Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Διπλωματικό πόκερ και έντονο παρασκήνιο – Διεθνή δύναμη ζήτησε ο Sarraj, «πυρά» κατά Erdogan από Haftar

tags :
Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Διπλωματικό πόκερ και έντονο παρασκήνιο – Διεθνή δύναμη ζήτησε ο Sarraj, «πυρά» κατά Erdogan από Haftar
Το προσχέδιο της Διάσκεψης επιβεβαιώνει τις χαμηλές προσδοκίες και συνιστά ένα ευχολόγιο που δύσκολα θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης

(upd7)  Βαρύ κλίμα, χαμηλές προσδοκίες, τουρκικές προκλήσεις και έντονη καχυποψία μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών στη Λιβύη. Αυτό είναι το σκηνικό στο Βερολίνο την Κυριακή (19/1/2020) λίγο πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού κέντρου, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη, που θα συμφωνηθεί όμως από τις μεγάλες δυνάμεις που δίνουν το «παρών»  στη Σύνοδο. Η Ελλάδα είναι απούσα από τη Σύνοδο ενώ όπως προκύπτει και από το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (18/1) εκτός ημερήσιας διάταξης είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και οι θαλάσσιες ζώνες.
Το βράδυ του Σαββάτου (18/1) η διαρροή μίας επιστολής του εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell για επικείμενη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία κατά 75% λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Διάσκεψη. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan ενώ στο Βερολίνο επικρατεί οργή για τον Ισπανό αξιωματούχο της ΕΕ.

Sarraj: Ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ

Ιδιαίτερη αξία έχει σε αυτό το πλαίσιο η συνέντευξη του  πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης Fayez Al Sarraj στη γερμανική εφημερίδα  Die Welt, την οποία παραχώρησε πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο Sarraj ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Khalifa Haftar διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
Όπως σημειώνει ο Λίβυος Πρωθυπουργός, αν ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Haftar «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού (...) ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες».
Σύμφωνα με τον Sarraj, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν σε αυτή η ΕΕ, η Αφρικανική ‘Ενωση, ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επικρίνει επίσης το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα.
Όπως αναφέρει «δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός, παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα»
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη  καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που πρόκειται  να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.
Το εν λόγω αίτημα γίνεται αφού δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη K. Haftar απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Ξεκινά στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) η Διάσκεψη

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, καθώς θα ξεκινήσει τις εργασίες της στην Καγκελαρία με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) σήμερα, Κυριακή 19/1.
Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος A. Merkel θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Denis Sassou Nguesso Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Στη συνέχεια,  στις 13:15 η κ. Merkel θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ε. Macron και μία ώρα αργότερα, στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αν και ακόμη οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Macron, ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, , ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Erdogan, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi, , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Pompeo, και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Επίσης, στο Βερολίνο θα βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez al-Sarraj, αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar, , οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εάν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του περιοδικού, στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο και μάλιστα, ενώ αρχικά οι δυο τους δεν θα ελάμβαναν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο άλλαξε  μετά την επιμονή της Ρωσίας και άλλων συμμετεχόντων.
Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου με την οποία θα ολοκληρωθεί η Διάσκεψη, εκτός από την καγκελάριο A. Merkel και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Α. Guterres αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Cavusoglu: Ελλάδα και Haftar σαμποτάρουν την ειρήνη στη Λιβύη

Με αμείωτο ρυθμό και λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου συνεχίζει η Τουρκία τις προκλητικές δηλώσεις.
Τη σκυτάλη από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος επιτέθηκε στην Αθήνα για την πρόσκληση στον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar.
Η πρόσκληση στον Haftar να επισκεφθεί την Ελλάδα και η έμφαση, που δίνεται στην ατζέντα με τα ελληνικά αιτήματα, έχουν σκοπό να σαμποτάρουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ειρήνη στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Οι κινήσεις της Ελλάδας να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη είναι μάταιες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Εκπρόσωπος Haftar: Ο Erdogan υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, τον οποίο και κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, εξαπέλυσε το Σάββατο 18/1 ο εκπρόσωπος του στρατάρχη K. Haftar.
Όπως τόνισε «έχεις βάλει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες προς πώληση.
Είσαι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και αυτό γίνεται με την πρόσληψη εκατοντάδων νέων από την Ευρώπη και τη συμμετοχή τους στον ΙSIS και στην αλ Κάιντα και την αποστολή τους στον πόλεμο της Συρίας».
Πρόσθεσε ότι ο Erdogan  «υποστήριξε τον ISIS και άλλες οργανώσεις τρομοκρατών στις ενέργειές τους να σκοτώσουν τους Κούρδους, να καταστρέψουν τις πόλεις τους, να καταστρέψουν την οικονομία τους», αλλά και πως η Τουρκία «είναι μια βάση επιχειρήσεων για όλα τα μέλη του ISIS και της αλ Κάιντα.
Οπότε δεν μπορούν να είναι ένα μονοπάτι για την ειρήνη στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χαφτάρ «τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύριοι τρομοκράτες έφυγαν από την Τρίπολη με τη βοήθεια διακινητών ανθρώπων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα (για την Ευρώπη).
Εκβιάζετε την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακόμη, σημείωσε πως «οι τουρκικές ΜΚΟ που στην πραγματικότητα είναι οργανώσεις που ανήκουν στην MİT (τουρκική μυστική υπηρεσία) υποστηρίζουν την Τουρκία στη Λιβύη.
Η ΜΚΟ με την ονομασία IHH, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένο βραχίονα υποστήριξης της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρέχει όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια στους τζιχαντιστές, είναι η κορυφαία από πολλές τέτοιες οργανώσεις».
Image
ΕΕ: Δραστικές περικοπές στα κονδύλια προς την Τουρκία

Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της 'Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.
Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
 Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ενοχλημένη η Merkel

Την έντονη δυσαρέσκεια της Καγκελαρίας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, η διαρροή λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιστολής του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell, στην οποία αναφέρεται ότι περικόπτονται τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.
Το ARD επισημαίνει ότι στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο κ. Borrell δεν δηλώνει κάτι καινούργιο.Χαρακτηρίζει μάλιστα την ενέργειά του ως «μη-διπλωματική» και τονίζει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η δημοσιοποίηση της επιστολής γινόταν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Το προσχέδιο της Διάσκεψης:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών».
Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που θα εφαρμόσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων για την κατάργηση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης των βαρέων όπλων, των πυροβόλων και των πολεμικών πτητικών μέσων.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται επίσης.

Διπλωματικός μαραθώνιος της τελευταίας στιγμής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο (18/1) το πρωί εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Απειλεί ο Erdogan


Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, σε άρθρο στον ιστότοπο Politico μιλά για τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, ενώ καλεί την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Ειδικότερα, για τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη,  κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan σε άρθρο που δημοσιεύεται το Σάββατο 18/1 στον ιστότοπο Politico.
Ο Erdogan  τονίζει πως «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης».
Ο ίδιος σημειώνει στο άρθρο του πως «οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», αλλά και ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Αρχικά στο άρθρο του ο Erdogan επισημαίνει  ότι τα τελευταία χρόνια η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος του στρατάρχη Haftar, οι δυνάμεις του οποίου εξαπολύουν μία συντονισμένη επίθεση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο ίδιος, ενόψει της αυριανής διάσκεψης στο Βερολίνο, σημειώνει πως η κρίση στη Λιβύη οδήγησε σε διάσπαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει τι να κάνει στην περιοχή.
Η Γερμανία, μέσω υποστήριξης της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης,  θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, ενώ η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στους πραξικοπηματίες του Haftar  και ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο Erdogan συνεχίζει λέγοντας πως κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στη λιβυκή σύγκρουση, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται πόλεμοι, συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις και τονίζει ότι πρώτον, η ενδεχόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης θα σήμαινε ότι προδίδει τις βασικές της αξίες της, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ιστορικό λάθος.
Ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Όπως τονίζει, «έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να εργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια».
«Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας», προσθέτει.
Σημειώνει πως αν η ΕΕ δεν καταφέρει να στηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας ηγείται ο Fayez al-Sarraj, θα πρόκειται για «προδοσία των δικών της θεμελιωδών αξιών, περιλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σειρά νέα προβλήματα και απειλές εάν πέσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS και η Al Qaeda, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στη Λιβύη και να ξυπνήσουν και μάλιστα, ομάδες στις τάξεις του Haftar μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν και την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
«Η ΕΕ οφείλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας οξυδερκής παίκτης στη διεθνή αρένα», γράφει ο Erdogan στο άρθρο του και μεταξύ άλλων συμπληρώνει πως «η προσεχής ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πάντως να μιλούν λίγο λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Δεν θα φύγουμε από τη Λιβύη

Τις ίδιες απειλές επανέλαβε και σε  εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 18/1, όπου υποστήριξε πως η Τουρκία "δεν σκοπεύει να φύγει από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο , όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Sarraj".
Ο Τούρκος πρόεδρος που δείχνει να αψηφά το προσχέδιο του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Λιβύη και αποφυγή στρατιωτικής παρέμβασης κατηγόρησε την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης.
Το άλλο γεγονός που εγείρει προβληματισμό είναι ότι παρόλο που ο ΟΗΕ στο κείμενο για τη Λιβύη εστιάζει στο ζήτημα της εκεχειρίας, στη χώρα που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο, και του τερματισμού ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μετακινείται από τη θέση της.
Υπογράμμισε αντίθετα, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Ο Haftar ανέστειλε το 50% των εξαγωγών πετρελαίου – Εντείνεται  η ένταση ενόψει Διάσκεψης

Ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή, τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Khalifa Haftar, κίνηση που συμβάλλει στην κλιμάκωση της έντασης ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Αυτό γίνεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Haftar - ο οποίος διέταξε την 4η Απριλίου τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης – αλλά και τους ξένους υποστηρικτές του, να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν 9 μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Μάλιστα, μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και γνωστοποίησαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ,  Ahmed al-Mismari,  δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.
Στο μεταξύ, μια πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.
Παράλληλα, η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.
Σημειώνεται ότι μία ημέρα προτού κλείσουν τα λιμάνια,  υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή απέναντι σε οποιασδήποτε εκδήλωση διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Haftar κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Ακόμη, η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη, κίνηση που φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.
Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις».
Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πια κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.
Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, ενώ καταβάλλει και τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Πάντως, το κλείσιμο των λιμανιών ενισχύει την ένταση ενόψει της σημερινής(19/1) συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Haftar, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Sarraj, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι η σύνοδος αυτή, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Muammar Gaddafi.

Χαμηλές οι προσδοκίες για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Ο πήχης των προσδοκιών ότι θα επέλθει κάποια συμφωνία που θα τηρηθεί είναι πολύ χαμηλός... για την Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη.
Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ανέφερε ότι στην διεθνή διάσκεψη δεν θα εξεταστούν ζητήματα που άπτονται των θαλάσσιων ζωνών, εξέλιξη που προφανώς δεν ικανοποιεί την Ελληνική πλευρά που έχει απειλήσει με veto καθώς ζητάει να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης GNA.
Η Ελλάδα ποντάρει στο LNA και στον στρατηγό Haftar ο οποίος ελέχγει τα 2/3 της Λιβύης, είναι σφόδρα αντίθετος με την Τουρκία που την θεωρεί εχθρική χώρα και αποδέχεται τα ελληνικά επιχειρήματα.
Όμως το παιχνίδι στην Λιβύη είναι σύνθετο.
Στην Λιβύη υπάρχουν δύο πόλοι εξουσίας.
Το GNA που ασκεί εξουσία και έχει αναγνωριστεί επίσημα, ελέγχει μόλις το 10% της Λιβύης και την πρωτεύουσα Τρίπολη και το LNA του στρατηγού Haftar ο οποίος ελέγχει τα 2/3 της Λιβύης και ετοιμάζει την τελική επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης.
Μάλιστα, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου και κλιμακώνοντας την ένταση, ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή, τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Khalifa Haftar. 
Σε αυτό το γεωστρατηγικό πόκερ η Ελλάδα ενώ έχει διαύλους επικοινωνίας με τον Haftar, δεν συμμετέχει στην Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου.
Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του στην καγκελάριο Merkel για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, με τον στρατάρχη Haftar να βρίσκεται στην Αθήνα.
Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου σχετίζεται και με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία, τόνισε το Σάββατο 18/1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον στον ΑΝΤ1 για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τη μη πρόσκληση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Sarraj-Τουρκίας.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την καγκελάριο Merkel και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Merkel εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας ως θετικό βήμα την επίσκεψη Haftar αλλά προσθέτοντας ότι για την απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες.
Επίσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τόσο η Αθήνα όσο και ο στρατάρχης Haftar επιθυμούν να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης.

Haftar σε Mητσοτάκη: Άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar στο γραφείο του στη Βουλή.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης είπε ότι «ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κ. Haftar, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο κ. Haftar ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.
Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο κ. Haftar κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Πέτσας: Ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις

Oι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας  στον ΑΝΤ1 για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τη μη πρόσκληση της Ελλάδας.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός,  Κυρ. Μητσοτάκης,  τόσο στη συνομιλία του με την κ. Merkel, όσο και στις επιστολές του προς άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα κάνει ότι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι άκυρες.
«Κατόπιν όλων αυτών, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες», είπε ο κ. Πέτσας .
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου σχετίζεται και με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία.
Όπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, στην περίπτωση που ο Haftar υπερισχύσει ή μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει το 2010.

To μήνυμα Δένδια στη Γερμανία εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου (19/1)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στη Γερμανία μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Haftar στο υπουργείο, ζητώντας τη στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική και ευρωπαϊκή θέση περί του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης.
O Nίκος Δένδιας κάλεσε τη Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να εκφράσουν την ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου που έχει αρχίσει από το 2015.
Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θέσεων για τη Λιβύη που αναγνωρίζουν την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο στρατάρχης Haftar συμφώνησε με τις θέσεις της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επόμενη μέρα της Λιβύης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα.
Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή.
Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.
Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω.
Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού.
Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.
Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας.
Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από την Λιβύη και δεν ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη και την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Οι βασικές αντίπαλες δυνάμεις στην Λιβύη είναι :

-Ο Sarraj ο πρωθυπουργός της Λιβύης που εκπροσωπεί το GNA την Εθνική Συμφωνία για την Λιβύη που είναι η επίσημη κυβέρνηση αλλά ελέγχει μικρό μέρος της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τρίπολη.
-Ο Khalifa Haftar στρατηγός που εκπροσωπεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης LNA και ελέγχει τα 2/3 της χώρας καθώς προελαύνει με στόχο την Τρίπολη.
Το GNA και ο Sarraj έχουν κάνει συμφωνία με την Τουρκία η οποία βρήκε αφορμή να ανακηρύξει ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδος.
Ο Haftar του LNA είναι θετικός προς την Ελλάδα, δεν θέλει την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη και έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Η Γερμανία στηρίζει την απόφαση της Ε.Ε. για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, στο πλευρό της Ελλάδας, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη -όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»- θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε: «Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής.
Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία.
Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη.
Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων.
Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».


Erdogan: Ο Haftar δεν είναι αξιόπιστος - Οι δυνάμεις του συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη


«Αναξιόπιστο» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, τον στρατάρχη Khalifa Haftar.
«Δεν είναι αξιόπιστος.
Οι δυνάμεις του συνέχισαν την Πέμπτη (16/1/2020) να βομβαρδίζουν την Τρίπολη» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών στη Συρία επισημαίνοντας ότι δεν θα μείνει «αναπάντητος».
«Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Assad δεν εφαρμόζει την εκεχειρία» τόνισε ο Erdogan.
Σημειώνεται ότι ο Haftar βρίσκεται στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν ήταν προγραμματισμένο και οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα, μόλις δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει.

Η Ευρώπη αναζητάει την χαμένη της αξιοπιστία

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε εκ νέου στη Λιβύη στις αρχές του 2018, μια ειδική ομάδα διπλωματών της ΕΕ που βρίσκονταν στην Τρίπολη αναγκάστηκε να φύγει στη γειτονική Τυνησία για να κάνει ό,τι έκανε εδώ και αρκετά χρόνια: να περιμένει, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε…
Ερχόμενοι στο σήμερα, η Γερμανία πραγματοποιεί την Κυριακή 19/1 μία σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για τη Λιβύη, σε μία ύστατη προσπάθεια η Ευρώπη τελικά να αποκτήσει κάποιο λόγο στην όλη υπόθεση.
Όμως όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία… ξύπνησε πολύ αργά, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε άλλες δυνάμεις να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μία χώρα που κανονικά θα έπρεπε να την ενδιαφέρει, αν μη τι άλλο γιατί είναι ένας βασικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικά πολύ κοντά στα σύνορα της Ευρώπης.
«Δεν επιθυμούμε να υπάρξει κλιμάκωση της σύρραξης.
Κανείς δεν θέλει στη Λιβύη να βρεθούν ξαφνικά ρωσικοί και τουρκικοί πύραυλοι και μάλιστα πολύ κοντά στις ιταλικές ακτές» παραδέχθηκε ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Η οικονομικά ισχυρή ΕΕ, η οποία κάποτε ήταν ικανή να υπερηφανεύεται ότι ήταν μία «ήπια και ειρηνική» δύναμη που βοήθησε ώστε οι πρώην κομμουνιστικές χώρες να μετατραπούν σε οικονομίες της αγοράς, στο θέμα της Λιβύης δεν κινήθηκε όταν έπρεπε.
Με τις μεταναστευτικές διαδρομές της Λιβύης κοντά στις ευρωπαϊκές α

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης