Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε πολλά μέτωπα για την Λιβύη και με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας GNA

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε πολλά μέτωπα για την Λιβύη και με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας GNA
Tις τελευταίες ώρες η Αθήνα επιχειρεί μια διπλωματική ρελάνς με τη σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε οι οποίες βρίσκουν αντίκρυσμα, όπως εκτιμά η Αθήνα
«Άναψε φωτιές» στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα η αιφνίδια επίσκεψη Haftar στην Αθήνα δύο εικοσιτετράωρα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης ο οποίος ήρθε υπό άκρα μυστικότητα και κινήθηκε στην πρωτεύουσα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχε επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών με την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει το πρέσινγκ στη Γερμανία προκειμένου να μπει στο τραπέζι της διάσκεψης το Τουρκολυβικό σύμφωνο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Αθήνας για επιβολή βέτο στην περίπτωση που αυτό δεν ανακληθεί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Merkel στην οποία και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη. 

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή την περασμένη Τρίτη αλλά επέλεξε να έχει την τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή, δύο μόλις ώρες πριν συναντήσει στην Αθήνα, τον στρατάρχη Haftar.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, και εκτιμούν ότι έχει γίνει σαφής η θέση της Αθήνας στην Γερμανίδα καγκελάριο, εξού και είχαμε και τις δηλώσεις ότι θεωρούνται δεδομένες οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί του μνημονίου μεταξύ Sarraj και Erdogan. 

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες η Αθήνα επιχειρεί μια διπλωματική ρελάνς με τη σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε οι οποίες βρίσκουν αντίκρυσμα καθώς όπως εκτιμούν  στην κυβέρνηση η Αθήνα δεν θα είναι με φυσική παρουσία στο Βερολίνο αλλά θα είναι παρούσα διότι με κάποιο τρόπο, εκτιμάται, ότι θα τεθεί και το θέμα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας.  
Επισήμως πάντως, οι διεθνείς αναλυτές και η καγκελάριος Merkel θεωρούν ότι δεν θα τεθεί το εν λόγω ζήτημα καθώς δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης.
Ωστόσο, είναι γνωστές οι θέσεις που εκφράζουν οι πρωταγωνιστές που θα καθίσουν στο τραπέζι την Κυριακή. 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo έχει εκφραστεί εναντίον του Τουρκολυβικού συμφώνου όπως και το State Department.
Ο Vladimir Putin θα είναι στο τραπέζι της διάσκεψης και από την αρχή η ρωσική κυβέρνηση είχε πάρει θέση κατά της συμφωνίας, μαζί με το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της Τουρκίας και κατά συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό του στρατάρχη Haftar ο οποίος σε όλες τις συναντήσεις στην Αθήνα επισήμανε ότι θα θέσει το ζήτημα στη διάσκεψη. 

Ισχυρός σύμμαχος του Haftar είναι και η Αίγυπτος της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις με την Αθήνα βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο. 
Από την άλλη πλευρά βέβαια, δίπλα στον Sarraj είναι ο πρόεδρος Erdogan. ο οποίος σύμφωνα με τον διεθνή τύπο άσκησε πιέσεις για τον αποκλεισμό της ελληνικής παρουσίας από την διάσκεψη στο Βερολίνο. Ακόμη τέσσερις βασικοί παίκτες θα καθίσουν στο τραπέζι της διάσκεψης οι οποίοι είναι κυρίως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία, με την οικοδέσποινα Angela Merkel να επιθυμεί διακαώς να πετύχει η διάσκεψη. 
Επισήμως όλες αυτές οι χώρες δεσμεύονται από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι δύο συμφωνίες είναι παράνομες. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Σε ένα εικοσιτετράωρο πάντως, θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης