Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Γεμάτη υποσχέσεις και χωρίς ουσία η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Rabobank: Γεμάτη υποσχέσεις και χωρίς ουσία η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας
Με εξαίρεση τις αγορές αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα, όλη η υπόλοιπη συμφωνία βρίσκεται στον αέρα
Μετά την τελετή υπογραφής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump και τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu στο Λευκό Οίκο, οι πολυαναμενόμενες λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας «Φάσης Ι» τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το έγγραφο (κεφάλαιο 6), η Κίνα θα εξασφαλίσει την αγορά επιπλέον – με βάση το 2017 - αγαθών και υπηρεσιών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για περίοδο δύο ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Το πακέτο αυτό αποτελείται από 77,7 δισ. δολάρια σε μεταποιημένα αγαθά, 32 δισ. δολάρια σε γεωργικά προϊόντα, 52,4 δισ. δολάρια στην ενέργεια και 37,9 δισ. δολάρια σε υπηρεσίες.
Επιπλέον, η Κίνα δεσμεύεται να σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα ανοίξει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και θα απέχει από τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σε αντάλλαγμα για αυτές τις κινεζικές παραχωρήσεις, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν το πρόγραμμά τους για επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 156 δισ. δολ.
Και θα μειώσουν κατά το ήμισυ τους δασμούς 15% σε κινεζικά καταναλωτικά αγαθά (όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα παιχνίδια και τους φορητούς υπολογιστές) που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Ωστόσο, οι δασμοί 35% των κινεζικών βιομηχανικών αγαθών και εξαρτημάτων που ανέρχονται σε 360 δισ. δολάρια παραμένουν σε ισχύ.
Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πρόσφατα να μην αποκαλεί πλέον την Κίνα ως χειριστή νομισμάτων.
Πρώτα ας δούμε τι είναι στη συμφωνία, και δεύτερον, τι δεν είναι.
Οι κινεζικές αγορές αγαθών είναι ωφέλιμες για τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά με κόστος για άλλες χώρες  και η συμφωνία είναι μόνο για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το έγγραφο, «τα μέρη προβάλλουν ότι η πορεία των αυξήσεων ... θα συνεχιστεί στα ημερολογιακά έτη 2020 έως το 2025.»
Λοιπόν, το «σχέδιο» δεν ακούγεται τόσο σταθερό.
Έτσι θα δούμε μια επανάληψη της αναταραχής του 2019 που προκλήθηκε από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης μετά τα δύο αυτά έτη;
Ή μήπως αυτό πρέπει να επιλυθεί στη συμφωνία φάσης 2 που είναι πολύ απίθανο να γίνει; Επιπλέον, ενώ οι υπόλοιποι δασμού αποτελούν μοχλό πίεσης για τους εμπορικούς διαπραγματευτές των ΗΠΑ, εξακολουθούν να αποτελούν φόρο για τους εισαγωγείς των ΗΠΑ και τους Αμερικανούς καταναλωτές κινεζικών αγαθών.
Αυτό που δεν υπάρχει στη συμφωνία είναι μια αξιόπιστη δέσμευση ότι η Κίνα θα δεσμευθει΄τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών εταιρειών.
Λάβετε υπόψη σας, ότι το έχει υποσχεθεί και στο παρελθόν.
Φυσικά, το έγγραφο (Κεφάλαιο 1) είναι γεμάτο υποσχέσεις.
Ωστόσο, το πιο συγκεκριμένο βήμα είναι ότι η Κίνα θα υποβάλει εντός 30 εργάσιμων ημερών σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (άρθρο 1.35). Αυτό που λείπει επίσης από τη συμφωνία είναι η επιβολή ενός τέλους στην επιδότηση κρατικών εταιρειών από την Κίνα.
Όσον αφορά τη συνολική εφαρμογή της συμφωνίας, το κεφάλαιο 7 περιγράφει τη δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας εμπορίου, η οποία θα συζητά την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας κάθε έξι μήνες, η οποία θα καθοδηγείται από τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ και έναν αντιπρόεδρο της Κίνας.
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος συγκροτεί Διμερές Γραφείο Αξιολόγησης και Επίλυσης Διαφορών, με επικεφαλής τον USTR (ΗΠΑ) και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Κίνα.
Εάν ένα μέρος πιστεύει ότι το άλλο μέρος δεν τηρεί τη συμφωνία, ο καταγγέλλων μπορεί να προσφύγει στο Διμερές Γραφείο Αξιολόγησης και Επίλυσης Διαφορών του άλλου μέρους.
Οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών είναι πράγματι μία ευκαιρία ο ένας εκ των δύο να αποχωρήσει από τη συμφωνία: «εάν ο καταγγελλόμενος θεωρεί ότι η ενέργεια του καταγγέλλοντος έγινε με κακή πίστη, το διορθωτικό μέτρο είναι να αποσυρθεί από την παρούσα συμφωνία παρέχοντας γραπτή ειδοποίηση απόσυρσης στον καταγγέλλοντα».
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα συμβαλλόμενο μέρος δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή μιας πτυχής της συμφωνίας, ολόκληρη η συμφωνία καταρρέει.
Έτσι, ενώ η συμφωνία Φάσης 1 είναι μια προσωρινή ισορροπία, είναι ασταθής.
Μετά από όλη την αναταραχή που έχουμε περάσει πέρυσι, η συμφωνία αυτή δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις βασικές συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Βασικά, οι Κινέζοι θα αγοράσουν περισσότερα πράγματα από τις ΗΠΑ, αλλά μόνο τα επόμενα δύο χρόνια, σε αντάλλαγμα χαμηλότερων δασμών.
Εν τω μεταξύ, το κινεζικό επιχειρηματικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και κρατικές επιδοτήσεις κρατικών επιχειρήσεων είναι πιθανό να παραμείνει άθικτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης