Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - O Εrdogan στέλνει στρατό ενόψει της διεθνούς διάσκεψης - Θα σας αναγκάσουμε να παραδοθείτε απαντούν οι δυνάμεις του Haftar

Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - O Εrdogan στέλνει στρατό ενόψει της διεθνούς διάσκεψης - Θα σας αναγκάσουμε να παραδοθείτε απαντούν οι δυνάμεις του Haftar
Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
(upd2) «Φωτιά» στη Λιβύη βάζει ο πρόεδρος Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε μάχες.
O Εrdogan πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου θα είναι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Ειδικότερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης Fayez al-Sarraj αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.
Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη την Κυριακή και προσκάλεσε τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπροσώπους από 11 χώρες (εκτός της Ελλάδας) που επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, Downing Street και Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσαν δια των εκπροσώπων τους, τη συμμετοχή  του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron αντίστοιχα, στην διάσκεψη.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με τον Haftar στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχερεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Haftar συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός.
Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Maas προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.
Παρά το γεγονός ότι στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στο Twitter, είχε ανακοινωθεί πως ο στρατάρχης K. Haftar Χάφταρ θα συμμετάσχει την Κυριακή (19/1) στη διάσκεψη του Βερολίνου, τις τελευταίες ώρες το κλίμα γίνεται και πάλι «πολεμικό» προφανώς και μετά τις ανακοινώσεις του Erdogan πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τον Sarajj.
Νωρίς το απόγευμα αναρτήθηκε μήνυμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων A. Saleh, με το οποίο στρέφεται κατά της Τουρκίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε την Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας και θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους» φέρεται να είναι η δήλωσή του, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.
 
Image

 Αργότερα αναρτήθηκε εικόνα με το έμβλημα του LNA με την επισήμανση «Οι δυνάμεις έχουν φτάσει με ασφάλεια στις νέες θέσεις τους», κοινοποιώντας στην συνέχεια χάρτη με περιοχή από τα περίχωρα της Μισράτα που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Haftar.
 
Image
Νέα γαλλική «επίθεση» στην Τουρκία

Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.
Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης