Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου
Πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, για το νέο ασφαλιστικό νόμο, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για ψήφιση.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προσήλθε στη συνάντηση με την πάγια θέση της, όπως αυτή περιγράφεται στο διεκδικητικό της πλαίσιο και είναι η ακόλουθη: «Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων.
Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι απαντήσεις που ο υπουργός Εργασίας έδωσε στα ερωτήματα των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής συμπυκνώνονται στα εξής: «Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον ούτε ως επείγον).
Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει ριζικά το νόμο Κατρούγκαλου και θα έχει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν στη σύνταξη, μετά την ψήφισή του.
Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών ανταποδοτικότητας που θα γίνει για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας.
Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανταποδοτικότητας για μετά τα 40 χρόνια υπηρεσίας θα είναι περίπου 8%. Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη, μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου).
Επίσης, καταργείται το πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (ήταν 1.300 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου) και, γι' αυτόν το λόγο, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις.
Δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση. Η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ θα υπαχθούν οργανωτικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος διατηρείται και θα ονομάζεται πλέον Εθνικός κι όχι Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Δημόσιου Τομέα, για να αντιμετωπίσει τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Θα γίνει ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, με στόχο, από την 1η Ιουνίου 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και έως το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.
Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη από την εθνική αρχή και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κρίνεται βιώσιμο έως το 2070.
Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας.
Για το εφάπαξ ισχύουν τα όσα ίσχυαν.
Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη μείωση των ορίων ηλικίας σε όσους εργάζονται σε αυτά, καθώς και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, είπε ότι σε αυτόν το νόμο δεν θα υπάρξει καμία ευμενής ρύθμιση».
Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε καμία απάντηση για την επανακαθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, ενώ δήλωσε ότι οι περικοπές των συνταξιούχων στη σύνταξή τους, εφόσον εργάζονται, δεν θα είναι πλέον 60%, αλλά 30%.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Γι' αυτόν το λόγο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να αντιδράσει με αγωνιστικές-απεργιακές κινητοποιήσεις, «για να μην περάσουν και οι νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης