Αναλύσεις – Εκθέσεις

Asian Trade Centre: Κίνδυνος, η Κίνα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της εμπορικής συμφωνίας - Νέοι δασμοί από ΗΠΑ

tags :
Asian Trade Centre: Κίνδυνος, η Κίνα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της εμπορικής συμφωνίας - Νέοι δασμοί από ΗΠΑ
Η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας αναμένεται να προβλέπει την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολ. για δύο έτη
Για το ενδεχόμενο η Κίνα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της στο πλαίσιο της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, κάτι που θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προειδοποιεί αναλύτρια του Asian Trade Centre.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Deborah Elms, αυτό ισχύει κυρίως για την περίπτωση που η συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολ. για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την Elms, για να επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. δολ., η Κίνα θα πρέπει να εκτοξεύσει τις αγορές της σε γεωργικά προϊόντα, εξοπλισμό αεροσκαφών και ενεργειακά προϊόντα.
Για κάποια προϊόντα, το Πεκίνο θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις αγορές του μειώνοντας τους δασμούς σε αυτές τις εισαγωγές και σταματώντας να τα αγοράζει από άλλες χώρες.
«Εάν οι Κινέζοι δεν πετύχουν τον στόχο γι' αυτές τις αγορές, οι ΗΠΑ θα της επιβάλλουν δασμούς ή δεν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ή ό,τιδήποτε άλλο» επισημαίνει η Elms μιλώντας στο CNBC.
«Πιστεύω ότι από τώρα έως τουλάχιστον τον Νοέμβριου, για τις επιχειρήσεις υπάρχει ο κίνδυνος η Φάση 1 να μην αντέξει» συμπλήρωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Elms, όμως, θα είναι δύσκολο και για τον γεωργικό τομέα των ΗΠΑ να μπορεί να παρέχει στην Κίνα τέτοιες ποσότητες προϊόντων.
Η Κίνα αγόρασε περίπου 186,29 δισ. δολ. αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών το 2017 πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου,
Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα η Κίνα αγόρασε 24 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ το 2017 και αναμένεται οι αγορές να αυξηθούν κατά 32 δισ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης