Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Σημαντική η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το α΄ εξάμηνο του 2020, παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ

ΙΕΑ: Σημαντική η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το α΄ εξάμηνο του 2020, παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020
Περαιτέρω άνοδο στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένει το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (16/1), γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο IEA προβλέπει ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια το 2020, έναντι ημερήσιας παραγωγής 2 εκατ. βαρελιών το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ετήσιας αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, στα 1,2 εκατ. βαρέλια, επικαλούμενος τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων παγκοσμίως.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρε ότι με βάση τη συμφωνία των ΟΠΕΚ+ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 300 χιλ. βαρέλια τον Ιανουάριο του 2020, ενώ πρόσθεσε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει στα 28,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2020.
«Ακόμα και εάν ο ΟΠΕΚ ακολουθήσει πλήρως τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή, η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι σημαντική», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός πως τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο του 2019, παραμένουν αυξημένα κατά 8,9 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
«Η αγορά πετρελαίου έχει ισχυρό προστατευτικό απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις μέσω της αύξησης στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ και των μεγάλων αποθεμάτων του ΟΟΣΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του IEA, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «οι φόβοι για μία σημαντική αναταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου ως αποτέλεσμα των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησαν, καθώς το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης φαίνεται πλέον απίθανο».
Όσον αφορά τον Δεκέμβριο του 2019, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υποχώρησε κατά 780 χιλ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω των περικοπών στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε στα 29,44 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης