιο στις τράπεζες εντούτοις δεν θεωρείται ανώτατης ποιότητας ενώ μετά την εξάλειψη των κεφαλαιακών μαξιλαριών μέσα στο 2020 θα χρειαστούν υποχρεωτικά αυξήσεις κεφαλαίου.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες έχουν την χειρότερη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς DTC ενώ  η οργανική κερδοφορία τους είναι ακόμη ισχνή.
Απόρροια των παραπάνω είναι ότι τα short funds ποντάρουν ξανά στην αποσταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και το σχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Τα short funds διαθέτουν 120 εκατ μετοχές σε ανοικτές θέσεις και θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το σενάριο των αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου σχεδιάζουν να ξαναπαίξουν στις ελληνικές τράπεζες τα γνωστά εδώ και χρόνια short funds Lansdowne και Oceanwood.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,38%, και το ιταλικό 10ετές στο 1,37% με το μεταξύ τους spread στη 1 μονάδα βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 117 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4184 μονάδες βάσης από 4220 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17% και τον Γενικό Δείκτη +0,07%.
Περί τις 14:30 με τα ήπια κέρδη των τραπεζών και σε συνδυασμό με τις ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Coca Cola ... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,60%
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,85% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,54% στις 928 μονάδες έχοντας υψηλό στις 929,23 μονάδες και χαμηλό στις 920,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα λόγω και των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 23,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 41,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές 23,4 εκατ. ευρώ και όγκου 12,22 εκατ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 3,2 εκατ. τεμάχια αξίας 5,95 εκατ. ευρώ, η Εθνική 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 8,30 εκατ. ευρώ και η Eurobank 5,91 εκατ. τεμάχια αξίας 5,25 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 255 χιλ. τεμάχια αξίας 3,51 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 38 χιλ. τεμάχια αξίας 377 χιλ. ευρώ


Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 928 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930- 940 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 880-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και με επόμενες τις 830 και 800 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες, οι θεσμικές αρχές, η κυβέρνηση βλέπουν την λύση στις εταιρίες διαχείρισης, που όλες είναι ξένες – όλως τυχαίως – λες και ότι τα ελληνικά τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να κάνουν την ίδια ή καλύτερη δουλειά με τα funds.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να διαχειριστούν με ίδια μέσα τα προβληματικά δάνεια, να υπάρξουν αποσχίσεις και ουσιαστικά καλές και κακές τράπεζες ώστε να δοθεί ώθηση στις καλές τράπεζες αλλά δεν νοείται οι έλληνες τραπεζίτες να περιμένουν την διευθέτηση του προβλήματος από ξένα funds.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει
Η Πειραιώς διάθεσε 27 δισεκ. διαχείριση προβληματικών δανείων στην Intrum έναντι 410 εκατ ευρώ
- Η Eurobank για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ και υπό όρους τα 40 εκατ τα καθαρά είναι 248 εκατ και τα 40 εκατ επιπλέον έσοδα σε βάθος ετών.
Πρακτικά η Eurobank θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα τα υπόλοιπα 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο.
-Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. NPEs και θα διαθέσει την διαχείριση συνολικά 24 δισεκ. σε κάποιο διεθνές funds ίσως την Pimco.
-H Εθνική θα τιτλοποιήσει 8 δισεκ. NPEs και θα τα εντάξει σε κάποιο από τα σχήματα της Eurobank ή Alpha bank.
Δηλαδή συνολικά 84 δισεκ. καθώς τόσα είναι τα NPEs που διαχειρίζονται οι τράπεζες και έναντι όλων αυτών θα πάρουν από τους ξένους επενδυτές 1,4 δισεκ.
 ή 1,6% της ονομαστικής αξίας
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχία, ούτε επένδυση, ούτε ανάπτυξη απλά βρέθηκε ένας ωραίος, έξυπνος τρόπος για να βγουν σημαντικά κέρδη εις βάρος των κορόιδων.

Η επικαιρότητα

Σχέδιο προτάσεων με κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε κάποιες από αυτές να τεθούν σε ισχύ από το 2020, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, για να το παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές.
Στους φακέλους, δηλαδή, για τα προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης (τράπεζες, Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, υπερταμείο, δημοσιονομικά, αντικειμενικές αξίες) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα προσθέσει έναν ακόμη, στον οποίο θα περιγράφονται τα νέα θετικά μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, δηλαδή την 13η Φεβρουαρίου, για να ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στην οριστική του απόφαση και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με πιθανές ημερομηνίες τις 21 η 22 Ιανουαρίου
Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται σχετικά με την κρίση στη Λιβύη με όλες τις μεγάλες δυνάμεις να παίρνουν θέσεις ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, από την οποία πάντως θα είναι απούσα η Ελλάδα, καθώς το σχετικό της αίτημα δεν έγινε δεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση.
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Επιπλέον, έχουν προσκληθεί τόσο ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης F. Serraj όσο και ο στρατάρχης Khalifa Haftar, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η αντίδραση τους μετά και τις συνομιλίες στη Μόσχα.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.
Από την άλλη, σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών παίρνει το State Department, το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία αυτή προκλητική και αντιπαραγωγική, αναφέροντας μάλιστα πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin υπέβαλε ο πρωθυπουργός D. Medvedev, όπως ανακοίνωσε, στον απόηχο της ετήσιας ομιλίας του Ρώσου προέδρου στο κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ο πρόεδρος Putin ανοίγει τον δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (15/1) οι αγορές της Ασίας, παρά το γεγονός ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον αργότερα εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών  θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιλυθούν τα βασικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -0,45%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,54% στις 3090,04 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,39% στις 28773,59 μονάδες και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα με απώλειες -0,35%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται  στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν όψει της υπογραφής της Πρώτης Φάσης στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, ότι οι δασμοί στην Κίνα θα μείνουν σε ισχύ προς το παρόν, μετρίασαν κάπως το κλίμα αισιοδοξίας.
Ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα διατηρηθούν έως τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.
Η Πρώτη Φάση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, αλλά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όπως οι επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται πτωτικά στο -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,60%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,45% ενώ κέρδη +0,18% καταγράφει το ETF GREC (10,05 δολ.)

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών

Υποχώρησαν κατά -26% τα κέρδη το δ΄ 3μηνο 2019 της Goldman Sachs, στα 1,72 δισ. δολ. (4,69 δολ. ανά μετοχή) έναντι 6,04 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ τα 9,96 δισ. δολ.ενώ τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +23% στα 9,96 δισ. δολ.
Καθαρά κέρδη 6,75 δισ. δολ. ή 74 σεντς ανά μετοχή, από  70 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ανακοίνωσε η Bank of America ενώ τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 1,4% στα 22,53 δισ. δολ. από 22,68 δισ. δολ
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BlackRock για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 της τάξεως του +34% στα 1,3 δισ. δολ. έναντι 927 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ενώ στα έσοδα σημειώθηκε άνοδος κατά +16% στα 3,98 δισ. δολ.

Κέρδη στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές λόγω πακέτων - Ξεχώρισε η Eurobank

Mε κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω πακέτων και με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν Εθνική και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,96 ευρώ με άνοδο +2,78%, με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,86 ευρώ με άνοδο +2,48% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,29 ευρώ με πτώση -0,30% με όγκο1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8995 ευρώ, με άνοδο +4,59% με όγκο 14,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3440 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3820 ευρώ, με πτώση -0,78% και όγκο 416 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 176 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,98 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola,Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, ΟΛΠ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, ΔΕΗ ,Motor Oi, ΓΕΚΤΕΡΝΑ..
H Coca Cola έκλεισε στα 32,20 με άνοδο +2,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,70 ευρώ, με πτώση -1,44% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 4,2060 ευρώ με πτώση -0,90% και αποτίμηση  976 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,40 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 557 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 12,10 ευρώ με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 3,89 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 20,30 ευρώ με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 9,90 ευρώ με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 18,00 ευρώ με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,59 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,73 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε  στα 0,1068 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38%, με την Ιταλία 1,37% το spread 1 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,38% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,37%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,79% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 88 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,68 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,16% με απόδοση αγοράς 0,17% και απόδοση πώλησης 0,14%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,41 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,77 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,86  μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,36%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,61 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,37 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,26 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.184 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης, σταθεροποίηση στην Ιταλία  

Οριακές πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω της εκτόνωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 15 Ιανουαρίου 2020 στο 1,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/1/2020 στο -0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS