Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καμπανάκια Επιτροπής Ανταγωνισμού για το CVC λόγω Εθνικής Ασφαλιστικής

Καμπανάκια Επιτροπής Ανταγωνισμού για το CVC λόγω Εθνικής Ασφαλιστικής
Tι ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο bankingnews.gr
«Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Με τη φράση αυτή απάντησε στέλεχος της αγοράς για την παρουσία του CVC Capital που συμμετέχει στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παρουσία του Fund στο διαγωνισμό θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς προστασίας περί Ανταγωνισμού.  
Η  εμφάνιση του CVC Capital στον τομέα της Υγείας εξαγοράζοντας το θεραπευτήριο Υγεία, το Metropolitan και το Ιασώ Ceneral μέσω της εταιρείας Hellenic Health Care, έχει πλέον  πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της ιδιωτικής  υγείας.
Οι προοπτικές του κλάδου είναι άκρως ενθαρρυντικές καθώς οι υπηρεσίες υγείας θα είναι στη ημερήσια διάταξη καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός της χώρας που θα τις χρειάζεται περισσότερο .   
Πάντως η παρουσία του CVC Capital στον ασφαλιστικό κλάδο και η επιδίωξή του να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική , αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην περίπτωση που καταλήξει στα χέρια της. Στελέχη της αγοράς  εκτιμούν ότι θα αλλάξουν οι ισορροπίες  ανταγωνισμού  
Το τοπίο που θα διαμορφωθεί στον ασφαλιστικό κλάδο και στον τομέα Υγείας θα είναι πρωτόγνωρο για την εγχώρια αγορά ενώ στις ξένες υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα  τα οποία  όμως δεν ευδοκιμούν.  
Πολλοί κάνουν λόγο για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές, αν κάποιος πού ήδη κατέχει σημαντικό μερίδιο στην ιδιωτική υγεία, εισέλθει στην ιδιωτική ασφάλιση.
Μάλιστα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, κτυπούν το καμπανάκι λέγοντας, ότι το πρόβλημα της πιθανής εναρμονισμένης πρακτικής είναι παρωνυχίδα, μπροστά στο πρόβλημα που αναδύεται ιστορικά από την εμπειρία άλλων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ.
Σημειώνουν ότι όπως στην περίπτωση του δημοσίου (όπου πριν τον ΕΟΠΥΥ, ο αγοραστής ήταν και φορέας προφοράς) ο επιχειρηματικός γάμος του ασφαλιστικού κλάδου με την ιδιωτική υγεία, σπάνια αποδείχθηκε επωφελής για τις δύο πλευρές.
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που οι συνθήκες προκάλεσαν ένα δραματικό ναυάγιο και στις δύο πλευρές, καθώς οι προσπάθειες για συνέργειες συμπίεσαν τόσο πολύ τα κέρδη κυρίως της ασφαλιστικής που συμπαρέσυραν στο τέλος όλο το πακέτο των εμπλεκομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η ο ρόλος των funds σε πολλούς κλάδους έχει αυξηθεί ανεξέλεγκτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Aπό 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία το 2000  εκτοξεύθηκε σε 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Στις ΗΠΑ τα funds  ελέγχουν τώρα 8.000 εταιρείες, περισσότερες από δύο φορές περισσότερες από αυτές διαπραγματεύονται σε δημόσιες αγορές.
Όλα αυτά έγιναν χωρίς καμία συζήτηση για το κατά πόσο διασφαλίζονται οι κανόνες ανταγωνισμού.
Ήδη οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν συστηματικά τη συμπεριφορά των εταιρειών που ελέγχουν τα funds για να δουν πιθανές παρεμβάσεις στους κανόνες ανταγωνισμού .
Μάλιστα ένας νέος τύπος πρόστιμο καρτέλ προέκυψε το 2014.
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σε μια ομάδα επενδυτών επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ (32 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη συμπεριφορά των εταιρειών χαρτοφυλακίου τους, υποδεικνύοντας ένα νέο και σοβαρό κίνδυνο.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης