Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Σχεδόν 350.000 είναι οι Σύριοι, γυναικόπαιδα κυρίως, που τράπηκαν σε φυγή από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019

Συρία: Σχεδόν 350.000 είναι οι Σύριοι, γυναικόπαιδα κυρίως, που τράπηκαν σε φυγή από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019
Η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της «κλιμάκωσης» των εχθροπραξιών, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ
Σχεδόν 350.000 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν τραπεί σε φυγή από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά την επανέναρξη της στρατιωτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία συριακό καθεστώς στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και ισλαμιστών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Basar Al Assad, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 16/1, τα Ηνωμένα Έθνη.
Η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της «κλιμάκωσης» των εχθροπραξιών, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή, αναφέροντας πως οι 350.000 εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία.
Ρωσικά αεροσκάφη και το πυροβολικό του συριακού στρατού σφυροκοπούν πόλεις και χωριά τις τελευταίες εβδομάδες σε μια επανέναρξη της επιθετικής εκστρατείας και με τη στήριξη φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών με στόχο τη συντριβή των αντιπολιτευτικών δυνάμεων στην περιοχή.
«Το τελευταίο κύμα εκτοπισμένων συνδυάζεται με μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ», τόνισε στο Reuters ο David Swanson, ο εκπρόσωπος της OCHA του ΟΗΕ στην Ιορδανία.
Τις τελευταίες δύο μέρες ρωσικά και συριακά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στον θύλακα αυτό των ανταρτών και τζιχανστιστών παρά τη τουρκο-ρωσική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε στην περιοχή από την Κυριακή.
Ο Karen Abuyazidi, ένας ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε σε δημοσιογράφους στην Γενεύη ότι πολλά από τα κατεστραμμένα ή κλειστά σχολεία στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές χρησιμοποιούνται πλέον ως καταφύγιο για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τη βία.
Το τελευταίο κύμα εκτοπισμένων προστίθεται στους σχεδόν 400.000 ανθρώπους που είχαν διαφύγει νωρίτερα από μάχες αναζητώντας ασφάλεια σε καταυλισμούς κοντά στα τουρκικά σύνορα, τονίζουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Paolo Pinero, πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού για πολλές από τις ξεριζωμένες οικογένειες που ζουν σήμερα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), τονίζει πως με την «επικίνδυνη και θανατηφόρα στροφή τις τελευταίες μέρες», «περίπου 650.000 επιπλέον άνθρωποι, η πλειονότητα αυτών γυναίκες και παιδιά, ίσως εξαναγκαστούν να τραπούν σε φυγή αν η βία συνεχιστεί».
Η τελευταία στρατιωτική επιθετική εκστρατεία έχει φέρει τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις κοντύτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 20 άμαχοι, ανάμεσα τους τρία παιδιά, και δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε αυτή τη βορειοδυτική συριακή επαρχία.
«Μάχες ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης, νότια της πόλης Μααρέτ αλ Νουμάν, ενώ εξαπολύονταν σφοδροί βομβαρδισμοί, παρά την τουρκο-ρωσική εκεχειρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Rami Abdel Rahman.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης