Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νόμος Κατσέλη και ακίνητα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις τραπεζιτών με τους θεσμούς

Νόμος Κατσέλη και ακίνητα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις τραπεζιτών με τους θεσμούς
Ηρακλής και πτωχευτικό κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις
Μεγάλη αλλά και δύσκολη ατζέντα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή της συνάντησης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020. 
Οι δύο πλευρές άνοιξαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες
Ετσι η προετοιμασία αφορούσε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις  ηλεκτρονικές δημοπρασίες, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τη προστασία  της πρώτης κατοικίας, τα  NPL και συστημικές λύσεις (Hρακλής  και πιθανές συμπληρωματικές λύσεις).
Κοινή συνισταμένη της συνάντησης με εκείνην που θα έχουν σήμερα οι θεσμοί και τα συναρμόδια υπουργεία σε ότι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και την αναμόρφωσή του.
Με βάση το κατ' αρχή πρόγραμμα συμμετείχαν από την πλευρά των θεσμών οι κκ :Wichern Rainer (EC - FISMA), Zoltan Petrov (EC -ECFIN),  Βασίλης Μαρούλης (EC-ECFIN), Ευστάθιος Σοφός (ESM),  Λουκάς Κασκαρέλης  (ESM), Thierry Bayle (IMF), Francisco Parodi (IMF), Chanda DeLong (IMF), Ευθύμιος Αργυρόπουλος (IMF), Miha Cajnko (ECB),  Αθηνά Διαμάντη (ECB).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενωσης και κράτησε για περίπου πέντε ώρες.

Τα αγκάθια στη συζήτηση

Δύο σημαντικά «καμπανάκια» έκρουσαν τα τεχνικά κλιμάκια;

- Tην αντιμετώπιση του μεγάλου πλήθους υποθέσεων που αφορά το νόμο Κατσέλη
- Τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που καταλήγουν στις τράπεζες μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών καθώς δεν υπάρχει σχετικός ενδιαφερόμενος.

Σε ότι αφορά τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, αξίζει να σημειωθεί πως μιλούμε για 58.000 ακίνητα που όμως δεν αποτελούν αυτοτελείς υποθέσεις καθώς σε κάθε ένα ακίνητο μπορεί να υπάρχει η εκδίκαση πλέον της μιας υπόθεσης.
Για παράδειγμα ο εγγυητής αν δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια έχει κάνει διαφορετική αίτηση και δικάζεται σε άλλη δίκη.
Ετσι οι υποθέσεις μπορεί και να ξεπερνούν τις 80.000 λένε κάποιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση το αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων έχει προγραμματιστεί για το 2027.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να  σημειωθεί πως από τα 36.000 ακίνητα που έχουν ήδη πλειστηριαστεί τα περίπου 30.000 ακίνητα έχουν καταλήξει στις τράπεζες κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει επίσης.
 
Προτάσεις

Οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς προήγαγαν μια συζήτηση βάσει ενός πλήθους προτάσεων τις οποίες αναλυτικά έχει παρουσιάσει το BN.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η υποχρεωτική θεσμική ρύθμιση για να έρθουν νωρίτερα οι δικάσιμες, η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας με γραπτά υπομνήματα, η κατάργηση των αναβολών χωρίς σπουδαίο λόγο να χάνεται το ευεργέτημα της προστασίας αν κάποιος δεν δέχεται να κάνει αίτηση για νωρίτερη δικάσιμο.
Συγχρόνως οι τράπεζεςθα εντείνουν την προσπάθεια διευθέτησης των υποθέσων με εξωδικαστικό συμβιβασμό,  υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο Ν. 3869/2010 με κριτήριο το χρονικό ορίζοντα της δικασίμου.

Στόχοι
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο ως το τέλος του  Απριλίου του 2020 που σταματά και η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Κομβικής σημασίας, στον νέο πτωχευτικό κώδικα είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών και κυρίως η προληπτική αναδιάρθρωση που σημαίνει ότι θα πρέπει να «χτιστεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα σηκώσει το βάρος της αυτοματοποιημένων – κατά κύριο λόγο – διαδικασιών και θα διασυνδεθεί με άλλα συστήματα (τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ)
Μάλιστα πολλά θέματα από αυτά τα θέματα μοιραία θα συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία του Ιδιωτικού Χρέους που θα υπάρξει ξεχωριστή ατζέντα για το πτωχευτικό.
Για το  θέμα αυτό συντονίζονται τα συναρμόδια υπουργεία  Ανάπτυξης, το Οικονομικών και  Δικαιοσύνης.  
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί  πως οι απόψεις όλων των υπουργείων για το παραπάνω θέμα δεν συμπίποτυν και  επίσης δεν έχει αποφασιστεί  ποιο υπουργείο θα ηγηθεί του έργου.
 
Άλλα θέματα

Η συζήτηση περιστράφηκε και στα χαμηλά σχετικά μεγέθη της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και της πλατφόρμας της πρώτης κατοικίας μολονότι σημειώνεται το τελευταίο τρίμηνο σημαντική βελτίωση.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο απετέλεσαν τα κόκκινα δάνεια και ο Ηρακλής ως συστημική λύση.
Αναμένεται η επίσημη θέση του SSΜ βάσει της οποίας οι θεσμοί δέχονται το μηδενικό ρίσκο των εγγυήσεων για τα senior ομόλογα θέση για την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω καθώς ούτε οι τράπεζες πρόκειται σε μια άλλη περίπτωση να χρησιμοποιήσουν το σχήμα αυτό.
Μολονότι η ατζέντα μιλούσε για συμπληρωματικές λύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι τέτοιες λύσεις θα υπάρχξουν αφού ολοκληρωθεί ο Ηρακλής.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης