Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αρκετό ενδιαφέρον είχε η τελευταία ώρα και έφερε το Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αρκετό ενδιαφέρον είχε η τελευταία ώρα και έφερε το Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Με δεδομένη την αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ η οποία αντιστοιχούσε σε υψηλή μερισματική απόδοση και άρα θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες τη μετοχή, το ΧΑ δεν πήγε άσχημα. Η συνεδρίαση βέβαια, πάλι στο τέλος είναι το ενδιαφέρον. Φαίνεται οι επενδυτές τελευταία έχουν γίνει πιο μεσημεριανοί τύποι.

Από την άλλη βλέπεις το Dow Jones να «πετάει» πάνω από τις 29.000 μονάδες και εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι με τις 930 μονάδες. Με αυτά τα δεδομένα δεν είμαστε ακριβή αγορά. Εμείς βέβαια κοιτάμε τα θεμελιώδη και πορευόμαστε, βάσει αυτών. Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε να βρίσκουμε ευκαιρίες σε αρκετά μικρομεσαία για τα οποία βλέπουμε καλή συμπεριφορά στο ταμπλό.

Θέλουμε εγχώριους καταλύτες για να πάρει ξανά φωτιά το ταμπλό του ΧΑ. Όμως, αντί για ειδήσεις βλέπουμε πως δεν υπάρχουν εδώ και μέρες σημαντικά νέα. Στο site του ΧΑ μόνο για αγορές ιδίων διαβάζεις. Για μερικές εισηγμένες που αγοράζουν στα ιστορικά υψηλά τους μετοχές θα θέλαμε να ρωτήσουμε: Οι βασικοί μέτοχοι γιατί δε βάζουν το χέρι στην τσέπη; Αυτοί δε βρίσκουν ελκυστική τη μετοχή ώστε να επενδύσουν και τα δικά τους λεφτά;

Το ΧΑ σήμερα έκλεισε με μικρή άνοδο 0,37%, αλλά είπαμε είχε μειονέκτημα λόγω ΟΠΑΠ και χαμηλό τζίρο αφού ο καθαρός ήταν κάτω από 60 εκατ. ευρώ. Πάλι τα πακέτα ήταν αρκετά. Υπήρχαν αρκετές μετοχές με ενδιαφέρον και θεωρούμε πως πολλές έχουν καλό περιθώριο ανόδου αν το επιτρέψει το κλίμα και μάλιστα ίσως δούμε σύντομα ανοδική διαφυγή.

ΟΠΑΠ: Κάθε επενδυτής που είχε χθες μετοχές θα λάβει 0,95 ευρώ και σήμερα η μετοχή έχασε 0,76 ευρώ. Επομένως τα πήγε καλύτερα αφού δε χάθηκε όλο το μέρισμα. Βέβαια, δε χρειάζεται να θυμηθούμε την πορεία της μετοχής τα τελευταία χρόνια και που θα βρισκόταν αν προσθέταμε και όλα τα μερίσματα. Χρυσάφι έχουν πάρει οι μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί, με ό,τι κι αν σημάνει αυτό…

VIOHALCO: Θέλουμε συνέχεια της κίνησης για τη διαφυγή. Καθαρά λόγω διαγράμματος γράφουμε για τη μετοχή το τελευταίο διάστημα, αλλά βλέπουμε πως το ακολουθεί κατά γράμμα. Στα 3,83 ευρώ και στο +2,27% με όγκο 169 χιλ. τεμάχια. Πιστεύουμε πως αν το επιτρέψει το κλίμα σύντομα θα δει τιμές πάνω από τα 4 ευρώ.

JUMBO: Μεγάλος ο όγκος και οι περισσότεροι μπορούμε να καταλάβουμε ποιος οίκος ταλαιπωρεί τη μετοχή εδώ και καιρό. Όμως σήμερα η μετοχή ενισχύθηκε 2,67% και έκλεισε στα 18,48 ευρώ. Γιατί μπορεί κάποιος να μην είναι ικανοποιημένος, ή να αποφάσισε για δικούς του λόγους να φύγει, άλλα όταν η μετοχή είναι η συγκεκριμένη τα χαρτιά βρίσκουν γρήγορα άλλο κάτοχο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εκεί που άλλες μέρες έκανε εκατοντάδες χιλιάδες χαρτιά, σήμερα έκοψε περαιτέρω τον όγκο της. Το παράγωγο έχει ένα μικρό premium εδώ και λίγες μέρες όταν πριν λίγο καιρό και δικαιολογημένα είχε discount. Με το ζόρι ξεπέρασε σε όγκο τις 210 χιλ. τεμάχια και τα μισά έγιναν περίπου την τελευταία ώρα.

Στα 1,8880 ευρώ στο κλείσιμο που ήταν και το υψηλό ημέρας και η αποτίμηση στα 404 εκατ. ευρώ. Και εδώ προσέχετε διαγραμματικά η μετοχή. Περιμένουμε να δούμε τιμές πάνω από 1,95 ευρώ. Εκεί πιστεύουμε ότι επιστρέφει η κανονικότητα σε πρώτη φάση.

ΠΑΪΡΗΣ: Διαπραγματεύεται στην καθαρή του θέση, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 εμφάνισε ζημιά έναντι μικρών κερδών. Δεν είναι μεγάλη η ζημιά και θα μπορούσε στην αποτίμηση που είναι με λίγα κέρδη να φανεί αρκετά φθηνός. Θέλει τζίρο, αλλά κυρίως θέλει αναδιάρθρωση δανείων με καλύτερο επιτόκιο. Για το τελευταίο ανακοίνωσε προχθές ότι πέτυχε αναδιάρθρωση.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ύψος του επιτοκίου. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν 7,26%. Οι τόκοι στο εξάμηνο ανήλθαν στις 438 χιλ. ευρώ. Αν έπεφταν για παράδειγμα στο μισό τότε αντί ζημιές 111 χιλ. ευρώ θα είχε κέρδη. Η λογιστική κατάσταση δείχνει μία εταιρεία που έχει αποσβέσει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

ΚΡΕΚΑ: Συνεχίζουν να «μάχονται» οι αγοραστές στο +20% να βρουν κομμάτια αλλά δεν υπάρχουν φαίνεται. Ή τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα. Αλλά και πως θα πάει υψηλότερα αν δεν πουλάνε; Μας θυμίζει την περίπτωση της Τζιρακιάν και εξηγούμαστε πως δεν εννοούμε στην άνοδο, αλλά στον τρόπο που συμπεριφερόταν οι μετοχές στις αρχές.

DOPPLER: Και εδώ ψάχνουν χαρτιά αφού η μετοχή είναι φθηνή ακόμα και με τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου. Αρκεί βέβαια να συνεχιστεί η πρόοδος, ώστε να έχει λόγο η μετοχή να πάει ακόμα πιο ψηλά.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Στα 8,70 ευρώ πλέον ο τίτλος. Όλες οι μετοχές, όταν αξίζουν βρίσκουν το δρόμο τους, έστω και με καθυστέρηση. Κάποιες φορές χρειάζονται μία αφορμή για να το πετύχουν. Για να δούμε εδώ αν θα δοθεί σύντομα… Στα 127 εκατ. ευρώ η αποτίμηση και με τα σημερινά δεδομένα τη θεωρούμε ακόμα φθηνή, αλλά αλλιώς είναι στα 6 που ήταν σχεδόν ένα χρόνο πριν και αλλιώς στα 8,70 ευρώ που είναι τώρα.

ΠΛΑΙΣΙΟ: «Ζορίστηκε» σήμερα καθώς είδαμε και πάλι πωλητές. Πήγε μέχρι τα 3,55 ευρώ για να κλείσει τελικά αμετάβλητη, αλλά με πωλητές, στα 3,66 ευρώ. Ο όγκος στις 15 χιλ. τεμάχια.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Πιέστηκε και η συγκεκριμένη και γύρισε στα 2 ευρώ. Μάλλον κάποιοι δε βιάζονται…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης