Λιβύη: O Haftar ανέστειλε το 50% των εξαγωγών πετρελαίου, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου

Λιβύη: O Haftar ανέστειλε το 50% των εξαγωγών πετρελαίου, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου
Το κλείσιμο των λιμανιών ενισχύει την ένταση ενόψει της αυριανής (19/1) συνόδου του Βερολίνου
Ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή, τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Khalifa Haftar, κίνηση που συμβάλλει στην κλιμάκωση της έντασης ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Αυτό γίνεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Haftar - ο οποίος διέταξε την 4η Απριλίου τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης – αλλά και τους ξένους υποστηρικτές του, να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν 9 μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Μάλιστα, μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και γνωστοποίησαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ,  Ahmed al-Mismari,  δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.
Στο μεταξύ, μια πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.
Παράλληλα, η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.
Σημειώνεται ότι μία ημέρα προτού κλείσουν τα λιμάνια,  υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή απέναντι σε οποιασδήποτε εκδήλωση διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Haftar κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Ακόμη, η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη, κίνηση που φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.
Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις».
Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πια κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.
Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, ενώ καταβάλλει και τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Πάντως, το κλείσιμο των λιμανιών ενισχύει την ένταση ενόψει της αυριανής (19/1) συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Haftar, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Sarraj, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι η σύνοδος αυτή, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Muammar Gaddafi.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS