Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά ανώδυνη η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου... για τον Μητσοτάκη

Πολιτικά ανώδυνη η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου... για τον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, ένα πρόσωπο το οποίο ξέρει τα νομικά και θεσμικά θέματα και του εξασφαλίζει μια ανέφελη τετραετία
Ένα πρόσωπο έκπληξη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνταν στο παρασκήνιο, υπήρχε η αίσθηση ότι θα είναι πολιτικό πρόσωπο η επιλογή του πρωθυπουργού.
Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί λίγους μήνες νωρίτερα, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Η κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικός, χωρίς όμως η επιλογή της να είναι εντελώς εξωπολιτική λύση.
Είναι μια «πολιτικά ανώδυνη» λύση, υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές που έχει μόνο κέρδος και όχι ζημιές.  
Η ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου επισπεύσtηκε αφού μέχρι το βράδυ της Τρίτης αλλά και την Τετάρτη που ανακοινώθηκε η κυβερνητική αλλαγή και η ανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαμε την εντύπωση ότι οι εξελίξεις αυτές θα κινούνταν περί της αρχής της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ίσως την Τρίτη στην ΚΟ της ΝΔ ή την Τετάρτη στη συζήτηση του εκλογικού νόμου καθώς η ίδια η κυβέρνηση είχε συνδέσει την ανακοίνωση του ονόματος με την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είχε παραγίνει με την ονοματολογία καθώς κάθε μέρα έπεφταν και καινούργια ονόματα στο τραπέζι και είχαμε φτάσει αισίως στα τριάντα ονόματα καταγεγραμμένα, οδήγησαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στην απόφαση να ανακοινώσουν την Τετάρτη την υποψήφια για τον προεδρικό θώκο.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε άλλη φθορά γύρω από αυτό το ζήτημα ενώ όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές είναι και μια ανέφελη υποψηφιότητα η οποία εμπεδώνει αυτό που θέλει η κυβέρνηση, δηλαδή, πολιτική σταθερότητα.
Και, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παρατηρητές,  η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου υπηρετεί απολύτως αυτό το στόχο της πολιτικής σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, ένα πρόσωπο το οποίο ξέρει τα νομικά και θεσμικά θέματα και του εξασφαλίζει μια ανέφελη τετραετία.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συμπυκνώνουν το βασικό κριτήριο με το οποίο επελέγη η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η κ. Σακελλαροπούλου.
Με την επιλογή της Αικατερίνης Σακερλλαροπούλου ο πρωθυπουργός επιδιώκει πάντως να στριμώξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα ψηφίστηκε ομόφωνα από το τότε υπουργικό συμβούλιο ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έτσι σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου θα είναι πολύ δύσκολο για την Κουμουνδούρου να βρει ουσιαστικά επιχειρήματα εναντίον της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Άλλωστε, η κ. Σακελλαροπούλου και ως δικαστής αναγνωρίζεται ότι έλαβε αποφάσεις ή έκανε εισηγήσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά του περιβάλλοντος καθώς μάλιστα προήδρευε του τμήματος του ΣτΕ που είχε την ευθύνη για το περιβαλλοντικό δίκαιο.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει αποφάσεις τις επόμενες μέρες (σήμερα συνεδριάζει η ΚΟ) ορισμένοι από τον οικολογικό χώρο θυμήθηκαν ότι η κ. Σακελλαροπούλου είχε εκδώσει θετικές αποφάσεις για υπέρ της νομιμότητας της επένδυσης στις Σκουριές, ένα θέμα που θεωρείται συμβολικό για την πολιτική οικολογία.
Το ΚΙΝΑΛ θα αποφασίσει σήμερα, καθώς συνεδριάζουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η ΚΟ του κόμματος με το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη να είναι αιφνιδιασμένο από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει ο επόμενος πρόεδρος να εκλέγεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το ΚΚΕ, αναμένεται να λάβει απόφαση το Σάββατο σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται να τοποθετηθεί εναντίον της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου όπως παγίως πράττει ο Περισσός τα τελευταία χρόνια.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η έλλειψη αρμοδιοτήτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μετατρέπει σε στήριγμα του «ευρωμονόδρομου» και θα καταψήφιζε κάθε υποψήφιο ακόμη κι αν αυτή ήταν η Αλέκα Παπαρήγα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.
Πάντως στην πρώτη ανακοίνωση, μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου, ο Περισσός, διατυπώνει τις διαφωνίες του σε ήπιους τόνους και χωρίς να εκφράζει σαφείς αντιρρήσεις για το πρόσωπο της υποψήφιας προέδρου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αμέσως μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, παρέστη εμφανώς συγκινημένος στην απονομή των βραβείων Μπότση και εν συνεχεία αναχώρησε για προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης