Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στόχος Putin να διατηρήσει επιρροή και μετά το 2024 - Τα συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις

Capital Economics: Στόχος Putin να διατηρήσει επιρροή και μετά το 2024 - Τα συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις
Στόχος του Ρώσου προέδρου, ωστόσο η χρονική συγκυρία, μάλλον αιφνιδίασε
Στόχος του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin είναι να διατηρήσει την επιρροή του και μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics, με φόντο τις αλλαγές που προωθεί στο Σύνταγμα.
Όπως τονίζουν, ήταν εμφανές ότι αυτός είναι ο στόχος του Ρώσου προέδρου, ωστόσο η χρονική συγκυρία, μάλλον αιφνιδίασε τους αναλυτές.
«Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς προθέσεις του προέδρου, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πράξη.
Κι αυτό γιατί τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν την εφαρμογή σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ως εκ τούτου, η Capital Economics διατηρεί αμετάβλητη την καθοδική της εκτίμηση για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
Οι προτάσεις του Putin οδήγησαν σε παραίτηση την κυβέρνηση της Ρωσίας, με τον Mikhail Mashustin να αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού, σε αντικατάσταση του Dmitry Medvedev.
Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να εκτιμήσεις κανείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την οικονομική πολιτική, ωστόσο είναι πιθανή η «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής.
Όπως μετέδωσε το bankingnews.gr, η πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας για τις συνταγματικές αλλαγές, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι στόχος του είναι είτε να επιστρέψει ως πρωθυπουργός της Ρωσίας για δεύτερη φορά, μετά τη λήξη της 4ης προεδρικής του θητείας το 2024, είτε ως επικεφαλής ενός διερυμένου Κρατικού Συμβουλίου στα πρότυπα της Κίνας.
Επίσης στρώνει το έδαφος για τον έλεγχο του προσώπου που θα τον διαδεχθεί στο προεδρικό αξίωμα, μέσω του περιορισμού των εξουσιών του.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Putin πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού, με παράλληλη μείωση των εξουσιών του προέδρου.
Σημειώνεται ότι ο Putin δεν είναι δυνατόν με βάση το Σύνταγμα να διεκδικήσει τρίτη διαδοχική προεδρική θητεία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στην Κρατική Δούμα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
Ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάζει στη συνέχεια στο κοινοβούλιο τους υποψηφίους για τις θέσεις των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών, με τα πρόσωπα να χρειάζονται επίσης κοινοβουλευτική έγκριση.
O Putin πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, επίσης, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012, μετά τη λήξη της πρώτης προεδρικής θητείας, ο Putin «αντάλλαξε» πόστα με τον Dmitri Medvedev και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης