Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία - Στέλνει σεισμογραφικό, αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών - Άμεση απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία - Στέλνει σεισμογραφικό, αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών - Άμεση απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Μπαράζ προκλήσεων κατά της Ελλάδας από την Τουρκία
(upd) Σε μπαράζ προκλήσεων έναντι της Ελλάδας επιδίδεται η Τουρκία τις τελευταίες ώρες, με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να προαναγγέλλει την αποστολή σεισμογραφικού στη θαλάσσια περιοχή που προβλέπει το μνημόνιο τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, ενώ προειδοποίησε ότι ο EastMed χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο διαμηνύει ότι το νομικό καθεστώς των νησιών είναι καθορισμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Σεισμικές έρευνες προαναγγέλλει ο Erdogan

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.
Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών.
Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.
Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι συντεταγμένες που περιλαμβάνονται σε αυτό επεκτείνουν τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο έως και τις ακτές της νοτιοανατολικής Κρήτης, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και «σβήνοντας» τις θαλάσσιες ζώνες ελληνικών νησιών, όπως είναι το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και προφανώς η Κρήτη.
Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, τα εν λόγω νησιά θα πρέπει να περιοριστούν στα χωρικά τους ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, και η Κύπρος (η «εκλιπούσα» σύμφωνα με τους Τούρκους) στα δικά της χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων.
«Η Τουρκία θα φτάσει σε νέα ύψη το 2020 προστατεύοντας τα δικαιώματα της, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος μια δήλωση που φαίνεται πως αφορά στον αγωγό East Med αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης και της προστασίας των δικαιωμάτων μας στο διεθνές μέτωπο, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στρώνουμε τον δρόμο για μια νέα περίοδο ανόδου» υποστήριξε ο Erdogan.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το 2020 η Τουρκία θα παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα για την ελευθερία της και το μέλλον ανεξαρτήτως των περιστάσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία έχουν παρουσιάσει πρωτοφανή άνοδο τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απογοητεύει όσους ανέμεναν ότι θα παραδοθεί το 2019.

ΥΠΕΞ: Το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι καθορισμένο και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση

Σαφές μήνυμα σχετικά με την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου απηύθυνε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά επισημαίνουν ότι το νομικό καθεστώς των νησιών είναι καθορισμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Επίσης, η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο της νομιμότητας όπως και η Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.
Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.
Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.
Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Cavusoglu: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους - Ο EastMed χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Cavusoglu υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο «που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».
«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά.
Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζήταμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο Cavusoglu, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας.
«Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα κρίσιμα θέματα όπως η κρίση στη Λιβύη και η επικείμενη Διάσκεψη στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή 19/1.
«Για να επιτύχει η διάσκεψη του Βερολίνου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Ο πρόεδρος μας μίλησε τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες και με τον Trump, τον οποίο και κάλεσε να συμμετάσχει.
Εάν προσκληθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να προσκληθεί και το Κατάρ.
Στη Μόσχα, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν διότι ο Haftar έφυγε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Πρέπει να υπάρξει μια καθοριστική διάσκεψη.
Για να επιτύχει πρέπει η εκεχειρία να συνεχιστεί» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως είναι παντελώς αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Τουρκία θα δώσει την τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους που  μάχονται στη Λιβύη.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη στήριξή τους στον EasrMed, ενώ χθες 15/1, το State Department έλαβε σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία προκλητική και αντιπαραγωγική, αναφέροντας μάλιστα πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο.

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κίναρο - Κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων μετά το 2015

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από την Τουρκία.
Σήμερα (16/1/2020) στις 9:37, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 6.000 πόδια.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Άγκυρας Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στις 27 Νοεμβρίου, τα τουρκικά μαχητικά, σχεδόν καθημερινά, πετούν πάνω από κατοικημένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 80 υπερπτήσεις!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019 σημειώθηκαν συνολικά 127 υπερπτήσεις, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί από το ΓΕΕΘΑ 47 υπερπτήσεις, το 2017 είχαν σημειωθεί 39, το 2016 είχαν σημειωθεί 57 υπερπτήσεις και το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί 36 υπερπτήσεις.
Είναι εμφανής δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνική εδαφική επικράτεια, η Άγκυρα υποδηλώνει ότι η επινόηση των «γκρίζων ζωνών» παραμένει ως θέση της Τουρκίας, σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Ελλάδα για την επίλυση των διμερών διαφορών που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και που επανήλθαν επιτακτικά στην επιφάνεια μετά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης