Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι οικονομικές εξελίξεις δεν θα δικαιώσουν τη μεγάλη αισιοδοξία για την Ελλάδα – Πολιτικό φάουλ το υπουργείο Μετανάστευσης

tags :
Οι οικονομικές εξελίξεις δεν θα δικαιώσουν τη μεγάλη αισιοδοξία για την Ελλάδα – Πολιτικό φάουλ το υπουργείο Μετανάστευσης
Με πολιτικούς όρους η ΝΔ συνεχίζει να έχει πολιτική κυριαρχία όχι γιατί είναι καλύτερη αλλά γιατί απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη, τόσο χειρότερη που η κοινωνία αντιμετώπισε την πολιτική αλλαγή με μεγάλη ανακούφιση.
Οι επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις ίσως να μην δικαιώσουν την μεγάλη αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί για την Ελλάδα ενώ οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ενώ η ΝΔ έχει πλήρη κυριαρχία στο πολιτικό σύστημα…υιοθετεί τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό.
Καλλιεργήθηκε η εντύπωση μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ ότι το 2020 θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές.
Στο β΄ 6μηνο του 2019 κυριάρχησε η προσδοκία και η αισιοδοξία εύλογα μετά την μεγάλη φθορά που προκάλεσε η αριστερή διακυβέρνηση που εξαθλίωσε την μεσαία αστική τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο χρόνος ημιζωής μιας προσδοκίας δεν είναι σαν το ουράνιο που χρειάζεται δεκαετίες για να μειωθεί η ραδιενέργεια, ο χρόνος ημιζωής της προσδοκίας μπορεί να ξεθωριάσει σε λίγες εβδομάδες.
Με πολιτικούς όρους η ΝΔ συνεχίζει να έχει πολιτική κυριαρχία όχι γιατί είναι καλύτερη αλλά γιατί απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη, τόσο χειρότερη που η κοινωνία αντιμετώπισε την πολιτική αλλαγή με μεγάλη ανακούφιση.
Όμως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια στρατηγικά λανθασμένη πολιτική με το προσφυγικό και ουσιαστικά προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες στα νησιά του Αιγαίου και σε όσες περιοχές έχουν εμφανιστεί οι λαθρομετανάστες, η ΝΔ… δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Το γεγονός ότι υποχρεώθηκε αρχικώς για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να καταργήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης ή υπουργείο λαθρομετανάστευσης κατά το ορθότερο και εν συνεχεία να το επαναφέρει αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους λαθρομετανάστες για πολιτική πίεση, για να καταστήσει το Αιγαίο πύλη προς την Ευρώπη με στόχο να κερδίσει τα περισσότερα κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Χρησιμοποιεί η Τουρκία τους λαθρομετανάστες για να προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα, στα νησιά ου Αιγαίου που αντί να σχεδιάζουν το πώς θα προσελκύσουν τουρίστες… προσελκύουν μετανάστες.
Το παραμύθι ότι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες φεύγουν από την Συρία δεν πουλάει…
Το ISIS έχει καταστραφεί και ο Assad στην Συρία έχει αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο.
Στο Ιράκ υποτίθεται ότι λόγω των αμερικανών έχει επέλθει η ηρεμία ενώ στα αφρικανικά κράτη πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπάρχει πόλεμος.
Οι Πακιστανοί επίσης δεν αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου, ενώ στο Αφγανιστάν όπου οι συνθήκες είναι χειρότερες, υποτίθεται ότι είναι πολύ μακριά για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Οι μετανάστες, δεν είναι μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες.
Χρησιμοποιούν διαφόρους διαύλους για να διεισδύσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος εκμεταλλευόμενοι μέχρι πρότινος το γεγονός ότι το Αιγαίο ήταν ξέφραγο αμπέλι.
Η ΝΔ αποδείχθηκε ότι εγκλωβίστηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και ενώ οι συριζαίοι μπορούσαν να το πουλήσουν στην κοινωνία λόγω ιδεολογικής αποδοχής των μεταναστών η ΝΔ θα πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να πείσει τους πολίτες ότι οι αφρικανοί, οι πακιστανοί, σύριοι και άλλοι καταφθάνουν στην Ελλάδα… επειδή κινδυνεύουν οι ζωές τους.
Εάν η χώρα δεν λάβει σοβαρά μέτρα και δεν κλείσει άμεσα τα σύνορα, η λαθρομετανάστευση δραματικά θα επιδεινωθεί.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα φορτώνεται ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την ΕΕ να υποκρίνεται ότι έχει ουμανιστικά ιδεώδη.
Αντί να δίδονται κίνητρα στους ανθρώπους να παραμένουν στις πατρίδες τους, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, η Ευρώπη έμμεσα άνοιξε τα σύνορα εις βάρος των εθνικών κοινωνιών.
Η λαθρομετανάστευση είναι πληγή για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Η λαθρομετανάστευση ως ευρύτερο πρόβλημα θα αποτελέσει αιτία πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης και αυτό  θα φανεί προσεχώς.
Όσο και εάν οι πολίτες θεωρούν την κυβέρνηση της ΝΔ καλύτερη στην οικονομία από τον ΣΥΡΙΖΑ – που είναι αληθές – τόσο θα συνειδητοποιεί η κοινωνία ότι στο προσφυγικό η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι αποτυχημένη.

Οι οικονομικές εξελίξεις δεν θα δικαιώσουν την αισιοδοξία….

Η Ελλάδα έχει ποντάρει πάνω σε ορισμένα βασικά θέματα τα οποία μπορεί να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
Τα βασικά στα οποία οι επιδόσεις θα είναι σχεδόν μηδενικές, στα περιφερειακά όπου θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα αλλά ο αντίκτυπος συνολικά στην κοινωνία θα είναι ασήμαντος.

Αύξηση του ΑΕΠ στο 4% - Ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί, όπως ομοίως έχει εγκαταλειφθεί και το 3%

Ο στόχος για ΑΕΠ στο 4% έχει πλήρως εγκαταλειφθεί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά το υποστήριξε, πολλοί άκριτα το υιοθέτησαν.
Το bankingnews από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει ότι ο στόχος είναι ανέφικτος.
Δεν μπορεί να υπάρξει ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο 4%.
Ήδη οι στόχοι έχουν αναθεωρηθεί στο 2,5% και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση ακόμη και κάτω από 2%.
Η κόπωση στην Ελλάδα θα έρθει πιο γρήγορα από ότι έχει εκτιμηθεί γιατί οι οικονομικές δομές που στηρίζουν την ανάπτυξη, παραγωγή, επενδύσεις, κατανάλωση δεν συμβαδίζουν και υπολείπονται των ιδεατών στόχων.

Το χρέος συνεχίζει να είναι πρόβλημα γιατί δεν είναι βιώσιμο

Επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει στο 1,38% π.χ. στα 10 χρόνια καθίσταται βιώσιμο το χρέος, θεωρούν ορισμένοι, αλλά αυτό είναι ένας μύθος, μια ψευδαίσθηση.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως αποδεικνύεται στα δυσμενή σενάρια τόσο του ΔΝΤ αλλά και άλλων οργανισμών και δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο επειδή μειώθηκαν τα επιτόκια λόγω χειραγώγησης από την ΕΚΤ.
Η έλλειψη βιωσιμότητας δεν θα αλλάξει ακόμη και εάν η Ελλάδα δανειστεί – που το σχεδιάζει ούτως ή άλλως – και πέραν του 2032 π.χ. με 15ετές ομόλογο.
Τα χαμηλά επιτόκια απόρροια χειραγώγησης συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, όχι στην βιωσιμότητα.
Το κρατικό ρίσκο έχει μειωθεί όπως δείχνουν και τα Credit Default Swaps στις 117 μονάδες βάσης ή 1,17% στα 5 χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ομόλογα έγιναν βιώσιμα.

Πρωτογενή πλεονάσματα, μεγάλη η πιθανότητα να μην μειωθούν έως το 2022

Η Ελλάδα έχει θέσει ένα στόχο να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ ή διαφορά 2,5 δισεκ. ευρώ
Η Ελλάδα ζητάει μείωση στόχου από 3,5% έως το 2022 σε 2,2% το 2021 ώστε να κερδίσει αυτά τα 2,5 δισεκ. με στόχο να τα διοχετεύσει στην ανάπτυξη.
Το βασικό θέμα είναι ότι οι δανειστές μπορεί αναφέρονται στο ζήτημα αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συμφωνίες.
Θα δώσουν στην Ελλάδα την δυνατότητα τα κέρδη από ANFAs και SMP ύψους 5 δισεκ. ευρώ, δηλαδή κέρδη από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες να διοχετευθούν στην ανάπτυξη.
Εάν όμως οι δανειστές επιτρέψουν τα ANFAs να πάνε στην ανάπτυξη και μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα την 2ετία 2021 και 2022 είναι σαν να δίνουν ένα δώρο 10 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα (5 δισεκ. ANFAs και 5 δισεκ. το όφελος από μια δυνητική μείωση πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% για την διετία 2021 και 2022).
Η Ελλάδα χρωστάει 270 δισεκ. στους θεσμούς σε EFSF, ESM, διακρατικά δάνεια, ΕΤΕπ, ΕΚΤ και θα χαρίσουν με ευκολία οι ευρωπαίοι δανειστές 10 δισεκ. στην Ελλάδα που δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος είναι απίθανο.

Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις αρχές ή μέσα του 2022 όχι το 2021

Έχει καλλιεργηθεί μια ψευδαίσθηση ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνωστιστούν… για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι junk bonds ομόλογα σκουπίδια και όταν θα αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα παύουν να χαρακτηρίζονται έτσι και η ΕΚΤ τα κάνει επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί το 2020 και δεν θα αναβαθμιστεί ούτε το 2021 αλλά το 2022.
Το 2020 η Ελλάδα θα αξιολογηθεί συνολικά 11 φορές από τους οίκους αξιολόγησης για να αναβαθμιστεί μόνο μια κλίμακα σε ΒΒ κατά το πιθανότερο σενάριο στις 24 Απριλίου 2020.
Στις 24 Ιανουαρίου 2020 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Fitch όπου δεν αναμένεται αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας αλλά outlook δηλαδή προοπτικών της οικονομίας από ουδέτερη σε θετική.
Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος το 2020 θα διατηρήσει το Β1 θα είναι έκπληξη εάν προκύψει αναβάθμιση στο Ba3.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσο η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο δύσκολες θα γίνονται οι αναβαθμίσεις, δεν πρόκειται να ισχύσει το αντίθετο.
Δεν μπορεί ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα εάν πρωτίστως δεν έχει καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Είναι αδύνατο να συμβεί το ένα εάν δεν προϋπάρχει και το άλλο.

Το Ελληνικό και η έκδοση 15ετούς ομολόγου

Τόσο το Ελληνικό ως επένδυση, όσο και η έκδοση 15ετούς ομολόγου έχουν σημειολογία.
Το Ελληνικό γιατί σηματοδοτεί μια μεγάλη εσωτερική επένδυση στην Ελλάδα όμως δεν έχει αντίκτυπο σε άλλα μέρη της χώρας.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου έχει σημειολογία γιατί θα καταδείξει ότι μπορεί να δανειστεί με επιτόκια 1,80% στα 15 χρόνια δηλαδή σε περίοδο μετά το 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θεσπίστηκαν στα μέσα του 2018.
Όμως η έκδοση 15ετούς ομολόγου στο 1,80% δεν σηματοδτεί ότι ξαφνικά το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης